VIDEO Hamas a tras mii de rachete din Fâșia Gaza spre Israel/ Netanyahu: „Suntem în război!” /Operațiunea „Săbiile de Oțel”

atac hamas in israel Mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat luptători înarmați care au traversat gardul de demarcație cu un baraj masiv de rachete lansate din Fâșia Gaza.

Netanyahu: „Suntem în război”

Sirenele de avertizare au răsunat în sudul și centrul Israelului, inclusiv în Ierusalim, iar armata israeliană a anunțat că se află pe picior de război și mobilizează rezerviști. Benjamin Netanyahu a convocat o reuniune de urgență a șefilor din domeniul securității, în condițiile în care armata israeliană a început să lovească ținte Hamas și este de așteptat ca răspunsul la atac să fie devastator.

Cel puțin 22 de israelieni au fost uciși în atacul surpriză lansat sâmbătă de gruparea islamistă palestiniană Hamas, a anunțat postul israelian N12 News, citând serviciul israelian de ambulanță.

Forțele de Apărare israeliene (IDF) au anunțat că lansează o „operațiune pe scară largă", denumită „Săbiile de Oțel", ca răspuns la atacul Hamas.

IDF nu a oferit niciun detaliu cu privire la ceea ce implică operațiunea, dar se știe că forțele aeriene israeliene au efectuat deja lovituri în Fâșia Gaza în această dimineață. De asemenea, trupele IDF sunt încă angajate în lupte pe teritoriul israelian.

Un purtător de cuvânt al forțelor de apărare israeliene a declarat că de la ora 6:30 în această dimineață, Hamas a lansat peste 2.000 de rachete spre Israel.

„Teroriștii au intrat pe teritoriul statului Israel și se află încă pe teritoriul statului Israel”, a spus acesta. Luptele sunt în curs de desfășurare, iar militanții palestinieni sunt prezenți în mai multe locații, a precizat purtătorul de cuvânt.

Forțele de apărare ale Israelului se concentrează asupra luptelor din comunitățile din jurul Gaza. În paralel, există o mobilizare pe scară largă a forțelor de rezerviști. (The Guardian)

Ministerul Afacerilor Externe de la București „condamnă cu fermitate” atacurile cu rachete ale Hamas asupra teritoriului Statului Israel, inclusiv împotriva populației civile, înfiltrările teroriste și luarea de ostatici. MAE „exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri, transmite condoleanțe familiilor îndoliate și urări de însănătoșire persoanelor rănite.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cutremurătoare din orașul israelian Sderot, unde se pare că forțe Hamas au împușcat civilii pe care i-au prins pe stradă.

 

Pin It