Ludovic Orban. Condițiile obligatorii anti-coronavirus pentru începerea școlii

declaratii ludovic orban cu mascaPremierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, care sunt condițiile pentru începerea anului școlar din toamnă și ce reguli trebuie respectate de elevi, profesori în timpul epidemiei de coronavirus.

Purtarea măștii va fi obligatorie, alături de asigurarea pentru elevi și profesori a dezinfectanților. Detaliile au fost prezentate de șeful Executivului de la tribuna Parlamentului, unde a fost chemat pentru raportul privind epidemia de coronavirus din România și gestionarea acesteia, de președinții Camerei Deputaților și Senatului.

„Decizia noastră e ca pe 14 septembrie să înceapă anul școlar. În condiții de siguranță sanitară, care să țină cont de situația epidemiologică. Din acest motiv, am luat decizia de a începe școala diferențiat. Există practic trei situații - verde, galbenă, roșie. E vorba de numărul de infectări în ultimele 14 zile. În funcție de situația epidemiologică din localitate, școala se poate deschide normal, între 1 și 3 se poate deschide cu prezență alternativă, jumătate fizic, jumătate online, cu alternarea celor două. Și unde e risc epidemiologic, școala va incepe online”, a declarat Ludovic Orban.

 

Premierul a amintit că din toamnă va fi obligatorie purtarea măștii, iar printre măsurile luate de școli pentru condiții sigure în contextul epidemiei de coronavirus se află asigurarea de dezinfectanți, separarea prin panouri de plexiglas.

„Acolo unde va fi nevoie să se monteze panouri de plexiglas, e important ca acest lucru sa se realizeze, pentru a reduce contactul fizic. Toate scolile trebuie pregatite cu substante dezinfectante, la dispozitia cadrelor didactice si elevilor”, a mai precizat Orban.

Despre desfășurarea cursurilor online, premierul a spus că au fost alocate „resurse importante pentru creșterea capacității de organizare a lecțiilor, online. Situația în momentul de față am analizat-o din mai multe puncte de vedere. Am analizat si evaluarea MEC arata ca 20% din scoli nu sunt conectate la internet. Si impreuna cu ANCOM, operatori ide telefonie mobila, autoritatile locale vom gasi solutii pentru conectarea la internet a tuturor scolilor - acesta este obiectivul. Accesul la platforme online: Google si Microsoft au pus la dispozitiie solutii gratuite pentru fiecare scoala, pentru a permite derularea pe aceste platforma a cursurilor online”.

Despre conectarea la internet și dotarea elevilor care nu au dispozitive pentru a participa, online, la cursuri, premierul a spus că vor fi asigurate 250.000 de dispozitive în toamnă.

„A treia directie de actiune e asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu disun de tablete, calculatoare laptopuri. Am alocat din Fondul de rezerva suma necesara pentru achizitia a 250.000 de tablete, e in derulare licitatia, săptămâna viitoare vor fi stabiliți câștigătorii. (...) Din 125 de milioane de euro, din fonduri europene, vom avea la dispozitie bani pentru alte cheltuieli - achizitionarea mijloacelor de protectie sanitara, a dezinfectantilor, decontarea autorităților locale cheltuieli pentru achiziționarea a 200.000 de laptopuri suplimentare pentru care asigurăm finanțare suplimentară de 50 de milioane și restul banilor vor fi pentru cheltuielile de achiziționare a mijloacelor de protecție sanitară, a dezinfectanților și de cisterne sanitare pentru asigurarea de apă curentă acolo unde este nevoie” a mai anunțat Orban.

Totodată, premierul a anunțat că Guvernul se ocupă și de pregătirea cadrelor didactice pentru sistemul online: „Organizăm activități de creștere a competențelor cadrelor didactice de a preda online, prin casele corpului didactic, servicii de training. Sunt zeci de mii de cadre care participă la aceste cursuri și își îmbunătățesc capacitatea de a utiliza online-ul. Din fondurile de la Banca Mondială, 1.164 de unități școlare vor primi laptopuri și camere web”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanatate

 

 

Social

Un profesor de la clasa a IX-a D, dar și un elev de la clasa a IV-a C, de la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina, sunt noile cazuri de Coronavirus care au fost confirmate la nivelul unităților de învățământ din județul Olt.

Alte articole

Poate te interesează:

© 2020 Slatina Ta. Drepturi rezervate.