Proiect pentru stoparea comportamentelor abuzive ale asiguratorilor RCA

  asigurare rcaDeputatul Marius Bota a depus, la Senat, un proiect pentru a stopa creșterea nejustificată a cheltuielilor pentru repararea vehiculelor avariate și a creștereii prețurilor asigurărilor RCA. Proiectul vizează echilibrul între despăgubirile acordate de asiguratori și costurile reparațiilor.

  În articolul 2, se introduce un nou alineat care prevede că sisteme de evaluare specializate- aplicatia informatica, avizată de ASF, care se bazează pe un ansamblu de date, metode și algoritmi de calcul care este utilizat ca suport în stabilirea costurilor a vehiculelor și bunurilor avariate, pe baza prețurior de listă comunicate periodic de producătorii/importatorii oficiali în România de vehicule, după caz, precum și/sau la stabilirea valorii de piață a vehiculelor și bunurilor avariate la data evenimentului.

  În legea în vigoare, termenul de aplicație informatică, avizată de ASF, ca sistem de evaluare specializat, nu era definit.

  "Despăgubirile se acordă în cuantum egal cu întinderea prejudiciului până la limita maximă de răspundere a asiguratorului RCA care este egală cu cea mai mare valoare dintre limita de răspundere prevăzută în legislația aplicabilă și cea prevăzută în contractul RCA. În cazul vehiculelor avariate, asiguratorul este obligat să comunice valoarea maximă de despăgubire, la cererea păgubitului sau a mandatarului acesteia, în termen de 7 zile calendaristice", se mai arată într-un alineat nou introdus la articolul 14.

  În forma în vigoare a legii, despăgubirile se acordă în cuantum egal cu întinderea prejudiciului până la limita maximă de răspundere a asiguratorului RCA care este egală cu cea mai mare valoare dintre limita de răspundere prevăzută în legislația aplicabilă și cea prevăzută în contractul RCA, iar asigurătorul este obligat să comunice valoarea maximă de despăgubire, la cererea păgubitului sau a mandatarului acestuia, în termen de 7 zile calendaristice.

  "În cazul vehiculelor avariate asiguratorul evaluează dauna totală economică printr-un sistem de evaluare specializat sau prin documente emise în condițiile legii pentru a-i determina valoarea de piață din momentul premergător evenimentului. Păgubitul poate opta pentru reparare până la valoarea de piață a vehiculului, calculată în urma evaluării, sau pentru soluționarea cazului de daună totală prin plata diferenței dintre valoarea de piață a vehicului și valoarea epavei", se arată potrivit proiectului de lege.

  Legea în vigoare prevede că "în cazul daunei totale", păgubitul poate cere repararea vehiculului până la valoarea de piață, sau declararea daunei totale.

  "Valoarea despăgubirii pentru pentru efectuarea reparației se dă către asiguratorul RCA folosind sisteme de evaluare specializate. În cazul în care valoarea despăgubirii nu se poate stabili prin sisteme de evaluare specializate, valoarea acesteia se stabilește pe baza documentelor de reparație emise în condițiile legii de unitatea reparatoare", mai stipulează proiectul de lege.

  De asemenea, asiguratorul este obligat ca în maxim o zi să despăgubească asiguratul cu un vehicul care să-l înlocuiască temporar pe cel avariat.

  Potrivit expunerii de motive, necesitatea modificărilor legislative apare ca urmare a disfuncționalităților apărute pe piață, a comportamentului abuziv din punct de vedere al prețurilor practiate care au adus cheltuieli nejustificate, determinând asiguratorii să mărească prețurile RCA.

  Totodată, se introduce noțiunea de prețuri comunicate de producătorii/importatorii oficiali de vehicule în România, despăgubirea raportându-se la un nivel al prețurilor de piață practicate pe piețele de profil pentru existența unui echilibru și a unei echivalențe între despăgubirea ce se acordă de asiguratorii RCA și costurile cu reparațiile.

  Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul Marius Bota și a fost semnat de opt deputați PNL,UDMR, PSD și independenți. Camera Deputaților este for decizional.

  Social

  Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că a trimis către Parlament informarea privind acţiunile şi iniţiativele pe care le-a avut în perioada stării de urgenţă, care a fost instituită pe întreg teritoriul ţării ca urmare a pandemiei COVID-19, prin cele două decrete semnate pe 16 martie şi,...
  Evenimente

  Vineri, 10 Iulie 2020 13:03

  Un autoturism a ars în întregime, pe drumul naţional DN 65, în judeţul Olt, zona Pădurii Sarului.

  Actualitate

  Vineri, 10 Iulie 2020 11:45

  Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri prognoza meteo pentru intervalul 13 iulie -...

  Social

  Vineri, 10 Iulie 2020 11:19

  Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat noi reglementări pentru simplificarea procesului de...

  Național

  Vineri, 10 Iulie 2020 09:08

  Un bărbat în vârstă de 46 de ani a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, după ce ar fi...

  Social

  Vineri, 10 Iulie 2020 08:52

  O firmă slătineană care activează în domeniul turnării metalelor neferoase a anunţat intenţia de a...

  Actualitate

  Vineri, 10 Iulie 2020 06:58

  Starea de urgență ar putea fi din nou instituită în România dacă se va ajunge la o cifră de zece...

  Social

  Vineri, 10 Iulie 2020 06:55

  Guvernul a aprobat, joi, în primă lectură, programul „Noua casă”, care vine cu modificări față de...

  Național

  Joi, 09 Iulie 2020 13:51

  Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că a trimis către Parlament informarea privind...

  Actualitate

  Joi, 09 Iulie 2020 12:56

  Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un număr record de cazuri noi de Covid-19.

  Social

  Joi, 09 Iulie 2020 10:13

  Un experiment realizat în Japonia de televizunea publică NHK și o echipă de experți medicali arată...

  Național

  Miercuri, 08 Iulie 2020 15:54

  Este focar de COVID-19 la Spitalul CFR din Timișoara din cauza unei asistente care nu a crezut în...

  Social

  Miercuri, 08 Iulie 2020 14:11

  Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite miercuri că dezaprobă "actele de politizare a...

  © Slatina TA. Drepturi rezervate
  Free Joomla! templates by Engine Templates