Legea pensiilor a fost aprobată

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

legea pensiilor 2019Deputaţii au votat cu 197 de voturi proiectul legii pensiilor. Proiectul are un impact bugetar uriaş, estimat la peste 8 miliarde de lei în acest an şi 25 miliarde de lei anul viitor. FMI şi Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenabile.

Cinci milioane de pensionari vor avea pensiile majorate, după ce Legea Pensiilor adoptată, astăzi, în Parlament, va fi promulgată de preşedintele Iohannis. După ce CCR a declarat neconstituţionale două articole din lege, acestea au fost modificate în Parlament, iar noul proiect legislativ a primit votul majorităţii parlamentare. În Buget există fonduri pentru aceste majorări, pentru că la finalul acestui an, PIB-ul va fi mai mare cu 266 miliarde lei faţă de toată perioada 2009-2016.În acest moment, ponderea în PIB a cheltuielilor cu pensiile este 7%, cu mult sub media UE de 13%. În 2022, când se va încheia creşterea graduală, pensiile vor ajunge la 11,7% din PIB.

În ultimul an de aplicare (2022) ar urma să aibă un impact de 81 miliarde de lei, în condiţiile în care cheltuiala statului român cu pensiile în 2018 este de 61,5 miliarde de lei. Practic, dacă legea intră în vigoare, în 2022 cheltuielile cu pensiile ar fi mai mult decât dublate faţă de acest an.

Legea prevede o creştere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, principalele prevederi urmând să se aplice de la 1 septembrie 2019, apoi treptat până în 2022.

FMI şi Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenabile.

 
Free Joomla! templates by Engine Templates
loading...