Iniţiativă: denumirea judeţului Olt, completată cu Romanaţi

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Denumirea judetului Olt completata cu RomanatiJudeţul Olt s-ar putea denumi în viitorul apropiat Olt Romanaţi. Pentru aceasta trebuie ca iniţiativa parlamentarilor olteni să se concretizeze într-o lege.

Consiliul Judeţean doreşte să organizeze un referendum în judeţ, în urma unei campanii de informare, pentru a obţine votul necesar pentru a repara nedreptatea făcută în perioada interbelică. Locuitorii judeţului nu vor avea de suferit ca urmare a modificării, actele şi documentele oficiale urmând a primi noua denumire a Oltului la momentul preschimbării.

Fostul judeţ Romanaţi ar putea apărea în viitorul apropiat pe harta ţării, alături de cel al Oltului, dacă iniţiativa Consiliului Judeţean şi a parlamentarilor olteni va fi primită cu braţele deschise de locuitorii Oltului. Astfel, actualul judeţ Olt va deveni Olt Romanaţi – cu sau fără cratimă.

Primul pas în concretizarea proiectului a fost făcut la sfârşitul săptămânii trecute la Caracal, unde cea mai mare parte din deputaţii şi senatorii de Olt au fost prezenţi alături de conducerea Consiliului Judeţean, oficialităţi ale municipiului, oameni de cultură şi istorie şi de Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Sebastian.

Senatorul de Olt Paul Stănescu a subliniat că proiectul nu este unul politic, el ţine strict de identitatea cultural-istorică a judeţului. „Nu am vrut să fie o întâlnire politică astăzi sub nicio formă, vreau să fie o întâlnire civică, de aceea am invitat şi toţi parlamentarii de Olt. Este un proiect pentru care ne-am dori o finalitate aşa cum credem cu toţii de cuviinţă: nu este de a schimba denumirea judeţului Olt, ci de a adăuga la numele judeţului Olt şi Romanaţiul. Eu cred că e o chestiune profundă să facem acest lucru, pentru că în primul rând e o reparaţie morală pentru toţi cei care au locuit într-un judeţ cu o istorie bogată şi cred că o dată cu această adăugare, cu liniuţă sau fără liniuţă, intensitatea cultural-istorică a judeţului nostru se va întări foarte mult“, a declarat senatorul Paul Stănescu.

Vor fi două faze: organizarea unui referendum de către Consiliul Judeţean pentru acest lucru, cu tot ce presupune asta, şi dacă acest referendum e valid urmează o lege în Parlamentul României cu numele judeţului Olt-Romanaţi.

Iniţiatorii proiectului vor ca oamenii să înţeleagă că este vorba doar de completarea numelui judeţului, fără alte costuri suplimentare sau ascunse, şi să se prezinte la referendumul pe care îl vor organiza cel mai probabil în toamna acestui an. Dacă toate etapele merg bine, şi se înregistrează un vot pozitiv la referendum, senatorul Stănescu anticipează că până la sfârşitul anului, proiectul se va materializa într-o lege promulgată şi perfect validă.

Prezenţi la întâlnirea de la Caracal au fost preşedintele Consiliului Județean Olt - Marius Oprescu şi vicepreşedintele Virgil Delureanu, prefectul de Olt Silviu Neacşu, deputaţii Marius Iancu, Alexandru Stănescu, Dan Ciocan, Florin Iordache, senatorii Paul Stănescu, Renică Diaconescu şi Siminica Mirea, echipa de conducere a Primăriei Caracal, oameni de cultură din zonă, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor din Caracal.

 
Free Joomla! templates by Engine Templates
loading...