Sindicatele susțin propunerea Comisiei Europene pentru salarii minime echitabile

euroConfederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) a anunțat marți, într-un comunicat al CNS Cartel Alfa, că în urma unei analize va susține propunerea pe care Comisia Europeană urmează să o anunțe miercuri cu privire la salarii minime echitabile.

Astfel, sindicatele din toată Europa solicită o directivă a UE pentru salarii minime corecte și negocieri colective.

„Comisia Europeană publică mâine, 28 octombrie, propunerea sa pentru o reglementare la nivel european pentru salarii minime echitabile pentru lucrători. Sindicatele din țările membre, reunite în cadrul Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC) susțin într-o măsură covârșitoare o directivă europeană pentru stabilirea unui mecanism pentru salarii minime echitabile și întărirea sistemelor de negociere colectivă pentru salarii decente. Chiar și înainte de criza COVID, mulți lucrători se descurcau greu cu cheltuielile necesare traiului. Munca ar trebui să ofere vieții demnitate, dar realitatea, pentru mult prea mulți, este că munca nu-i o garanție pentru a ieși din sărăcie”, se arată în comunicatul CSN Cartel Alfa.

Potrivit sursei citate, România are în continuare cei mai mulți angajați aflați în sărăcie, iar „oamenii muncii pur și simplu nu obțin o parte echitabilă din bogăția și valoarea pe care o generează”.

„Cota parte care revine muncii este 38,2% din PIB, în pofida creșterii constante a ocupării și a majorărilor salariale din sectorul public, în timp ce media europeană este de 47,8% (în Franța, Germania, aceasta depășind chiar 50%). Însă în cele mai multe țări europene, lucrătorii primesc o felie mai mică din prosperitatea pentru care muncesc, decât acum un deceniu”, mai arată sursa citată.

Sindicaliștii din Europa spun că „salariile minime reglementate legal ar trebui să asigure un câștig suficient pentru lucrătorii cel mai puțin plătiți, dar în realitate nivelul este prea jos pentru ca o familie să se bucure de o viață decentă. În România, valoarea coșului minim de consum arată că există o mare discrepanță dintre nivelul salariului minim actual și necesarul pentru a asigura un nivel de trai de o minimă decență”.

„Din acest motiv, ETUC solicită stabilirea la nivel european a unui prag de decență [60% din salariul mediu național și 50% din salariul mediu național și corelarea cu alți indicatori, precum costurile de trai, sub care salariile minime să nu scadă, și să fie întotdeauna definit cu implicarea deplină a partenerilor sociali.

 

 

 

 

Sanatate

 

 

Social

Guvernul a majorat la 800 de lei nivelul de venituri până la care gospodăriile au dreptul la ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, potrivit unui comunicat publicat, astăzi, pe site-ul al Ministerului...

Alte articole

Poate te interesează:

© 2020 Slatina Ta. Drepturi rezervate.