Calendarul pentru concursul de titularizare

Calendarul pentru concursul de titularizare

Calendarul privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2020 - 2021 a fost reactualizat prin ordin de ministru, anunţă luni Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Cocaină, ectasy și ketamină, la Vama Veche

Cocaină, ectasy și ketamină, la Vama Veche

Poliţiştii au constatat 15 infracţiuni de deţinere de droguri de risc şi de mare risc, fiind depistate 15 persoane, în urma unei acţiuni pentru combaterea traficului şi consumului ilicit de…
Zeci de șoferi rămași fără permis auto

Zeci de șoferi rămași fără permis auto

În weekend-ul care tocmai a trecut, poliţiştii au continuat acţiunile de verificare. În urma acestora au fost constatate zeci de infracţiuni la regimul circulaţiei.
Coronavirus Olt. 294 de îmbolnăviri, 14 cazuri noi şi un deces

Coronavirus Olt. 294 de îmbolnăviri, 14 cazuri noi şi un deces

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, în județul Olt au fost înregistrate 14 cazuri noi şi un deces.
MAE. Grecia poate modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul său

MAE. Grecia poate modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul său

Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte îndeaproape evoluţiile cu privire la tranzitul cetăţenilor români prin punctul de trecere a frontierei Kulata - Promachonas şi continuă dialogul cu autorităţile elene pentru identificarea de…
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind carantina și izolarea

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind carantina și izolarea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, după ședința de Guvern, că termenii "carantină" și "izolare" au alte definiții, după ce Executivul a adoptat proiectul de lege…
Florin Cîțu: Creşterea pensiilor cu 40% ar însemna dezastru

Florin Cîțu: Creşterea pensiilor cu 40% ar însemna dezastru

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că singura majorare a pensiilor care poate fi operată de Guvern în acest an este de 10%, iar o creştere cu 40% ar însemna…

  Eveniment

  Poliţiştii au constatat 15 infracţiuni de deţinere de droguri de risc şi de mare risc, fiind depistate 15 persoane, în urma unei acţiuni pentru combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi substanţe psihoactive, în staţiunea Vama Veche, desfăşurată de poliţişti din cadrul Brigăzii de...
  În weekend-ul care tocmai a trecut, poliţiştii au continuat acţiunile de verificare. În urma...
  Zonele aglomerate din județ au fost luate cu asalt de oamenii legii. Peste 30 de amenzi au fost...
  Polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali din Slatina au început acțiuni de verificare a...

  Actualitate

  Grupul de Comunicare Strategică a raportat, duminică, 280 de cazuri de coronavirus, în judeţul Olt, cu 14 mai multe decât în urmă cu 24 de ore.
  Meteorologii au emis patru coduri portocaliu și galben, de caniculă și, respectiv, averse, vijelii...
  Lucrările de extindere a străzii Drăgănești la patru benzi s-au încheiat mai devreme decât...
  Prognoză meteo specială pentru București: vreme caniculară şi disconfort termic accentuat

  Catedrala episcopală din Slatina

  Catedrala episcoapalaDupă ce a fost agreată ideea înfiinţării unei episcopii în Slatina, la iniţiativa Episcopiei Râmnicului şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Olt s-a făcut şi pasul următor, în anul 1993, prin decizia construirii unei catedrale noi în municipiul- reşedinţă, care să poată deveni la momentul potrivit Catedrală Episcopală.

  Cât priveşte amplasamentul acesteia, s-au avut în vedere mai multe locaţii, în cele din urmă optându-se pentru cea aflată la intersecţia Bulevardelor Al.I.Cuza şi Ec.Teodoroiu, între Fundaţia pentru Tineret şi Şcoala Generală nr. 3.

  Terenul, în suprafaţă de 2000 mp, a fost donat de familia Popescu Spineni din Bucureşti. Beneficiară a lucrării a fost desemnată Protoieria Slatina, supravegherea lucrărilor de construcţie încredinţându-se Protoiereului Nicolae Popa. Partea tehnică a revenit firmei de proiectare S.C. CORAL S.A., reprezentată de dir. gen. Emil Bivol, şef de proiect fiind arh. Adrian Columban, ing. structurist Marin Ivan, iar ca firmă de construcţie fiind antamată S.C. ACind S.A.

  În anul 1994 s-au început lucrările, dar, trenând acestea la stadiul de fundaţie până în 1998, Episcopia Râmnicului a luat hotărârea înfiinţării aici, începând cu 1 ianuarie 1999, a Parohiei ,,Înălţarea Domnului'' şi transferarea preotului Iorgu Iordache de la Parohia Bistriţa-Nouă. Noul preot a hotărât rezilierea contractului cu antreprenorul şi, pentru a avea unde sluji, a construit alături o ,,biserică – paraclis'', pe care la data de 31 octombrie a aceluiaşi an a şi sfinţit-o.

  În paralel, în anul 1999 au fost reluate şi lucrările la catedrală, de această dată cu firma S.C. SCADT S.A., dar, nefiind fonduri suficiente, lucrările „la roşu” s-au putut finaliza abia în anul 2007. În anii 2008-2009 biserica a fost acoperită cu tablă de cupru, s-au montat ferestrele, au fost executate tencuielile şi s-a zugrăvit exteriorul, s-a făcut instalaţia electrică, s-a pictat icoana hramului de pe frontispiciu şi s-au făcut racordurile la apă şi canalizare.

  Biserica este construită în formă de cruce, pe structură tip diafragmă de beton armat, având lungimea de 34 m, lăţimea la abside de 22 m şi înălţimea de 34 m, o turlă mare centrală, două turle mici laterale şi un subsol generos de 400 mp.

  Structura de rezistenţă a edificiului este modernă, renunţându-se la bolţile, arcele şi cupolele din cărămidă, pentru turnarea lor din beton, şi creându-se în felul acesta deschideri şi spaţii interioare mult mai mari. De o parte şi de alta a intrării, cele două turnuri adăpostesc: unul lumânărarul, camera pentru copii şi un spaţiu administrativ, iar celălalt scara de acces spre subsol și etaje. La nivelul etajului întâi biserica are balcoane construite pe trei laturi ale pronaosului şi un balcon exterior, ce protejează intrarea, iar la nivelul al doilea un cafas pentru cor.

  În pronaos, lăcașul are câte o încăpere pe fiecare parte, una pentru lift, iar alta pentru confesoriu, precum și câte șase ferestre laterale, la nivelul superior. Fiecare absidă este luminată de câte trei ferestre și, ca un laitmotiv, deasupra celor două sânuri, ca şi pe faţada de vest, a fost amplasat câte un arc de fereastră, prin care pătrunde mai ușor lumina pe timp de zi, iar seara capătă o aură ce cheamă tainic la rugăciune.

  În anul 2010, lucrările de finalizare ale edificiului au fost preluate direct de către Episcopie, asumându-şi ea amenajarea, mobilarea şi împodobirea cu pictură. Dorind, însă, ca această catedrală să fie unică în judeţ, de vreme ce va fi şi „întâia” din eparhie, a hotărât să nu i se aplice una din tehnicile clasice de pictură ci, agreindu-se oferta Maestrului Romeo Prandea din Slatina, s-a optat pentru mozaic.

  În anii ce au urmat, s-a făcut racordul la rețeaua publică de gaz metan și curent trifazat, s-au montat instalațiile termice și de ventilație, s-a pavat interiorul și s-au placat pereții acestuia cu marmură, au fost achiziționate ușile de stejar masiv, mobilierul, liftul de acces la subsol și policandrul, a fost amenajată capela mortuară și spaţiul de priveghi de la subsol, s-a împrejmuit curtea cu gard de fier forjat pe soclu de beton, s-a construit clădirea administrativă și s-a restaurat bisericuța de alături, s-au pavat cu piatră Vratza treptele de la intrare, s-a achiziționat racla de argint cu sfinte moaște.

  Sănătate

  Luni, 06 Iulie 2020 13:09

  Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, în județul Olt au fost înregistrate 14 cazuri noi şi un deces.

  Luni, 06 Iulie 2020 09:03

  Un grup format din 239 de specialisti au transmis o scrisoare catre OMS prin care atrag atentia despre pericolele mai putin cunoscute ale infectarii cu coronavirus.

  Duminică, 05 Iulie 2020 08:37

  Noi infecții cu Coronavirus la nivelul Spitalului Municipal Caracal. Este vorba despre trei persoane, doi angajați de la Contabilitate și un cadru medical.

  Sâmbătă, 04 Iulie 2020 13:40

  În cursul zilei de sâmbătă,  Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, la nivelul județului Olt, 11 noi infecții cu virusul chinezesc față de comunicarea de vineri, așadar bilanțul acestora...

  Sâmbătă, 04 Iulie 2020 13:04

  Cel mai recent caz de infectare cu coronavirus a fost comunicat sâmbătă dimineața la fabrica Prysmian Group.

  Vineri, 03 Iulie 2020 20:56

  După ce un angajat de la TMK Artrom a fost confirmat cu coronavirus la sfârșitul lunii trecute, alți opt angajați au contactat virusul chinezesc.

  Vineri, 03 Iulie 2020 13:31

  Grupul de Comunicare Strategică a raportat 255 de cazuri de coronavirus, pentru judeţul Olt, cu şase mai multe decât în ziua anterioară.

  Joi, 02 Iulie 2020 13:58

  Grupul de Comunicare Strategică a raportat joi 249 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în județul Olt.

  Miercuri, 01 Iulie 2020 10:23

  Populaţia s-a relaxat "un pic cam devreme", consideră ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care îndeamnă în continuare la respectarea regulilor de igienă, de distanţare fizică şi purtarea măştii în...

  Marți, 30 Iunie 2020 13:37

  La raportarea de marți, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat cu nouă cazuri mai multe față de ziua anterioară.

  Marți, 30 Iunie 2020 09:01

  O nouă tulpină de virus gripal cu potențialul de a se transforma în pandemie a fost identificată în China de oamenii de știință. Tupina a apărut recent și se manifestă la porci, dar poate infecta și...

  Luni, 29 Iunie 2020 13:06

  Grupul de Comunicare Strategică a raportat, luni, şapte noi cazuri de coronavirus în judeţul Olt, numărul total al îmbolnăvirilor, de la începutul pandemiei.

  Național

  Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, după ședința de Guvern, că termenii "carantină" și "izolare" au alte definiții, după ce Executivul a adoptat proiectul de lege în acord cu recomandările CCR.
  Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că singura majorare a pensiilor care poate fi operată...
  Poliția, Jandarmeria și inspectori DSP au descins, marți, la Gura Humorului, după ce au primit...

  Economie

  Guvernul prezintă miercuri Planul Național de Investiții și Relansare Economică, un program amplu...
  Contribuabilii care depun Declaraţia unică până marţi, 30 iunie, pot primi bonificaţii de până la...

  Life style

  Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte îndeaproape evoluţiile cu privire la tranzitul cetăţenilor români prin punctul de trecere a frontierei Kulata - Promachonas şi continuă dialogul cu autorităţile elene pentru identificarea de soluţii necesare reducerii timpului de aşteptare şi prevenirea unor...

  Atracţii slătinene

  Zona reprezentată de esplanadă şi Expo-Parc reprezintă una dintre cele mai frumoase din ţară.
  Clubul Nautic „Plaja Olt” reprezintă una dintre cele mai complete şi mai moderne baze de agrement...
  © Slatina TA. Drepturi rezervate
  Free Joomla! templates by Engine Templates