Avertizare meteo. Ploi torențiale și vijelii în toată țara

Avertizare meteo. Ploi torențiale și vijelii în toată țara

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare de ploi și vijelii în toată țara, valabilă până miercuri noaptea.
Cum arată lucrările la Drumul Expres Craiova-Pitești (VIDEO)

Cum arată lucrările la Drumul Expres Craiova-Pitești (VIDEO)

Pe circa 55,7 km între Craiova și Slatina se lucrează în prezent la drumul expres DX12 Craiova - Pitești. Asociația Pro Infrastructura a filmat din dronă stadiul lucrărilor și a…
Zeci de conducători auto au rămas fără permis în weekend

Zeci de conducători auto au rămas fără permis în weekend

În urma misiunilor desfășurate în trafic de polițiștii rutieri și de ordine publică zeci de șoferi au rămas fără permis.
Slătinean prins de aparatul radar cu 220 de kilometri pe oră

Slătinean prins de aparatul radar cu 220 de kilometri pe oră

Polițiștii au întocmit dosare penale pe numele a trei șoferi. Un al patrulea șofer a fost amendat și a rămas fără permis auto după ce a fost prins de aparatul radar…
Android: Un malware, nedetectat de 4 ani, poate goli conturile bancare

Android: Un malware, nedetectat de 4 ani, poate goli conturile bancare

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat o nouă amenințare informatică, denumită Mandrake, care infectează dispozitive cu Android ale unor victime atent alese cu scopul de a le…
Ministrul Sănătăţii: România e în faza descrescătoare a epidemiei

Ministrul Sănătăţii: România e în faza descrescătoare a epidemiei

Ministrul Sănătăţii a declarat ca de aproximativ o săptămână cazurile de COVID încep să fie mai puţine.
Primul pacient român tratat cu plasmă s-a vindecat de Covid, dar rămâne în stare gravă

Primul pacient român tratat cu plasmă s-a vindecat de Covid, dar rămâne în stare gravă

Primul pacient tratat cu plasmă la Spitalul Judeţean din Galaţi s-a vindecat de coronavirus. Bărbatul de 46 de ani a primit plasmă îmbogăţită cu anticorpi de la alte două persoane…

  Eveniment

  Un băiețel a fost spulberat de un motociclist vineri seara în comuna Milcov.
  Un accident rutier a avut loc vineri după-amiază, pe Drumul Național 65 – European 574, în afara...
  O femeie de 46 de ani, din comuna Curtișoara, a avut noroc joi și a fost salvată la timp de la...
  O tânără în vârstă de 19, din Slatina, pasageră în autoturismul care s-ar răsturnat joi seara, pe...

  Actualitate

  Ordinul privind obligativitatea purtării măştii a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit acestuia, masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, în spaţii comerciale, în mijloacele de transport în comun, dar şi la locul de muncă. Sunt și excepții.
  Departamentul pentru Situații de Urgență a venit cu precizări referitor la ceea ce înseamnă zonă...
  Susținut de Partidul Național Liberal, Octavian Olteanu, consilier în cadrul Primăriei orașului...
  Potrivit unei articol pre-publicat al oamenilor de știință de la Laboratorul Național Los Alamos,...

  Eroi au fost…

  dscn3844Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputință să îl răsplătești” (Nicolae Iorga)

  Dacă este adevărat ceea ce spune despre faptul că acolo unde au existat bărbați de ispravă, ceva din ei rătăcește și plutește în aer până la sfârșitul lumii, atunci oamenii acestui petec de pământ pe care îl numim cu dragoste România pot fi îndreptățiți creadă cu curaj în viitorul lor.

  Veacuri la rând, bărbați și femei de ispravă ai acestor locuri au ținut piept, cu prețul sângelui lor, oricăror primejdii ce le-au amenințat Vatra, Familia, Neamul.

  Despre un astfel de om vrednic de prețuire am vrea să vă spunem câte ceva în rândurile care urmează, ca nu cumva uitarea să îi așeze încă o dată în morminte reci pe eroii acestui neam.

  Este vorba despre Ion Năstase, erou-martir al Revoluţiei din decembrie 1989 din România. S-a născut la 25 sept. 1946 în Drăgăneşti-Olt, fiul lui Gheorghe şi Ioana Năstase. Tatăl său, veteran al celui de al Doilea Război Mondial, întors de pe front fără braţul şi piciorul drept, nu s-a opus dorinţei fiilor săi de a urma cariere militare.

  Ion Năstase a făcut şcoala generală şi primele două clase de liceu în Drăgăneşti-Olt şi apoi a urmat cursurile Liceului Militar din Breaza. A absolvit ulterior Şcoala Militară de Ofiţeri „Mihai Viteazul” din Piteşti, arma auto (1968) şi apoi Institutul de Învăţământ Superior a Facultăţii din Piteşti (studii civile), obţinînd licenţa în specialitatea auto (1978). La absolvirea şcolii de ofiţeri (1968) a fost repartizat în garnizoana Tecuci, ocupând funcţia de comandant de baterie în cadrul Brigăzii 32. În anul 1974 este mutat la Şcoala militară de ofiţeri „Mihai Viteazu” din Piteşti unde îndeplineşte funcţia de comandant companie - elevi. Între 1977-1978 este detaşat în „economia naţională” (Canalul Dunăre- Marea Neagră), la Batalionul 186, îndeplinind funcţia de comnadant de companie transporturi auto basculante. Între 1978- 1983 a îndeplinit funcţia de comandant de companie transporturi auto basculante. La absolvirea Academiei Militare (1985) a fost numit şef de stat major la Autobaza 122 a M.Ap.N din Bucureşti. La 1 septembrie 1988 a fost desemnat şef serviciu tehnic la U.M. 02210 Bucureşti.

  troita slatinaDe-a lungul carierei militare a fost înaintat succesiv în grad, de la locotenent (1968), căpitan (1976), maior (1982) şi locotenent –colonel (1988).

  În decembrie 1989, atunci când a fost declanşată alarma de luptă, lt. col. Ion Năstase, alături de ceilalţi militari ai Unităţii Militare 02210 Bucureşti, a primit ca misiune de luptă transportul de efective pentru M.Ap.N. Nu a luat parte la reprimarea manifestanţilor din Bucureşti, iar pe autovehiculele de transoprt nu au fost instalate armament sau tehnică de luptă.

  În noaptea de 22 spre 23 decembrie, una dintre cele mai sângeroase din timpul acelor evenimente atât pentru populația civiliă, cât și pentru structurile din sistemul apărării naționale, evenimentele s-au precipitat într-atât încât au dus la moartea multora dintre participanți. O parte dintre revoluționari a pus mâna pe arme și, în lipsa unei coordonări unitare și coerente a acțiunilor, în lipsa unor ordine clare, în prezența unor zvonuri toxice, alarmiste, au acționat haotic, impulsiv, ceea ce a dus la consecințe tragice, atât pentru civili, cât și pentru militari.

  Cele mai multe unități militare din București erau concentrate în cartierul Ghencea, care a și avut foarte mult de suferit. Aici era amplasată și U.M. 02210 București, unde militarii din efectivele unității așteptau ordinele superiorilor în vacarmul focurilor de armă, ba chiar al rafalelor de mitralieră trase de manifestanți fie la întâmplare, fie, uneori, cu țintă precisă spre obiectivele militare. Evenimentele din acea noapte sângeroasă l-au găsit pe lt. col. Ion Năstase în cazarmă, pregătit pentru îndeplinirea misiunii primite.

  După cum aflăm din mărturiile col. Gheorghe Năstase*, fratele eroului, în jurul orei 2,00 s-a așternut o periodă de relativă acalmie, când focurile de armă se auzeau mai rar și mai departe. Lt. col. Ion Năstase crezut atunci că e un moment oportun să controleze starea autovehiculelor din cazarmă. La ieșirea din clădirea cazărmii a fost ucis de gloanţele unei rafale de pistol mitralieră, de calibru 7,62. „Un glonţ i-a sfâşiat braţul drept iar un altul i-a stăpuns inima, din raportul de expertiză tehnico-criminalistică reieşind faptul că a fost împuşcat din faţă, glonţul străbătându-i corpul din plan vertical, venind de undeva de sus. A decedat pe loc şi a fost transportat la morgă. Cu două luni în urmă împlinise doar doar 43 de ani.”, aflăm tot de fratele eroului.

  Nu au fost elucidate nici până astăzi detaliile acestor întîmplări halucinante și tragice din cumplita noapte de 22 spre 23 decembrie.

  Ion Năstase fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din Bucureşti şi înaintat post mortem la gradul de colonel.

  Prin decret prezidenţial a fost declarat erou martir „În semn de omagiu şi pentru jertfa adusă în Revoluţia din Decembrie 1989”,.

  Atunci când, în 26 octombrie 1991, Eroul Necunoscut a fost mutat de la Mărăşeşti la Bucureşt, în Parcul Carol I, pe esplanada din faţa actualului Memorial al Eroilor Neamului, cel care avea să îi aprindă candela, a cărei flacără arde zi şi noapte a fost Cosmin Nicușor Năstase, fiul eroului nostru.

  Pentru jertfa lor, toată recunoștința noastră!

  *Mulțumim lt. col. (r) Victor Epure, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Județului Olt, pentru solicitudinea cu care ne-a pus la dispoziție materialul întocmit de col. (r) Gheorghe Năstase.

  Doina Leulescu, Denissa Guțică-Florescu

  Anunțuri

  Inchiriere generator 60kva 48kw
  (Afaceri și servicii / Echipamente)

  Inchiriere generator 60kva 48kw

  Sănătate

  Luni, 25 Mai 2020 15:09

  Grupul de Comunicare Strategică a raportat pentru județul Olt 76 de îmbolnăviri, cu un caz de infectare în plus față de ziua precedentă.

  Duminică, 24 Mai 2020 17:37

  La nivelul județului Olt au fost confirmate încă opt îmbolnăviri noi față de ziua precedentă, bilanțul ajungând la 75.

  Sâmbătă, 23 Mai 2020 18:20

  Alţi trei angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt au fost testaţi pozitiv.

  Vineri, 22 Mai 2020 09:54

  Au sosit rezultatele ultimelor 20 de probe din totalul de 50 prelevate miercuri de la angajații Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Olt

  Joi, 21 Mai 2020 07:42

  După ce marți o asistentă medicală a Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Olt a fos confirmată cu virusul COVID-19, 50 de persoane care au intrat în contact cu femeia de 45 de ani au efectuat...

  Miercuri, 20 Mai 2020 08:01

  O asistentă care lucrează la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt a fost confirmată pozitiv, după ce a fost testată pentru coronavirus la spitalul din Mioveni.

  Luni, 18 Mai 2020 16:19

  Astăzi a fost finalizată instalarea laboratorului modular de bilologie moleculară, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

  Vineri, 15 Mai 2020 15:17

  Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Slatina își reia activitatea de luni, 18 mai.

  Joi, 14 Mai 2020 14:31

  O asistentă medicală de la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Slatina a fost confirmată joi cu infecția cu virusul COVID-19.

  Joi, 14 Mai 2020 07:22

  Durerile de cap şi pierderea mirosului sunt cele mai frecvente simptome cauzate de COVID-19 în rândul pacienţilor europeni care suferă de forme uşoare şi moderate ale acestei boli, potrivit unui...

  Miercuri, 13 Mai 2020 17:47

  Numărul pacienților din Olt, diagnosticați cu infecția cu virusul COVID-19, declarați vindecați și externați este în creștere.

  Marți, 12 Mai 2020 12:52

  Alți doi membri ai familiei bărbatului din Șerbănești decedat din cauza COVID-19 au fost confirmați cu același virus.

  Național

  Ministrul Sănătăţii a declarat ca de aproximativ o săptămână cazurile de COVID încep să fie mai puţine.
  Primul pacient tratat cu plasmă la Spitalul Judeţean din Galaţi s-a vindecat de coronavirus....
  Micuțul s-a infectat imediat după ce a venit pe lume

  Economie

  Retragerea banilor de la bacnomat implică mai multe riscuri. Infractorii vă pot goli cardurile...
  Criza din sănătate provocată de noul coronavirus ar putea duce la cea mai mare recesiune în rândul...

  Life style

  Peste 78% dintre români vor să revină pe litoralul românesc în această vară, în pofida contextului actual, generat de pandemia de coronavirus, potrivit unui sondaj online realizat în perioada 10 - 19 mai 2020 de agenţia online Litoralul Românesc.ro, pe un eşantion de 1.181 de persoane.

  Atracţii slătinene

  Zona reprezentată de esplanadă şi Expo-Parc reprezintă una dintre cele mai frumoase din ţară.
  Clubul Nautic „Plaja Olt” reprezintă una dintre cele mai complete şi mai moderne baze de agrement...
  loading...
  © Slatina TA. Drepturi rezervate
  Free Joomla! templates by Engine Templates