Infecția cu noul coronavirus: întrebări și răspunsuri

decese coronavirus caracalMajoritatea persoanelor infectate cu noul coronavirus prezinta simptome usoare si se recupereaza, informeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Exista, insa, si persoane care pot face forme severe de boala si care pot necesita ingrijiri spitalicesti.

Riscul de boli grave creste odata cu varsta: persoanele cu varste peste 40 de ani par sa fie mai vulnerabile la a dezvolta complicatii asociate COVID-19. La fel si persoanele cu un sistem imunitar slabit si cele care sufera de boli cronice, precum diabetul zaharat, boli de inima si afectiuni ale plamanilor.

Cand o persoana diagnosticata cu infectia COVID-19 tuseste sau stranuta imprastie picaturi de lichid infectat. Majoritatea acestor picaturi se depun pe suprafetele si obiectele din apropiere, cum ar fi birourile, mesele sau telefoanele. Oamenii care ating aceste suprafete contaminate, iar apoi duc la mana la gura, nas si ochi, se pot infecta la randul lor. De asemenea, o persoana care se afla la o distanta de un metru de o alta persoana infectata se poate imbolnavi usor, deoarece virusul se transmite pe cale aeriana. Cu alte cuvinte, COVID-19 se raspandeste intr-un mod similar cu gripa.

Despre transmiterea infectiei cu noul coronavirus

1. Care este modul de transmisie? Cat de usor se raspandeste?

In timp ce animalele au fost sursa initiala a virusului, acum noul coronavirus se raspandeste de la om la om. In prezent se estimeaza ca, in medie, o persoana infectata va infecta intre doua si alte trei, totusi acest lucru nu este determinat cu exactitate. Virusul poate sa fie transmis mai ales prin picaturi respiratorii, pe care oamenii le elimina prin expriratie atunci cand vorbesc, tusesc sau stranuta. Rezultatele unei cercetari efectuate in cadrul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din Statele Unitesi publicate in The New England Journal of Medicine au evidentiat ca noul coronavirus SARS-CoV-2 ramane viabil in aerosoli timp de 3 ore, chiar daca ii scade concentratia (titrul) la jumatate in 1-2 ore.

De asemenea, virusul poate supravietui cateva ore pe suprafete, cum ar fi mese si manerele usilor.

Perioada de incubatie (adica timpul dintre expunerea la virus si momentul de debut al simptomelor) pentru infectia COVID-19 este estimata ca fiind intre doua si 14 zile. In aceasta etapa, se cunoaste ca virusul poate fi transmis atunci cand persoanele infectate prezinta simptome asemanatoare gripei si se banuieste, dar nu se cunoaste cu exactitate, ca persoanele infectate, dar care nu prezinta simptome, pot sa transmita virusul.

2. Cine este susceptibil la infectia cu noul coronavirus? Afecteaza persoanele in varsta sau si cei mai tineri pot fi afectati?

Persoanele de toate varstele pot fi infectate de noul coronavirus. Persoanele in varsta si persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inima) sau cele aflate in tratament imunosubpresor par sa fie mai vulnerabile la forme mai severe de imbolnavire. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda oamenilor de toate varstele sa ia masuri pentru a se proteja de virus.

3. Este periculos coronavirusul pentru persoanele cu astm?

Da. Infecțiile respiratorii, asa cum este si infectia cu noul coronavirus, pot declansa simptomele astmului, de aceea se recomanda persoanelor cu astm sa isi ia toate precautiile si sa urmeze toate recomandarile preventive stabilite de catre medic.

4. Care sunt afectiunile care te fac mai vulnerabil la infectia COVID-19?

Persoanele care prezinta afecțiuni medicale cronice precum: hipertensiune arteriala (HTA), diabet, boli de inima, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), atmul, boala renala cronica, cancere si boli sistemice grave pentru care este necesar tratament imonosubpresor.

5. Sunt uscatoarele de mani cu aer cald eficiente in distrugerea noului coronavirus de pe maini?

Nu. Uscatoarele de maini cu aer cald nu sunt eficiente pentru a ucide noul coronavirus (SARS- CoV2). Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii aloolice. Dupa ce ti-ai curatat mainele, le poti usca fie cu prosoape de hartie, fie la un uscator de maini cu aer cald.

6. Pulverizarea de alcool sau clor pe intreg corpul poate sa distruga noul coronavirus?

Nu. Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virusurile care au intrat in corp. Pulverizarea acestor substanțe poate fi daunatoare pentru haine sau mucoase (adica ochi, gura). Trebuie sa stii ca atat alcoolul, cat si clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandarilor corespunzatoare, altfel pot fi periculoase.

7. Poate o lampa cu raze ultraviolete sa distruga noul coronavirus?

Lampile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mainilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiațiile respective pot provoca iritații ale pielii. Lampile cu raze ultraviolete sunt utilizate pentru dezinfectia suprafetelor obiectelor, nu a pielii sau mucoaselor.

8. Utilizarea soluțiilor saline intranazale (ser fiziologic, apa de mare) poate preveni infecția cu noul coronavirus?

Nu. Nu exista dovezi ca utilizarea acestor solutii saline ar proteja oamenii de infecția cu noul coronavirus. Aceste solutii sunt utilizate de obicei pentru decongestionarea mucoasei nazale in viroze, dar nu exista dovezi ca utilizarea regulata a acestora ar preveni virozele respiratorii.

9. Poate fi transmis noul coronavirus prin atingerea clantelor sau manerelor usilor? Cat timp supravietuieste pe acestea?

Da. Daca cineva infectat cu virusul tuseste sau stranuta in mana si apoi atinge ceva, acea suprafața poate deveni contaminata. Manerele usilor sunt un bun exemplu de suprafața care ar putea prezenta un risc.

Se considera ca noul coronavirus poate supraviețui pe suprafețe, la temperatura ambianta (aproximativ 20 grade Celsius) timp de aproximativ doua zile.

Rezultatele cercetarii efectuate in cadrul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din Statele Unite au evidentiat ca virusul SARS-CoV-2 a persistat o perioada mai lunga pe suprafete de plastic si de otel inoxidabil (aproximativ 72 de ore), cu o perioada de reducere la jumatate a concentratiei (titrului) de aproximativ 7 ore de la aplicare pentru plastic si 6 ore pe suprafete de otel inoxidabil.

Deci, cel mai bine este sa va spalați mainile in mod regulat pentru a ajuta la reducerea riscului de infecție si raspandirea virusului.

10. Ar trebui sa imi dezinfectez telefonul ca sa ma protejez de infectia cu noul coronavirus?

Da. Deoarece se considera ca noul coronavirus poate supravietui pe suprafete, aproximativ doua zile, este important ca telefonul sa fie curațat minuțios si des. Totusi trebuie sa fii atent la recomandarile producatorilor de telefoane in ceea ce priveste solutiile potrivite pentru curatarea si dezinfectarea telefonului. Telefoanele moderne tind sa fie rezistente la apa, asa ca ați putea curața telefonul cu apa si sapun obisnuite si un prosop de hartie de unica folosinta, dar verificați daca telefonul dvs. este rezistent la apa inainte de a incerca.

11. Noul coronavirus se transmite prin utilizarea monezilor si bancnotelor?

Noul coronavirus nu intra prin piele, dar daca duci mana la nas, gura sau ochi dupa ce ai atins obiecte contaminate (inclusiv bani) te poti infecta. Daca ai atins monezi sau bancnote, spala-te correct pe maini.

12. Temperaturile scazute de afara pot ucide noul coronavirus?

Nu. Nu exista motive intemeiate sa consideram ca vremea rece poate sa distruga noul coronavirus. Temperatura normala a corpului uman se situeaza in mod normal in intervalul de 36,5° C pana la 37°C, indiferent de temperatura exterioara sau de vreme. Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii aloolice. Procedand in acest fel, elimini virusurile care s-ar putea afla pe maini si eviti infectiile care ar putea aparea atingand apoi ochii, gura si nasul.

13. Infectia cu noul coronavirus poate fi transmisa prin muscaturi de tantar?

Nu. Noul coronavirus nu poate fi transmis prin muscatura de tantar. Transmiterea noului coronravirus se face prin aerian, prin picaturile eliminate de o persoana infectata, atunci cand expira, tuseste sau stranuta, prin picaturile de saliva si prin ducerea mainilor contaminate cu virus la nas, gura sau ochi, dupa contactul cu suprafete contaminate. Pana in prezent, nu exista informatii si dovezi care sa sugereze ca noul coronavirus ar putea fi transmis de tantari. Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii aloolice. Procedand in acest fel, elimini virusurile care s-ar putea afla pe maini si eviti infectiile care ar putea aparea atingand apoi ochii, gura si nasul. De asemenea, este indicat sa eviti contactul strans cu oricine tuseste si stranuta.

14. Sunt in siguranța daca merg la piscina?

Apa din majoritatea piscinelor conține clor, un produs chimic care poate sa distruga virusurile si bacteriile. Atata timp cat apa este clorinata corespunzator, se poate inota in apa respective. Totusi, trebuie sa aveti in vedere posibilitatea de a atinge cu mana o suprafata contaminata (de exemplu, manerele dulapurilor, clantele usilor) si posibilitatea de a fi in apropierea unei persoane infectate care poate sa transmita virusul respectiv pe cale aeriana.

15. Usturoiul poate preveni infecția cu noul coronavirus?

Usturoiul este un aliment sanatos care poate avea unele proprietați antimicrobiene. Cu toate acestea, nu exista dovezi provenite din aceasta pandemie potrivit carora sa consideram drept protectiv impotriva coronavirusului, consumul de usturoi.

16. Cat timp rezista noul coronavirus SARS-CoV-2 in aer si pe suprafete?

Noul coronavirus SARS-CoV-2 ramane viabil in aerosoli timp de 3 ore, odata ce a fost eliminat prin picaturi pulverizate in aer (picaturi asemenatoare celor care ar fi eliminate de o persoana infectata), arata rezultatele unei cercetari efectuate in cadrul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din Statele Unite si publicate in The New England Journal of Medicine. Rezultatele evidentiaza ca dupa 1-2 ore de la pulverizare, concentratia virala (titrul) din aerosoli s-a redus la jumatate.

Virusul SARS-CoV-2 a persistat o perioada mai lunga pe suprafete de plastic si de otel inoxidabil: aproximativ 72 de ore (3 zile). In aproximativ 7 ore de la aplicarea particulelor infectante pe suprafata de plastic concentratia virala (titrul) s-a redus la jumatate. Pentru suprafetele de otel inoxidabil titrul viral s-a redus la jumatate dupa 6 ore.

Cercetatorii au efctuat acest experiment in conditii de laborator pulverizand in aer si pe suprafete de diferite tipuri particule de lichid puratatoare de virusuri, asemanator picaturilor de secretie care ar putea fi eliminate de o persoana infectata cu noul coronavirus.

Rezultatele cercetarii – faptul ca virusul are o perioada lunga de viabilitate in aer si pe diferite suprafete - confirma modalitatea de transmitere si raspandirea masiva rapida.

Sursa: reginamaria.ro

 

 

Național

 

 

 

 

Alte articole

Poate te interesează:

© 2020 Slatina Ta. Drepturi rezervate.