DSVSA a ridicat restricțiile pentru crescătorii de porci din Cilieni

porci cilieniDupă Osica de Sus și Rusănești, DSVSA Olt a ridicat restricţiile și în gospodăria din Cilieni, afectată de pesta porcină. Testele de laborator au arătat că porcul santinelă este sănătos.

Reprezentanții DSVSA Olt au anunțat că localnicii din gospodăria afectată pot relua creşterea suinelor.

„Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt a emis buletinul de analiză nr.10757 din 16 aprilie cu rezultat negativ la testarea serologică a porcului santinelă introdus pe 3 martie în exploataţia nonprofesională din Cilieni, afectată de pestă porcină africană. Primăria localităţii a fost informată cu privire la acest rezultat şi asupra faptului că se poate face repopularea cu porci a exploataţiei nonprofesională care a fost afectată de pestă porcină africană”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Crescătorii de porci din Cilieni sunt obligați să respecte următoarele măsuri: achiziționarea de porcine se va face doar din exploatații care nu au fost afectate de boală, exploatații care vor fi situate în localități ce nu sunt supuse restricțiilor sanitare veterinare în ceea ce privește pesta porcină africană; porcinele trebuie să fie obligatoriu identificate în exploatația de origine și să figureze în BND pe exploatația respectivă; înainte de achiziționare vânzătorul și cumpărătorul sunt obligați să solicite medicului veterinar de liberă practică din localitatea respectivă efectuarea examenului clinic și eliberarea documentelor sanitare veterinare; la sosirea porcinelor în exploatația din localitatea de destinație cumpărătorul va notifica imediat medicul veterinar de liberă practică de la C.S.V.A., pentru introducerea în exploatație a porcinelor, prezentând către acesta documentele eliberate de medicul veterinar de liberă practică de la exploatația de origine. Fermierii au obligativitatea respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariției bolii.

 
Free Joomla! templates by Engine Templates
loading...