Se pot crește porci la Osica de Sus și Rusănești

  porciReprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt au anunțat că localitatea Rusănești a scăpat de focarele de pestă porcină africană confirmate la sfârșitul anului trecut  în gospodăriile oamenilor.

  Astfel, reprezentanții DSVSA Olt spun că au fost ridicate toate restricțiile impuse în această localitate, iar situația este sub control în ceea ce privește acest virus. Trei porci santinelă au fost aduși în urmă cu aproximativ două luni în localitatea Rusăneşti, judeţul Olt. Prin intermediul acestora,  s-a verifica dacă gospodăriile au scăpat de virus. Potrivit regulilor sanitar-veterinare, după 45 de zile, dacă analizele vor indica absenţa virusului la porcii santinelă, gospodăria va putea fi repopulată. Potrivit autorităţilor, porcii „santinelă”  au fost monitorizaţi în tot acest timp, iar  pentru că porcii nu s-au îmbolnăvit de pestă porcină africană,  înseamnă că virusul nu mai este prezent în zonă,  focarul poate fi declarat închis, iar  în gospodăriile respective se poate relua creşterea porcilor fără restricţii. Astfel, comuna Rusănești a scăpat definitiv de ameninţarea peste porcine africane, iar analizele efectuate ulterior  nu au mai confirmat prezenţa pestei porcine africane în zonă.

  Porcii din gospodăriile din Rusănești au fost uciși la sfârşitul anului trecut, după ce virusul pestei porcine africane a fost confirmat în mai multe gospodării. Crescătorii de porci au fost despăgubiți pentru animalele care le-au fost ridicate din gospodării. Sătenii din localitate au dezinfectat zonele unde vor creşte porcii şi speră ca pesta porcină africană să nu mai apară la noile exemplare. Purceii-santinelă se pot introduce în focare după ce au trecut 30 de zile de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie. Fiind prima comună unde au fost confirmate focare, locuitorii din Rusăneşti au parcurs deja toţi paşii necesari pentru a întruni condiţiile aducerii purceilor-santinelă. Pe măsură ce se vor întruni condiţiile şi în celelalte localităţi afectate, se va putea testa gradul de eradicare a virusului şi în acestea. Potrivit inspectorilor veterinari, oltenii care vor să crească suine în propriile gospodării au însă anumite obligaţii:  animalele să fie identificate cu crotalie auriculară, însoţite de documente legale cum ar fi certificatul sanitar veterinar pentru transport animale vii  şi formularul de mişcare, dar și un aviz interjudeţean dacă sunt achiziționate din alte județe din țară.

  Totodată, un ordin al Ministrului Agriculturii Petre Daea interzice, începând cu data de 18 martie 2019, creșterea în gospodării a mai mult de 5 capete de porci fără înregistrare la Registrul Comerțului. Restricția, însă, nu are legătură directă cu răspândirea virusului, ci a fost inclusă într-un act normativ care reglementează clasificarea fermelor de porci din România. Cei care doresc să crească mai multe suine sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului. Până la emiterea noului act, gospodarii puteau crește până la 20 de porci  fără a fi nevoiţi să se înregistreze oficial.

  Evenimente

  Vineri, 10 Iulie 2020 13:03

  Un autoturism a ars în întregime, pe drumul naţional DN 65, în judeţul Olt, zona Pădurii Sarului.

  Actualitate

  Vineri, 10 Iulie 2020 11:45

  Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri prognoza meteo pentru intervalul 13 iulie -...

  Social

  Vineri, 10 Iulie 2020 11:19

  Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat noi reglementări pentru simplificarea procesului de...

  Național

  Vineri, 10 Iulie 2020 09:08

  Un bărbat în vârstă de 46 de ani a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, după ce ar fi...

  Social

  Vineri, 10 Iulie 2020 08:52

  O firmă slătineană care activează în domeniul turnării metalelor neferoase a anunţat intenţia de a...

  Actualitate

  Vineri, 10 Iulie 2020 06:58

  Starea de urgență ar putea fi din nou instituită în România dacă se va ajunge la o cifră de zece...

  Social

  Vineri, 10 Iulie 2020 06:55

  Guvernul a aprobat, joi, în primă lectură, programul „Noua casă”, care vine cu modificări față de...

  Național

  Joi, 09 Iulie 2020 13:51

  Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că a trimis către Parlament informarea privind...

  Actualitate

  Joi, 09 Iulie 2020 12:56

  Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un număr record de cazuri noi de Covid-19.

  Social

  Joi, 09 Iulie 2020 10:13

  Un experiment realizat în Japonia de televizunea publică NHK și o echipă de experți medicali arată...

  Național

  Miercuri, 08 Iulie 2020 15:54

  Este focar de COVID-19 la Spitalul CFR din Timișoara din cauza unei asistente care nu a crezut în...

  Social

  Miercuri, 08 Iulie 2020 14:11

  Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite miercuri că dezaprobă "actele de politizare a...

  © Slatina TA. Drepturi rezervate
  Free Joomla! templates by Engine Templates