Depresia este rezultatul unui dezechilibru psihic, fizic și emoțional. Ea se poate confunda cu stările de tristețe, cu perioadele dificile din viața noastră dar este mai mult decât atât.
Cum puteți recunoaște primele semne ale depresiei la o persoană apropiată?
Depresia este reprezentată de o serie de simptome cu diferite grade de severitate. Fiți cu precădere atenți la următoarele simptome ale depresiei:
-
persoana pe care o știați pare să-și piardă energia și interesul în activitățile zilnice și în viață, e mai mereu tristă, și-a pierdut pofta de mâncare și pierde în greutate, are dificultăți în concentrare, este mai mereu autocritică, trăiește sentimente de disperare, se plânge de dureri fizice, se izolează de ceilalți, este ușor iritabilă, are dificultăți în luarea deciziilor.
Cine devine depresiv?
Catalogarea persoanelor depresive ca fiind „ciudate” sau „nebune” este una greșită. Depresia este un fenomen foarte des întâlnit iar împreună cu anxietatea (tulburare care apare mai frecvent decât depresia), reprezintă tulburările emoționale cele mai frecvente. În fiecare an, un număr impresionant de persoane vor suferi din cauza depresiei majore: 25% dintre femei și 12% dintre bărbați se vor confrunta cu un episod depresiv major în cursul vieții. Șansele recăderii într-un al doilea episod sunt ridicate.
Cum influențează stilul de gândire depresia?
Anumite stiluri de gândire specifice pot cauza depresia. Spre exemplu, gândurile care apar spontan și par a fi plauzibile, cu toate că reflectă percepții distorsionate și sunt asociate cu emoții/sentimente negative cum ar fi tristețea, anxietatea, furia și disperarea: ex: „Niciodată nu reușesc să am/fac ceea ce-mi doresc.”
Credințele despre ceea ce ar trebui să faceți. Anumite tipare în gândire care restricționează o persoană în a face altceva decât ceea ce este așteptat să facă.
Imaginea de sine negativă. Persoanele depresive își exagerează neajunsurile, reducând importanța trăsăturilor pozitive pe care le au. Asemenea persoane pot crede că sunt imposibil de iubit, că sunt urâte, proaste, slabe și chiar diabolice.
Cât de eficientă este terapia în cazul depresiei severe?
În cadrul a 20 de ședințe de terapie individuală, aproximativ 75% dintre pacienți relatează o reducere semnificativă a simptomelor. Chiar mai mult, majoritatea pacienților care beneficiază de terapie cognitiv-comportamentală mențin stările emoționale îmbunătățite și la 2 ani după terminarea intervenției. Terapia are ca scop și pregătirea pacientului pentru a împiedica pe viitor reinstalarea simptomelor.
Policlinica Promed – Cabinet Psihologie
Szöcs Aurora, psiholog
Mocan Alina, psiholog