Patronii clubului în care minore erau obligate să se prostitueze, trimiși în judecată
Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe cei doi patroni ai clubului de noapte Dreams Club Caracal care au obligat mai multe minore să se prostitueze, au fost trimiși în judecată.
Emil Moţ: Materialele de protecţie vor fi distribuite la uşă de un inspector al Primăriei Slatina
Primarul Emil Moţ a transmis că a luat decizia ca slătinenilor să le fie distribuite materiale de protecţie împotriva noului coronavirus.
Al 12-lea caz de coronavirus confirmat în judeţul Olt
Grupul de Comunicare Strategică a raportat, miercuri, 12 cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus în judeţul Olt, cu unul mai mult decât în urmă cu 24 de ore.
344 de noi cazuri cu coronavirus în România
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 344 de noi cazuri de îmbolnăvire.
Coronavirus Olt. Două tinere, carantinate forţat
Tinerele au încălcat măsura izolării și au părăsit domiciliul declarat la DSP Olt. Amândouă au fost amendate şi vor suporta cheltuielile perioadei de carantină.
prev
next

 

 

Tinerele au încălcat măsura izolării și au părăsit domiciliul declarat la DSP Olt. Amândouă au fost amendate şi vor suporta cheltuielile perioadei de carantină.
Două magazine din Caracal au fost sancționate cu 40.000 de lei pentru speculă cu dezinfectant de...
Un bărbat a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a tâlhărit un bătrân, în Slatina.
În după-amiaza zilei de luni, un bătrân de 90 de ani, din comuna Morunglav, a fost găsit mort în...
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă precizează miercuri că nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi...
Tot mai des apare un concept nou, acela al certificatelor de imunitate - înscrisuri oficiale...
În România au fost confirmate, până acum, 4.417 de infecții cu coronavirus și 209 decese.
67 de oameni s-au ales cu amenzi pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 360...
Un număr de 77.499 cutii de Euthyrox 50 mcg şi 59.315 cutii de 25 mcg, loturi care deja au fost eliberate din Germania, vor fi livrate în ţară pe 13 - 14 aprilie, informează miercuri Ministerul Sănătăţii.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prin Fundaţia pentru SMURD achiziţionează prima secţie de...
Un potenţial vaccin contra coronavirusului finanţat de fundaţia miliardarului Bill Gates este...
Potrivit datelor oficiale publicate de Grupul de Comunicare Strategică, în județ s-au înregistrat...
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 430...

Life style

Decizia agenției europene EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) din perioada următoare ar putea aduce lăcustele, greierii și viermii în farfuriile europenilor, scrie The Guardian.

Dumitru Caracostea

caracostea

Dumitru Caracostea (n. 10 martie 1879, Slatina – d. 2 iunie 1964, București) a fost un critic, istoric literar și folclorist român. Este considerat a fi, alături de Tudor Vianu, unul dintre cei mai mari stilisticieni ai literaturii române.

În pofida vârstei sale înaintate, a fost arestat de autoritățile comuniste în anul 1950 și ținut la închisoare timp de cinci ani ca deținut politic.

Fiul lui Nicolae Caracostea, magistrat, și al Eufrosinei (n. Bichan), prof. de lb. franceză. Prin tată era de origine aromână. Școala primară și prima clasă de liceu le urmează la Slatina; continuă și termină studiile liceale în Capitală, la Colegiul „Sf. Sava" (1900); urmează, din 1900, cu întreruperi, cursurile Facultății de Litere şi Filosofie a Univ. din Bucureşti (licenţa în 1908), unde este elevul lui Titu Maiorescu, I. Bianu şi Ov. Densusianu.

Influenţa acestora este hotărâtoare asupra formării sale ştiinţifice. În 1909 obține o bursă de studii la Viena, unde va lucra sub conducerea directă a lui W. Meyer-Liibke. În 1913 susține două doctorate: unul în filosofie, celălalt în filologie romanică. O dată cu izbucnirea războiului (1914) se întoarce în țară. Între 1914 și 1925 este prof. de liceu; din 1920 predă cursuri și la Univ. din București, mai întâi ca docent la catedra lui Ion Bianu, apoi, din 1930, ca prof. titular la catedra de istorie a literaturii române moderne și folclor.

Prin strădaniile sale, în 1933 ia ființă Institutul de Istorie Literară și Folclor, sub patronajul căruia va apărea, între altele, seria de "mărturisiri literare" ale unor scriitori romani contemporani. În 1938 este ales membru al Academiei Române, fiind o vreme și președinte al secției literare.

În timpul războiului (1941-1944) este director al Fundațiilor Regale pentru Literatură și Artă. Condamnat în lotul demnitarilor politici și miniștrilor din guvernele dinaintea lui 1944; arestat în 1950 și deținut la închisoarea din Sighet până în 1955, fără a fi judecat.

A colaborat la Adevărul literar și artistic, Convorbiri literare, Drum drept. Flacăra, Gândirea, Langue et litterature, Mit-teilungen des Rumanische Instituts und der Universitat (Viena), Revista Fundațiilor Regale, Viața nouă, Viața Românească etc. Activitatea literara și științifică a lui CARACOSTEA se desfîșoară cu predilecție în două direcții: studiile de folclor (Miorița în Moldova, Muntenia și Oltenia, 1924) și exegeza operei eminesciene {Arta cuvântului la Eminescu, 1938; Creativitatea eminesciană, 1943).

În scrierile „Oltul se întoarce la matcă” şi „Anii studenţiei mele” vorbeşte despre frumuseţea Slatinei - „oraşul-amfiteatru” şi despre câteva elemente care i-au influenţat copilăria: dealul Grădişte şi podul de peste Olt.

Lucrările sale asupra baladei populare (Balada poporană română, 1932-1933) fundamentează o nouă metodă de cercetare, aceea a geografiei folclorice. Comentariile eminesciene se disting prin dubla perspectivă pe care o urmează: una dinamică (geneza poemelor) și alta statică (arta cuvântului).

Video Slatina

Culinar

Ouăle roşii, simbol al Sărbătorii Sfintelor Paşti, alături de tradiţionala pască şi de cozonaci se pregătesc, de obicei, în Joia Mare. Ouăle înroşite în această zi, potrivit tradiţiei, nu se strică pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată.
Ingredientele pentru șase porții: carne de vită 900 g
Preparare: Varza, curățată de foile de prisos, se împarte în șase părți egale și se opărește cu...

Economie

Cererile unice de plată aferente Campaniei 2020 vor putea fi depuse în format electronic începând...
O evaluare a sumelor care pot fi recuperate din țările unde s-au plătit avansuri ar putea fi gata...

Beauty & style

Vedete de cinema printre care Salma Hayek şi Eva Longoria au celebrat rolul femeilor în industria filmului în cadrul unei gale strălucitoare desfăşurate duminică la Cannes, în contextul eforturilor de promovare a egalităţii de gen în cinema, domeniu în care, potrivit...
Centrul Cultural „Eugen Ionescu“ a fost gazda a celei de a III a ediții a...
Foloseşte creionul dermatograf maro sau brun închis pentru a accentua linia genelor numai pe...

Medicină veterinară

Deşi până recent s-a crezut că acest fenomen este asociat cu reglarea temperaturii corporale, oamenii de ştiinţă au descoperit că nasurile câinilor acţionează precum nişte detectoare de căldură ultrasensibile, relatează agenţia Xinhua.
Free Joomla! templates by Engine Templates
loading...