Bacterie periculoasă, depistată în Dunăre. Oamenii din Brăila sunt sfătuiți să nu consume apa din fluviu

dunareaO bacterie periculoasă a fost descoperită în Dunăre, la Brăila, în concentrații periculoase. Autoritățile sunt în alertă după ce au înregistrat valori mari în apele fluviului și au transmis populației să evite consumul de apă brută din Dunăre.

Primele analize arată că bacteria se găsește într-o concentrație de aproape șapte ori mai mare decât în mod normal.

Până acum nu au fost raportate cazuri de intoxicație cu această bacterie. Medicii spun că primele simptome ar putea apărea la cel mult 12 ore de la contaminare, iar simptomele sunt asemănătoare unei enterocolite.

Bacteria Clostridium Perfringens se regăsește în mod natural în toate apele de suprafață, dar și în organismul uman.

O concentrație mai mare poate duce la îmbolnăvire, iar simptomele sunt asemănătoare enterocolitei.

Cum la stația de tratare a apei potabile din Gropeni s-au înregistrat valori periculos de mari, oamenii au fost avertizați să nu consume apă direct din fluviu.

Gabriel Ciochină, director executiv DSP Brăila: ,,Este foarte important ca populația să nu consume alimente în formă crudă care au fost spălate în prealabil în fluviu, practic să nu existe o ingestie a apei sau să mă spăl pe mâini în fluviul Dunărea după care să mănânc. Dacă apar simptome specifice, scaune diareice, dureri abdominale, să ia legătura cu medicul de familie”.

Specialiștii iau în calcul mai multe variante în privința cauzei: fie deversări de materii fecale, fie resturi de animale. Dacă un agent economic deversează ape uzate în Dunăre, fără a le epura, poate primi o amendă de până la 80.000 de lei.

Un sfat important pentru cei care consumă pește prins din apele Dunării: să îl trateze termic foarte bine, astfel încât bacteria să fie distrusă.

Bacterie specifică unei contaminări fecale

Deocamdată nu s-a putut stabili care este sursa concentrației ridicate a acestui micro-organism, însă există temeri că în fluviu au ajuns dejecții de animale, posibil de la o fermă.

SFAT: Peștele poate să devină un vector de transport. Trebuie tratat, poate să fie marinare, dar și o tratare suficientă ca timp de temparatură. Prăjire cel puțin 70 de grade Celsius.

Autoritățile din Brăila au cerut prelevarea de probe de la intrarea Dunării pe raza județului pentru a vedea dacă infestarea este din inerior sau din amonte. Foto cu caracter ilustrativ


 

 

 

 

Economie

 

 

Oferă bucurie!

Național

Trei copii cu vârstele de 2, 3 și 6 ani au murit, marți dimineață, în urma unui incendiu izbucnit într-o locuință din Sectorul 5 din București. Mama a sunat la 112 și a cerut ajutor pompierilor, însă nu s-a mai putut face nimic pentru cei trei copii.

Național

Trei copii cu vârstele de 2, 3 și 6 ani au murit, marți dimineață, în urma unui incendiu izbucnit într-o locuință din Sectorul 5 din București. Mama a sunat la 112 și a cerut ajutor pompierilor, însă nu s-a mai putut face nimic pentru cei trei copii.

Alte articole

Poate te interesează: