VIDEO Spectaculosul drum din Masivul Parâng, construit în trei ani

drum parang 1Lucrările la noua şosea din Masivul Parâng au ajuns la final, iar recepţia lor este programată în a doua parte a lunii septembrie.

De trei ani, un tronson de 4,5 kilometri din Drumul Judeţean 709F, din Staţiunea montană Parâng, se află în şantier.

În locul drumului de munte care urcă spre zona alpină a masivului a fost construită o şosea.

Lucrările trebuiau finalizate la începutul acestui an, însă perioada de execuţie a proiectului a fost prelungită, pentru că, potrivit Consiliului Judeţean Hunedoara, constructorii nu au putut deschide şantierul pe durata iernii, din cauza zăpezilor şi a temperaturilor negative de pe munte.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara susţin că în a doua parte a lunii septembrie, noua şosea ar putea fi recepţionată şi va putea fi utilizată de turişti în perioada iernii.

Drumul Judeţean 709 F leagă zona cabanelor de la poalele masivului Parâng de staţiile de coborâre ale celor două telescaune. Noua şosea cu o lungime de peste patru kilometri urcă până la cota 1.600 de metri, în staţiunea Parâng. Două tuneluri au fost construite pe şosea, pe sub pârtiile de schi din staţiune.

Tunel pe sub partia de schi Parang

Tunel pe sub pârtia de schi. Foto: Costel Avram. Facebook

Pe lângă transformarea drumului de pământ într-o şosea montană, proiectul a prevăzut lărgirea părţii carosabile la patru metri şi construcţia a 4,5 kilometri de rigole betonate, 23 de podeţe, 2,2 kilometri de ziduri de sprijin din beton şi ciment şi 2,5 kilometri de parapete de siguranţă.

 drum parang 1

Foto: Costel Avram. Facebook

Investiţia se ridică la aproape 20 de milioane de lei şi a fost derulată de Consiliul Judeţean Hunedoara, cu fonduri accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 (PNDL2).

Masivul Parâng este principala atracţie turistică a amatorilor de excursii care ajung în Valea Jiului. Staţiunea montană Parâng se află la circa 10 kilometri de Petroşani, la capătul unei şosele modernizată în ultimii ani. În afara staţiunii de schi, masivul oferă şi alte atracţii: o mulţime de lacuri glaciare, pajişti alpine, poieni acunse în păduri aproape neumblate, creste acoperite de zăpadă, ocupate de capre negre şi panorama unuia dintre cele mai înalte vârfuri din ţară, Parângul Mare. Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri. Peştera Muierilor, de pe valea Râului Galbena, şi Peştera Polovragi, de pe valea râului Olteţ, completează numărul atracţiilor turistice din zonă, alături de staţiunea Parâng. Adevărul

 

 

 

 

 

Economie

 

 

Național

Rata de infectare cu Covid-19 în București este, miercuri, de 3,3 la mia de locuitori. Capitala intră astfel în scenariul roșu, alături de județele Timiș, Satu Mare și Ilfov, situație în care accesul la unele evenimente se va face cu certificatul verde.

Alte articole

Poate te interesează:

© 2021 Slatina Ta. Drepturi rezervate.