Boala silențioasă care face ravagii printre câini

SamoyedUna dintre cele mai comune afecțiuni întâlnite în rândul câinilor este glaucomul, o afecțiune ce se manifestă printr-o creștere a presiunii din interiorul ochiului, cunoscută ca și presiune intraoculară, după un punct la care vederea este compromisă ori nu mai poate fi restabilită.

Glaucomul în rândul câinilor este o afecțiune care apare, de obicei, la un ochi, iar în 50 la sută dintre cazuri, afecțiunea se răspândește și la celălalt ochi, dacă nu este tratat, precizează digi-animalworld.tv.

În general, principalele simptome date de glaucom sunt: pupile de mărimi diferite, durere oculară ușoară spre severă, caz în care câinele își freacă ochiul de podea ori cu membrul, apariția vaselor în zona albă a ochiului, înroșirea acestuia ori cornee tulbure, tremuratul pleoapei, lăcrimare, evitarea luminii, dar și probleme de vedere, precum lovirea de diverse obiecte, dificultate a jucăriilor.

Potrivit Reader's Digest, glaucomul este de două tipuri, între care primar, când rata de curgere a fluidului în interiorul sau exteriorul ochiului este anormală, determinând o creștere a presiunii oculare sau secundar, când afecțiunea determină blocarea ori încetinirea drenajului fluidului intraocular.

”Dacă observi unul dintre aceste simptome în cazul câinelui tău, du-l la veterinar de urgență. ”, atrage atenția dr. Haeussler, care a precizat că este important ca tratamentul acestei boli să înceapă cât mai curând, întrucât, altfel, patrupedul tău poate să-și piardă vederea.

Glaucomul primar este cea mai comună formă și poate fi cauzat de predispoziția genetică. Cele mai afectate rase sunt Basset Hound, Beahle, Chihuahua, Chow-chow, Cocker Spaniol, Teckel, Bichon Maltez, Pudel, Samoyed.

De cealaltă parte, glaucomul secundar poate fi cauzat de o infecție, inflamație, leziune ori chiar tumoră.

În cele mai grave cazuri, poate fi nevoie de intervenția chirurgicală. Ciclofotogoagularea este o procedură prin care un medic folosește un instrument laser pentru a distruge epiteliul secretor al corpului ciliar ocular ori gonioimplantare, când un tub mic este implantat pentru a oferi un drenaj al fluidelor.

 

 

 

 

Diverse

 

 

Alte articole

Poate te interesează:

© 2021 Slatina Ta. Drepturi rezervate.