Babesioza: atenţie la căpușe

Ai grijă de animăluțul tău? Atunci urmărește cu atenție rândurile următoare întrucât babesioza este o boală groaznică și se vindecă foarte greu. capuse

 

Ce sunt babesiozele?

Sporooze cu evoluție sezonieră, întâlnite la diverse speci de mamifere inclusiv la om, determinată de paraziți cu locarizare sangvină, transmisibili prin intermediul căpușelor, gazde definitive și rezervor de babeși în natură.
 

 Cum se transmit?

Odată cu vremea caldă, când temperatura depășește 15-17 grade timp de câteva zile consecutiv, sunt din ce în ce mai frecvente mușcăturile de căpușe. Infectarea poate avea loc prin mușcătura căpușelor deja contaminate de la animale bolnave. Contaminarea se realizează transcutanat în timpul hrănirii căpușelor infectate. Babesiile intră în circulația sanguină a animalului și apoi în celula roșie pe care ulterior o vor distruge.

 

Cum se manifestă?
La câine primele semne de boală pot apărea la 7-10-14 zile de la înțepătura căpușei. Primele semne clinice pe care le observăm sunt apatia, lipsa poftei de mâncare, urinare cu sânge, anemie, icter, febră și uneori tulburări respiratorii sau nervoase.
 

Diagnosticare

Diagnosticarea babesiozei este complexă iar confirmarea boli se realizează prin examen microscopic al frotiului din sângele periferic. Boala este extrem de gravă iar prognosticul sever. Medicul dumneavoastră veterinar ar trebui să vă recomande un examen hematologic cel puțin o dată pe an.

Cum se tratează?

Cel mai bun tratament pentru babesioză îl reprezintă prevenirea infestării cu căpușe. Noi recomandăm pipetele spot on cu aplicare lunară, zgărzile antiparazitare și o bună dezinsecție și deparazitare a mediului unde locuiește câinele prin pulverizare.
 

Doar ținând căpușele departe de animal vom putea preveni această boală. Și având în vedere că babesioza se poate transmite și la oameni (borelioză) este absolut necesar să ne vaccinăm corect cățeii, lunar, pentru a fi protejați, atât noi dar și ei.

 

Dr. Aurelian Culea

Cabinet veterinar MAJOR VET Slatina
0751/333.336

 

 

 

 

 

 

 

Life style

 

 

Veterinar

Alte articole

Poate te interesează:

© 2020 Slatina Ta. Drepturi rezervate.