Afecțiunile animalelor de companie în sezonul rece

catel bolnavMajoritatea oamenilor știu că în perioada rece, animalele, ca și oameni „răcesc“. Un lucru adevărat, dar nu numai aparatul respirator este afectat ci și aparatul urinar, digestiv, locomotor… 

 

Ca prim semn caracteristic al afecțiunii aparatului respirator este tusea care ar trebui să ne pună pe gânduri; de ce? pentru că este premergătoare altor semne caracteristice - conjunctivita purulentă, jetaj purulent, creșterea temperaturii corporale.

 Pe acest fond de imunitate scăzută pot apărea complicații - laringotraheite, bronșite - dacă animalul nu este prezentat la medicul veterinar. Semnele afectării aparatului urinar în perioada rece și geroasă sunt poliuria - urinări frecvente, hematuria - urina cu sânge. Toate acestea coroborate duc la cistită – inflamații ale mucoasei vezicii urinare care, netratată la timp, duc la afecțiuni renale: nefrite, glomeruronefrite, nefroze.
 

Dacă animalul dumneavoastră mănâncă zăpadă în exces sigur vor apărea problema digestive, ca de exemplu: faringite, gastrite, culminând cu enterocolite. Apariția vomituritiei și vomei spumoase reprezintă un semn al inflamației faringelui. Expunerea prelungită la frig și variațiile de presiune atmosferica afectează aparatul locomotor cu predilecție al animalelor bătrâne, manifestate prin durere, tremurături musculare, semipareze, nevralgii… În toate aceste situații se recomandă evitarea expunerii la frig și tratarea fiecărei afecțiuni începând cu primele semne pentru evitarea complicațiilor.

 Administrarea medicației trebuie instituită de medicul veterinar cu medicamente specifice. În majoritatea cazurilor, administrarea antiinflamatoriilor este obligatorie, iar antibioterapia și imunostimularea nu trebuie neglijată.
 Ar fi bine să îți duci animalul de companie la un control de rutină. Medicul tău veterinar îl poate verifica pe prietenul tău și afla dacă are probleme medicale care l-ar putea face vulnerabil la frig.

În timpul sezonului rece trebuie să îți ții animalul de companie în casă cât de mult poți, iar dacă vrei să-l scoți afară, îmbracă-l (există o sumedenie de hăinuțe pentru căței și pisicuțe!) și neapărat însoțiți-l. Nu-l lăsa să bea apă rece sau să mănânce zăpadă! Este de preferat să-i pui o hăinuță tricotată atunci când este foarte frig sau dacă animalul tău de companie este deja sensibil. Nu lăsa animalele de companie în camerele în care există șeminee sau arzătoare pe gaz pentru că focul îi atrage pe prietenii noștri necuvântători. Ai mai mare grijă la animăluțele mai bătrâne și care suferă de artrită pe timpul iernii. Frigul le poate afecta și mai mult încheieturile, acestea devenind extrem de sensibile. De aceea, prietenul tău va părea mult mai stângaci decât de obicei. Stai foarte aproape de aceste animăluțe atunci când urcă scările sau sar de pe mobilă.

 Dr. Aurelian Culea

Cabinet veterinar MAJOR VET Slatina

 0751/333.336

 

 

 

 

Diverse

 

 

Alte articole

Poate te interesează:

© 2021 Slatina Ta. Drepturi rezervate.