VIDEO Stupoare în SUA! Zeci de coloane uriașe de lumină de la pământ la cer

fenomen meteorologic stalpi de luminaLocuitorii din mai multe state americane au rămas muți de uimire după ce au fost martori la un fenomenul atmosferic neobișnuit, care s-a petrecut noaptea pe cerul înstelat. Zeci de coloane de lumină, care s-au întins de la pământ până în cer din cauza cristalelor de gheață din aer care au reflectat lumina.

fenomen meteorologic stalpi de luminaAcești ”stâlpi de lumină” ciudați au fost ca niște reflectoare albe care s-au văzut pe bolta stelară a nopții, până în înaltul cerului, potrivit Daily Mail .

Deși fenomenul este unul destul de rar, ”stâlpii de lumină” se formează în timpul nopților reci de iarnă, deoarece lumina solului se reflectă în milioane de cristale de gheață suspendate în aer.

Meteorologul David Samuhel de la AccuWeather a afirmat într-o declarație: „De obicei, cristalele de gheață sunt suficient de mici pentru a rămâne suspendate în aer și se formează numai când temperaturile sunt sub zero grade C”.

„În majoritatea cazurilor, temperaturile sunt de minus 20 până la minus 28 de grade C sau mai reci”, a spus expertul. Cele mai multe coloane de lumină nocturne au fost observate în ultima săptămână, în timp ce un îngheț profund a cuprins o mare parte a teritoriului Statelor Unite.

 

Martorii oculari au observat că ”stâlpii de lumină” par mai strălucitori și mai înalți decât în anii trecuți, ceea ce ar putea fi rezultatul frigului extrem. Aceștia se formează atunci când razele de lumină sunt reflectate de cristalele de gheață aliniate orizontal, suspendate sau care cad încet prin aer.

Cristalele acționează ca o serie de oglinzi minuscule pe cer, reflectând lumina pe măsură ce cad încet pe Pământ. În timp ce lumina vine de fapt de la nivelul solului sau mai sus pe cer, observatorilor li se pare că vine din diferite puncte de deasupra sau din sursă naturală, formând un fascicul de lumină.

Deși creierul tău poate crede că stâlpii sunt acolo, ei sunt o iluzie optică și se formează în același mod în care imaginile virtuale și obiectele reflectate în oglinzi par să existe în spatele planului oglinzii.

Sunt necesare niște condiții atmosferice specifice pentru formarea stâlpilor de lumină - trebuie să fie îngheț, iar aerul trebuie să nu perturbat de vânt.


Pin It