Șpagă pentru pensionare. Medicul Cristina Mischie, trei ani închisoare cu suspendare

tribunalul oltMedicul psihiatru Cristina Mischie, care activa în cadrul secţiei de specialitate de la Spitalul Slatina, a fost condamnată de magistraţii Tribunalului Olt la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul şpăgii pentru pensionare pe caz de boală.

Condamnări în dosarul șpaga pentru pensionare

  • Doctorul Cristina Mischie, acuzată de infracțiunea de luare de mită, în formă continuată – două fapte: 3 ani închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere 3 ani. Inculpata va presta, pe parcursul termenului de supraveghere, o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 zile, la Teatrul pentru Copii si Tineret Colibri (cultură, în activități plasare public în sala de spectacol, control bilete, supraveghere sală etc.) sau la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” (cultură, în activități de reamplasare a mobilierului bibliotecii, manipularea fondului de unități de bibliotecă: cărți, publicații periodice, documente audio-video etc.), ca instituţii în cadrul cărora persoana supravegheată să desfăşoare obligaţia de a presta munca neremunerată în folosul comunităţii.

  • Ilie Constantin, infirmier la Spitalul Județean de Urgență Slatina, acuzat de infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată – cinci fapte, instigare la dare de mită, în formă continuată – două fapte: 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere 4 ani.

  • Florina Vlaicu, concubina infirmierului Ilie, acuzată de săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată – două fapte și dare de mită: 2 ani și 7 luni închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere 4 ani.

  • Marilena Jianu – consilier Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, acuzată de săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de trafic de influenţă: 2 ani închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere 4 ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, fiecare dintre cei trei inculpați va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local Slatina – Direcția Administrare Patrimoniu și în cadrul Colegiului Tehnic Metalurgic, în activități edilitar – gospodărești, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, instituțiile fiind înscrise în Baza instituţiilor din comunitate, ca instituţii în cadrul cărora persoana supravegheată să desfăşoare obligaţia de a presta munca neremunerată în folosul comunităţii.

Marin Pistolea, unul dintre cei care a dat șpagă pentru a se pensiona pe caz de boală, acuzat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă: 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 2 ani. Raportat la starea de sănătate, instanța de judecată nu a obliga inculpatul ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Traseul şpăgii pentru pensionare

„Medicul specialist M.C. din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care îndeplineşte şi funcţia de şef secţie, în sarcina sa s-au reţinut două acte materiale de luare de mită, respectiv: la data de 16 mai 2017 a primit suma de 300 lei de la inculpata V.F. în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile de serviciu ale medicului, privind acordarea prelungirii concediului medical pentru cumpărătorul de influenţă Berlinschi Georgeta (condamnată, deja, de către Tribunalul Olt, ca urmare a încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei)”, spun anchetatorii.

Medicul nu s-a oprit aici şi a continuat să primească sume de bani. Procurorii i-au interzis exercitarea profesiei, plasându-l sub control judiciar pe 60 de zile.

„La data 29 iunie 2017, medicul a primit suma de 100 lei de la cumpărătoarea de influenţă Z.F., în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile de serviciu ale medicului, privind internarea medicală continuă a acesteia în cadrul Secţiei de Psihiatrie a S.J.U. Slatina din perioada 29.06.-06.07.2017 şi emiterea scrisorii medicale din data de 06.07.2017. Ca urmare a evaluării gravităţii faptelor, atât faţă de cei doi cumpărători de influenţă, cât şi faţă de medicul specialist, la data de 12.03.2019, respectiv la data de 14.03.2019, faţă de aceştia s-a luat măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, stabilindu-se printre obligaţii, interdicţia de a nu depăşi teritoriul ţării, de a nu comunica, direct ori indirect între aceştia. Referitor la medicul specialist M.C. s-a dispus şi interdicţia de a mai exercita profesia de medic în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, precum şi funcţia de şef secţie în cadrul respectivei unităţi spitaliceşti”, se arată în comunicatul DGA.

Totodată, în sarcina aceluiaşi cumpărător de influenţă s-a reţinut şi infracţiunea de dare de mită.

„În sarcina aceluiaşi cumpărător de influenţă s-a reţinut şi infracţiunea de dare de mită, prev.de art.290 alin.1 C.p., rap.la art.6 din legea 78/2000, constând în aceea că, la data de 29 iunie2017, la instigarea inculpatului C. I. i-a dat suma de 100 lei medicului specialist Cristina Mischie din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile acesteia de serviciu, privind internarea medicală la Secţia de Psihiatrie a cumpărătorului de influenţă Z.F. şi emiterea scrisorii medicale din data de 06.07.2017 pe numele acestuia. Cât priveşte pe cel de-al doilea cumpărător de influenţă P.M., în sarcina acestuia s-a reţinut un singur act material constând în aceea că, la data de 22.05.2017, a dat inculpatului C.I., prin intermediul concubinei acestuia V.F., suma de 400 lei, o sticlă de whisky şi un pachet de cafea, în schimbul promisiunii că va interveni şi va determina cadrele medicale competente-medici, să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării în grad de invaliditate şi emiterii deciziilor medicale asupra capacităţii sale de muncă”, mai spun anchetatorii.

Judecați pentru luare de mită
Șefa secţiei Psihiatrie de la Spitalul Judeţean, sub control judiciar

Eveniment

 

 

 

 

 

 

Justiție

Radu Mustăţea, fost preşedinte al Directoratului Astra Asigurări SA, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 4 ani, 8 luni şi 10 zile închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare.

Alte articole

Poate te interesează:

© 2021 Slatina Ta. Drepturi rezervate.