Cele mai des întâlnite întrebări legate de divorțul prin acordul soților

  divortDistanța dintre soți și nepotrivirile de caracter sunt cele mai des întâlnite motive de divorț în ultima perioadă.

  Pentru acele cupluri, care sunt de acord că relația lor nu mai funcționează și că despărțirea este un fapt iminent, legiuitorul a reglementat în Codul Civil o procedură simplificată în vederea desfacerii căsătoriei, care se aplică indiferent de durata căsătoriei și indiferent dacă există sau nu copii minori rezultați din căsătorie.

  Ce trebuie să conțină o cerere de divorț pe cale amiabilă?

  În primul rând, cererea de divorț trebuie să conțină solicitarea expresă a ambilor soți de desfacere a căsătoriei prin acord. Întrucât există acordul ambilor soți, instanța de judecată nu va face mențiuni în hotărâre despre culpa fiecărui soț în destrămarea căsniciei, ci doar va lua act de învoiala acestora. Cererea se formulează și se semnează de către ambii soți sau prin mandatar comun cu procură specială autentică.

  În al doilea rând, cererea de divorț trebuie să conțină mențiuni referitoare la numele de familie pe care soții îl vor purta după divort. Aceștia pot conveni păstrarea numelui de familie dobândit prin căsătorie sau pot conveni ca fiecare să revină la numele de familie avut anterior încheierii căsătoriei.

  Dacă soții au copii minori rezultați din căsătorie, cererea trebuie să cuprindă în mod obligatoriu și mențiuni referitoare la:

  • modul de exercitare al autorității părintești;
  • locuința minorilor;
  • obligația de întreținere a părintelui nerezident;
  • programul de legături personale cu părintele nerezident.

  Dacă soții nu au copii minori rezultați din căsătorie se va face mențiune despre acest aspect în cuprinsul cererii.

  Ce acte sunt necesare?

  La cererea de divorț, soții trebuie să anexeze copii certificate pentru conformitate cu originalul de pe următoarele documente: certificatul de căsătorie, actele de identitate și certificatele de naștere ale minorilor, dacă este cazul.

  Unde trebuie depusă cererea de divorț?

  Cererea de divorț se înregistrează la judecătoria în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuință comună a soţilor. Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa soțul pârât, iar când soțul pârât nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa soțul reclamant.

  Dacă soții nu au locuinţa în ţară, aceștia pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.

   

   

   

  Ce costuri implica un proces de divorț pe cale amiabilă?

  Pentru desfacerea căsătoriei prin acord, soții trebuie să achite o taxa judiciară de timbru de 200 de lei. Taxa se achită în contul unității administrativ teritoriale în care soții își au domiciliul, în contul distinct de venituri al bugetului local – „Taxe judiciare de timbru și alte taxe de timbru”, iar chitanța în original se atașează la dosarul cauzei.

  În cât timp se soluționează o cerere de divorț pe cale amiabilă?

  De regulă, cererea se soluționează în termen de o lună/o luna și jumătate de la înregistrare, însă acest termen poate varia în funcție de volumul de activitate al fiecărei instanțe.

  Care este procedura?

  După înregistrarea cererii de divorț, soții vor primi citații prin poștă cu termenul de judecată acordat în vederea soluționării cererii, ora la care va avea loc procesul și sala în care se va desfășura ședința de judecata. Pentru ca instanța să se pronunțe asupra cererii și să dispună desfacerea căsătoriei prin acordul soților este necesar că aceștia să se înfățișeze personal în fața instanței. La termenul de judecată, instanța va verifica dacă soții stăruie în desfacerea căsătoriei pe baza acordului lor și, în caz afirmativ, va pronunța divorșul, fără a face mențiune despre culpa acestora.

  Dacă din motive temeinice unul dintre soți nu se poate prezenta personal în fața instanței de judecată, acesta va putea fi reprezentat prin avocat.

  Ce se poate obține la finalul acestui proces?

  Desfacerea căsătoriei prin acordul soților este cea mai bună variantă pentru cuplurile care doresc un divorț rapid și necostisitor. La finalul procesului, soții vor obține o hotărâre judecătorească definitivă, cu efecte imediate, de la momentul pronunțării.

  Instanța de judecată hotăraște, odată cu pronunțarea divorțului, asupra raporturilor dintre părinții divorțați și copiii lor minori, ținând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială și, dacă este cazul, de învoiala părinților.

  Avocat Bogdan Dobrescu, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

  Evenimente

  Vineri, 07 August 2020 16:18

  Un bărbat în vârstă de 41 de ani, din comuna Strejești, a fost ucis joi seara de un vecin, un...

  Național

  Vineri, 07 August 2020 15:04

  Ministrul de Interne, Marcel Vela, a transmis, vineri, un mesaj prin care încurajează românii să...

  Evenimente

  Vineri, 07 August 2020 07:20

  Patru gospodării au fost afectate de un incendiu izbucnit, joi, în localitatea Strejești, din...

  Evenimente

  Joi, 06 August 2020 15:43

  Mai multe echipaje de pompieri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt intervin în...

  Național

  Joi, 06 August 2020 14:28

  Azi, într-o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF, convocată miercuri seară şi ţinută în premieră...

  Evenimente

  Joi, 06 August 2020 14:02

  În ultimele 24 de ore au fost înregistrate, la nivel național, 45 de decese în rândul pacienților...

  Național

  Joi, 06 August 2020 13:33

  Tragedie în Argeș! Un jandarm a fost găsit împușcat în cap cu arma din dotare, în timp se ce afla...

  Actualitate

  Joi, 06 August 2020 11:33

  Meteorologii anunţă trei zile de caniculă în sudul și estul țării. Temperaturile vor urca la 37 de...

  Social

  Joi, 06 August 2020 11:03

  Doi angajatori au fost fiind sancționați contravențional de inspectorii de muncă pentru folosirea...

  Național

  Joi, 06 August 2020 09:48

  Zece adolescenţi dintre primii 17 aduşi de pe litoral cu autospeciale ale Inspectoratului pentru...

  Social

  Miercuri, 05 August 2020 18:24

  Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că școala în învățământul preuniversitar începe la...

  Economic

  Miercuri, 05 August 2020 17:07

  Proprietarii de case din România pot depune cereri de finanţare pentru a primi până la 15.000 de...

  © Slatina TA. Drepturi rezervate

  Juridic

  Vineri, 07 August 2020 16:52

  Patru femei au fost surprinse noaptea trecută cum fură pavajul de pe strada Kiev din Chişinău şi îl urcă într-un automobil marca Audi Q5.

  Vineri, 07 August 2020 16:18

  Un bărbat în vârstă de 41 de ani, din comuna Strejești, a fost ucis joi seara de un vecin, un tânăr de 32 de ani. Agresorul și-a lovit victima cu un par în cap

  Vineri, 07 August 2020 15:20

  Clădirile noi sau care vor fi supuse unor lucrări de renovare majoră vor trebui să aibă infrastructură pentru instalarea stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice, dacă dețin peste 10 locuri de...

  Vineri, 07 August 2020 15:04

  Ministrul de Interne, Marcel Vela, a transmis, vineri, un mesaj prin care încurajează românii să aibă încredere în instituțiile statului cu atribuții în combaterea criminalității, despre care spune...

  Vineri, 07 August 2020 14:54

  Ultimele cazuri confirmate sunt în totalitate de la spitalul din Schitu.

  Vineri, 07 August 2020 13:10

  Grupul de Comunicare Strategică raportează încă o creștere a cazurilor de Coronavirus în Olt.

  Free Joomla! templates by Engine Templates