Patru foști polițiști sunt trimiși în judecată în dosarul Caracal

gheorghe dinca criminal internatPatru foști polițiști care au lucrat în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au fost trimiși în judecată la patru ani de la dispariția adolescentei Alexandra Măceșanu, din comuna Dobrosloveni, care a fost omorâtă de caracaleanul Gheorghe Dincă, așa cum au stabilit anchetatorii. Sunt cercetați acum în stare de libertate și sunt acuzați de abuz în serviciu după proasta gestionare a cazului de dispariție.

Oamenii legii nu mai sunt în sistem de ceva vreme. Potrivit unor surse, trei sunt acum pensionari, iar aici facem referire la soții Nicolae Mirea, șef la vremea aceea al Poliției Caracal, și Violeta Mirea, atunci șef al Secției Poliție Rurală Osica de Sus, și Marian Ion Vasile, care la sfârșitul lunii iulie 2019 era ajutor al șefului Postului de Poliție Dobrosloveni. Al patrulea polițist, Eugen Țenea, pe atunci șef al Postului de Poliție Dobrun, ar fi demisionat din Poliție, spun aceleași surse.

„În rechizitoriul întocmit s-au reţinut următoarele: În data de 25 iulie 2019, M. N., în calitate de comisar şef de poliţie şi comandant al Poliţiei municipiului Caracal, aflat la conducerea operaţiunilor de căutare a minorei A. M. (Alexandra Măceșanu n.r.) şi de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate şi a agresat-o, nu a evaluat şi gestionat în mod corespunzător sesizarea privind dispariţia minorei şi ulterior sesizarea formulată direct de aceasta, prin apelul de urgență 112 privind săvârşirea împotriva sa a infracţiunii de lipsire de libertate, nu a centralizat şi diseminat în mod corespunzător către subalterni informaţiile de importanţă vitală în găsirea acesteia, nu a coordonat, îndrumat, sprijinit şi controlat în mod corespunzător echipele de căutare şi nu a luat măsuri pentru întocmirea de urgenţă a unui dosar penal, deşi gravitatea deosebită a faptelor sesizate direct de către minoră impunea măsuri specifice anchetei penale, care să permită susţinerea verificărilor poliţieneşti aflate în derulare.

Prin neîndeplinirea acestor obligaţii, inculpatul a încălcat dispoziţiile art. 26, alin. 1, pct. 1, 2, 10, art. 52, alin. 1, din Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, art. 4, 5 şi art. 41, lit. b, din Legea 360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă.

În noaptea de 24/25.07.2019, M. V., în calitate de comisar şef de poliţie, şeful Secţiei 2 Poliţie Rurală Osica de Sus, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi a fost informat cu privire la dispariţia minorei M. A., nu a raportat şefului ierarhic acest fapt, nu a controlat dacă lucrătorii de poliţie V. M. şi Ţ. E., aflaţi în subordinea sa, au înregistrat sesizarea, au efectuat verificări şi au comunicat evenimentul către ofiţerul de serviciu, încălcând astfel dispoziţiile art. 26, alin. 1, pct. 1, 2, 10, art. 52, alin. 1, din Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 4, 5 şi art. 41, lit. b, din Legea 360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă.

În seara zilei de 24.07.2019, V. M., în calitate de agent şef principal de poliţie şi ajutor de şef de post în cadrul Postului de Poliţie Dobrosloveni, din cadrul IPJ Olt, şi Ţ. E., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi şeful Postului de Poliţie Dobrun din cadrul IPJ Olt, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare, nu au consemnat şi înregistrat sesizarea persoanei vătămate M. I. privind dispariţia minorei M. A., nu au efectuat verificări în legătură cu aceasta, nu au informat în regim de urgenţă ofiţerul de serviciu de la Poliţia Municipiului Caracal încălcând astfel dispoziţiile art. 26, alin. 1, pct. 1, 2, 10, art. 52, alin. 1 din Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 4, 5 şi art. 41, lit. b, din Legea 360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă”, se arată în comunicatul de presă pe care anchetatorii craioveni l-au făcut public luni, 7 august 2023.

Potrivit sursei citate, pe baza materialului probator administrat s-a apreciat că, „dacă lucrătorii de poliţie faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili împrejurările dispariţiei minorei, pentru a evalua situaţa descrisă în sesizări, ar fi verificat şi valorificat variantele de anchetă care rezultau din informaţiile existente, ar fi controlat şi îndrumat ierarhic, în mod efectiv şi eficient, activitatea echipelor operative, precum şi dacă ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obţinerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică), ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei, întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi conducând în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa”.

„Efortul echipelor operative, formate din lucrătorii de poliţie care au acţionat pe teren pentru identificarea locului unde se afla sechestrată A. M. şi salvarea acesteia a fost inutil în lipsa coordonării reale din partea conducerii Poliţiei Caracal şi transmiterii eficiente către acestea a tuturor informaţiilor deţinute la momentul respectiv”, se mai arată în comunicat.

În aceeași cauză s-a dispus clasarea faţă de Cristian Octavian Popescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, şi faţă de F. V. V., operatorul de atunci de la 112, din cadrul IPJ Olt, care a gestionat apelul făcut de Alexandra, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu.

Potrivit PCA Craiova, dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Caracal.

 

Pin It