Istoria Slatinei

Eroi au fost…

dscn3844Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputință să îl răsplătești” (Nicolae Iorga)

Dacă este adevărat ceea ce spune despre faptul că acolo unde au existat bărbați de ispravă, ceva din ei rătăcește și plutește în aer până la sfârșitul lumii, atunci oamenii acestui petec de pământ pe care îl numim cu dragoste România pot fi îndreptățiți creadă cu curaj în viitorul lor.

Veacuri la rând, bărbați și femei de ispravă ai acestor locuri au ținut piept, cu prețul sângelui lor, oricăror primejdii ce le-au amenințat Vatra, Familia, Neamul.

Despre un astfel de om vrednic de prețuire am vrea să vă spunem câte ceva în rândurile care urmează, ca nu cumva uitarea să îi așeze încă o dată în morminte reci pe eroii acestui neam.

Este vorba despre Ion Năstase, erou-martir al Revoluţiei din decembrie 1989 din România. S-a născut la 25 sept. 1946 în Drăgăneşti-Olt, fiul lui Gheorghe şi Ioana Năstase. Tatăl său, veteran al celui de al Doilea Război Mondial, întors de pe front fără braţul şi piciorul drept, nu s-a opus dorinţei fiilor săi de a urma cariere militare.

Ion Năstase a făcut şcoala generală şi primele două clase de liceu în Drăgăneşti-Olt şi apoi a urmat cursurile Liceului Militar din Breaza. A absolvit ulterior Şcoala Militară de Ofiţeri „Mihai Viteazul” din Piteşti, arma auto (1968) şi apoi Institutul de Învăţământ Superior a Facultăţii din Piteşti (studii civile), obţinînd licenţa în specialitatea auto (1978). La absolvirea şcolii de ofiţeri (1968) a fost repartizat în garnizoana Tecuci, ocupând funcţia de comandant de baterie în cadrul Brigăzii 32. În anul 1974 este mutat la Şcoala militară de ofiţeri „Mihai Viteazu” din Piteşti unde îndeplineşte funcţia de comandant companie - elevi. Între 1977-1978 este detaşat în „economia naţională” (Canalul Dunăre- Marea Neagră), la Batalionul 186, îndeplinind funcţia de comnadant de companie transporturi auto basculante. Între 1978- 1983 a îndeplinit funcţia de comandant de companie transporturi auto basculante. La absolvirea Academiei Militare (1985) a fost numit şef de stat major la Autobaza 122 a M.Ap.N din Bucureşti. La 1 septembrie 1988 a fost desemnat şef serviciu tehnic la U.M. 02210 Bucureşti.

troita slatinaDe-a lungul carierei militare a fost înaintat succesiv în grad, de la locotenent (1968), căpitan (1976), maior (1982) şi locotenent –colonel (1988).

În decembrie 1989, atunci când a fost declanşată alarma de luptă, lt. col. Ion Năstase, alături de ceilalţi militari ai Unităţii Militare 02210 Bucureşti, a primit ca misiune de luptă transportul de efective pentru M.Ap.N. Nu a luat parte la reprimarea manifestanţilor din Bucureşti, iar pe autovehiculele de transoprt nu au fost instalate armament sau tehnică de luptă.

În noaptea de 22 spre 23 decembrie, una dintre cele mai sângeroase din timpul acelor evenimente atât pentru populația civiliă, cât și pentru structurile din sistemul apărării naționale, evenimentele s-au precipitat într-atât încât au dus la moartea multora dintre participanți. O parte dintre revoluționari a pus mâna pe arme și, în lipsa unei coordonări unitare și coerente a acțiunilor, în lipsa unor ordine clare, în prezența unor zvonuri toxice, alarmiste, au acționat haotic, impulsiv, ceea ce a dus la consecințe tragice, atât pentru civili, cât și pentru militari.

Cele mai multe unități militare din București erau concentrate în cartierul Ghencea, care a și avut foarte mult de suferit. Aici era amplasată și U.M. 02210 București, unde militarii din efectivele unității așteptau ordinele superiorilor în vacarmul focurilor de armă, ba chiar al rafalelor de mitralieră trase de manifestanți fie la întâmplare, fie, uneori, cu țintă precisă spre obiectivele militare. Evenimentele din acea noapte sângeroasă l-au găsit pe lt. col. Ion Năstase în cazarmă, pregătit pentru îndeplinirea misiunii primite.

După cum aflăm din mărturiile col. Gheorghe Năstase*, fratele eroului, în jurul orei 2,00 s-a așternut o periodă de relativă acalmie, când focurile de armă se auzeau mai rar și mai departe. Lt. col. Ion Năstase crezut atunci că e un moment oportun să controleze starea autovehiculelor din cazarmă. La ieșirea din clădirea cazărmii a fost ucis de gloanţele unei rafale de pistol mitralieră, de calibru 7,62. „Un glonţ i-a sfâşiat braţul drept iar un altul i-a stăpuns inima, din raportul de expertiză tehnico-criminalistică reieşind faptul că a fost împuşcat din faţă, glonţul străbătându-i corpul din plan vertical, venind de undeva de sus. A decedat pe loc şi a fost transportat la morgă. Cu două luni în urmă împlinise doar doar 43 de ani.”, aflăm tot de fratele eroului.

Nu au fost elucidate nici până astăzi detaliile acestor întîmplări halucinante și tragice din cumplita noapte de 22 spre 23 decembrie.

Ion Năstase fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din Bucureşti şi înaintat post mortem la gradul de colonel.

Prin decret prezidenţial a fost declarat erou martir „În semn de omagiu şi pentru jertfa adusă în Revoluţia din Decembrie 1989”,.

Atunci când, în 26 octombrie 1991, Eroul Necunoscut a fost mutat de la Mărăşeşti la Bucureşt, în Parcul Carol I, pe esplanada din faţa actualului Memorial al Eroilor Neamului, cel care avea să îi aprindă candela, a cărei flacără arde zi şi noapte a fost Cosmin Nicușor Năstase, fiul eroului nostru.

Pentru jertfa lor, toată recunoștința noastră!

*Mulțumim lt. col. (r) Victor Epure, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Județului Olt, pentru solicitudinea cu care ne-a pus la dispoziție materialul întocmit de col. (r) Gheorghe Năstase.

Doina Leulescu, Denissa Guțică-Florescu

 

 

 

 

 

 

Alte articole

Poate te interesează:

© 2021 Slatina Ta. Drepturi rezervate.