Istoria Slatinei

Ceramică pictată de Vădastra, descoperită la Slatina

ceramica vadastra slatinaMai multe vase din ceramică, realizate şi pictate cu 7.000 de ani în urmă, au fost găsite marţi în şantierul arheologic deschis pe Aleea Viorelelor.

„Locuinţa 2 ne-a oferit descoperiri surprinzătoare: dimensiunea mare a locuinţei suprapusă peste o groapă, abundenţa şi varietatea materialului ceramic, unelte din piatră şi silex, râşniţe etc. Ceea ce particularizează cultura neolitică Vădastra este ceramica; meşterii olari au atins perfecţiunea în modelarea vaselor decorate în tehnica inciziei-exciziei, încrustată masiv cu substanţă albă pentru tipurile ceramice cu destinaţie specială. Ornamentica predilectă constă în spirale, meandru, romburi, triunghiuri ce acoperă ingenios întreaga suprafaţă exterioră, uneori şi interioară. Geometrismul perfect, de un mare efect artistic, este completat cu motivul «în ferăstrău» sau «dinţi de lup»”, a spus istoricul Aurelia Grosu.

Marea surpriză au fost fragmentele ceramice pictate cu vopsea de culoare roşie, o descoperire inedită în repertoriul atât de spectaculos al ceramicii Vădastra.

„Mulţumim echipei care a îndurat condiţiile extreme (a plouat mult) şi ne-a ajutat să recuperăm obiecte de mare valoare. Aceleaşi mulţumiri investitorului care ne-a pus la dispoziţie întreg suportul material pentru efectuarea cercetării preventive”, a mai adăugat cunoscutul istoric slătinean.

Terasa stângă a pârâului Sopot, în prezent Aleea Viorelelor, este locul din care începe istoria Slatinei. Aici au fost descoperite, de-a lungul timpului, dovezi incontestabile că tot acel perimetru a fost locuit în mod continuu, încă din anii 5.500 – 5.000 înainte de Hristos.

 

 

 

 

 

 

Alte articole

Poate te interesează:

© 2021 Slatina Ta. Drepturi rezervate.