Istoria Slatinei

dscn3844Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputință să îl răsplătești” (Nicolae Iorga)

Dacă este adevărat ceea ce spune despre faptul că acolo unde au existat bărbați de ispravă, ceva din ei rătăcește și plutește în aer până la sfârșitul lumii, atunci oamenii acestui petec de pământ pe care îl numim cu dragoste România pot fi îndreptățiți creadă cu curaj în viitorul lor.

slatina revolutieSlatina, municipiul reședință al județului Olt nu avea cum să nu fie un punct referențial al evenimentelor revoluționare din Decembrie 1989 petrecute în Republica Socialistă România. Meleagurile de baștină ale președintelui Nicolae Ceaușescu aveau să cunoască efectele „revoluției române”1 anticomuniste, cu toate că propaganda politică ajunsă la paroxism transformase județul într-un laborator experimental pentru ceea ce însemna în epocă sintagma „victoriei socialismului”.

1Centrul istoric este situat între oraşul nou, cu marile concentrări de populaţie care se desfăşoară spre est şi râul Olt la vest, din malul căruia se ridică, asemeni unei insule, Dealul Grădişte.

 

1Străzile ca şi oamenii au amintiri

Repere ale identităţii urbane, numele vechilor străzi slătinene ascund o întreagă istorie şi înţelesuri pierdute pentru generaţiile mai noi. Ele vorbesc despre un mod de viaţă şi despre un fel de a construi, despre meserii dispărute, despre oameni ai locului.

1Uliţa Boiangiilor (strada Fraţii Buzeşti)

Denumirea este motivată de obiceiul vremii după care negustorii şi meşteşugarii de acelaşi profil se aşezau pe aceeaşi uliţă. Pe Uliţa Boiangiilor sau „În Pietriş” se aflau numai cojocari şi boiangii, meserii foarte vechi în Slatina.

victoriaSlătinenii au o nouă locaţie unde se pot desfăşura activităţi culturale. Orice tip de activitate culturală, artistică, socială, cu circuit internaţional poate fi găzduită acum la Slatina, în clădirea fostului cinematograf Victoria, clădirea de pe strada Lipscani recăpătând strălucirea de altădată.

gara 1Gara Slatina, inaugurată în 1875, este nu numai o parte a istoriei acestui oraş, ci şi a României. Aici a avut loc primul zbor militar din istoria aeronauticii româneşti, dar şi un loc unde regele Carol I poposea frecvent. De-a lungul existenţei, Gara Slatina a cunoscut numeroase transformări, ocupând de fiecare dată un loc aparte în istoria României, pe de o parte datorită personalităţilor ce i-au călcat peronul, iar pe de altă parte a evenimentelor ce s-au derulat aici sau în imediata vecinătate.

casa fantaneanuÎn Slatina, capitala judeţului, există o serie de monumente istorice cu poveşti din care unele au fost scrise şi altele încă aşteaptă să-şi spună povestea. În ediţia din această lună a revistei vom vorbi despre Casa Fântâneanu care încă nu şi-a spus toată povestea. Construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, această reşedinţă a familiei Fântâneanu care s-a ocupat îndeaproape de multe fapte bune are multe poveşti încă nescrise.

 

 

 

 

 

 

Alte articole

Poate te interesează:

© 2021 Slatina Ta. Drepturi rezervate.