Au murit arși în casă!
Pompierii de la Garda Vișina și Detașamentul Caracal, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, au intervenit noaptea trecută, în localitatea Obârșia, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință.
Blocați în mașini din cauza viscolului
Vremea rea s-a întors în țară!
Descinderi DIICOT la Slatina şi Brebeni
Poliţiştii SCCO şi procurorii DIICOT au efectuat două percheziţii domiciliare efectuate în Slatina şi comuna Brebeni.  
Donaţii pentru o expoziţie inedită la Muzeul Judeţean Olt
Muzeul Judeţean Olt strânge pentru o expoziţie ce readuce în actualitate viaţa din perioada comunistă.
Incendiu puternic la Grădinile
O casă cu mansardă din lemn a fost distrusă aproape în totalitate de un incendiu izbucnit marţi noaptea, în comuna Grădinile.
prev
next
Pompierii de la Garda Vișina și Detașamentul Caracal, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, au intervenit noaptea trecută, în localitatea Obârșia, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință.
Vremea rea s-a întors în țară!
Poliţiştii SCCO şi procurorii DIICOT au efectuat două percheziţii domiciliare efectuate în...
Muzeul Judeţean Olt strânge pentru o expoziţie ce readuce în actualitate viaţa din perioada comunistă.
Guvernul României a prevăzut în buget suma de bani pentru construirea drumului expres...
Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, este eliberat condiționat vineri, după ce Tribunalul Mehedinți...
Virusul gripal tip A, subtip H1, continuă să facă ravagii printre olteni. A fost înregistrat al patrulea deces din cauza gripei în acest sezon la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Este vorba despre o femeie în vârstă de 57 de ani, din Balş. Aceasta a murit din cauza...
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, miercuri dimineață că e declarată epidemie de...
Inspectorii DSV au sechestrat peste 300.000 de ouă, însă peste 280.000 de bucăți au fost...

Life style

La 23 de ani studentul la psihologie în cadrul Universităţii Harvard Mark Zuckerberg punea bazele reţelei de socializare Facebook la 4 februarie 2004, conform theguardian.com.

Dumitru Caracostea

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

caracosteaDumitru Caracostea (n. 10 martie 1879, Slatina – d. 2 iunie 1964, București) a fost un critic, istoric literar și folclorist român. Este considerat a fi, alături de Tudor Vianu, unul dintre cei mai mari stilisticieni ai literaturii române.

În pofida vârstei sale înaintate, a fost arestat de autoritățile comuniste în anul 1950 și ținut la închisoare timp de cinci ani ca deținut politic.

Fiul lui Nicolae Caracostea, magistrat, și al Eufrosinei (n. Bichan), prof. de lb. franceză. Prin tată era de origine aromână. Școala primară și prima clasă de liceu le urmează la Slatina; continuă și termină studiile liceale în Capitală, la Colegiul „Sf. Sava" (1900); urmează, din 1900, cu întreruperi, cursurile Facultății de Litere şi Filosofie a Univ. din Bucureşti (licenţa în 1908), unde este elevul lui Titu Maiorescu, I. Bianu şi Ov. Densusianu.

Influenţa acestora este hotărâtoare asupra formării sale ştiinţifice. În 1909 obține o bursă de studii la Viena, unde va lucra sub conducerea directă a lui W. Meyer-Liibke. În 1913 susține două doctorate: unul în filosofie, celălalt în filologie romanică. O dată cu izbucnirea războiului (1914) se întoarce în țară. Între 1914 și 1925 este prof. de liceu; din 1920 predă cursuri și la Univ. din București, mai întâi ca docent la catedra lui Ion Bianu, apoi, din 1930, ca prof. titular la catedra de istorie a literaturii române moderne și folclor.

Prin strădaniile sale, în 1933 ia ființă Institutul de Istorie Literară și Folclor, sub patronajul căruia va apărea, între altele, seria de "mărturisiri literare" ale unor scriitori romani contemporani. În 1938 este ales membru al Academiei Române, fiind o vreme și președinte al secției literare.

În timpul războiului (1941-1944) este director al Fundațiilor Regale pentru Literatură și Artă. Condamnat în lotul demnitarilor politici și miniștrilor din guvernele dinaintea lui 1944; arestat în 1950 și deținut la închisoarea din Sighet până în 1955, fără a fi judecat.

A colaborat la Adevărul literar și artistic, Convorbiri literare, Drum drept. Flacăra, Gândirea, Langue et litterature, Mit-teilungen des Rumanische Instituts und der Universitat (Viena), Revista Fundațiilor Regale, Viața nouă, Viața Românească etc. Activitatea literara și științifică a lui CARACOSTEA se desfîșoară cu predilecție în două direcții: studiile de folclor (Miorița în Moldova, Muntenia și Oltenia, 1924) și exegeza operei eminesciene {Arta cuvântului la Eminescu, 1938; Creativitatea eminesciană, 1943).

În scrierile „Oltul se întoarce la matcă” şi „Anii studenţiei mele” vorbeşte despre frumuseţea Slatinei - „oraşul-amfiteatru” şi despre câteva elemente care i-au influenţat copilăria: dealul Grădişte şi podul de peste Olt.

Lucrările sale asupra baladei populare (Balada poporană română, 1932-1933) fundamentează o nouă metodă de cercetare, aceea a geografiei folclorice. Comentariile eminesciene se disting prin dubla perspectivă pe care o urmează: una dinamică (geneza poemelor) și alta statică (arta cuvântului).

Video Slatina

Culinar

Ingredientele pentru șase porții: carne de vită 900 g
Preparare: Varza, curățată de foile de prisos, se împarte în șase părți egale și se opărește cu...
Preparare: Puiul spălat și tranșat se pune la foc un 1,5 l de apă – avându-se grijă să se...

oferta filmari

Economie

Prolyte a demarat investiţia în urmă cu mai bine de doi ani iar fabrica se întinde pe...
Cel mai mare eveniment expozitional din Oltenia dedicat bunurilor de larg consum si serviciilor...

Beauty & style

Foloseşte creionul dermatograf maro sau brun închis pentru a accentua linia genelor numai pe pleoapele superioare. În acest fel ochii tăi vor părea mai mari chiar dacă nu ai folosit mascara
Exclude orice produs care conţine particule strălucitoare, precum un iluminator prea puternic...
Cele mai bune sfaturi ca să ai o energie debordantă, să scapi de kilogramele în plus şi să...

Medicină veterinară

Ai grijă de animăluțul tău? Atunci urmărește cu atenție rândurile următoare întrucât babesioza este o boală groaznică și se vindecă foarte greu. 
Free Joomla! templates by Engine Templates