Trei decese din cauza gripei

trei decese din cauza gripeiDouă persoane au decedat în ultima săptămână din cauza infecţiilor respiratorii severe şi a gripei. Numărul deceselor a urcat la trei, victimele aveau peste 60 de ani.

În județ avem confirmate peste 62 de persoane cu gripă, acestea având forme agresive ale bolii. Din cele 62 de cazuri confirmate, 56 au fost izolate în Spitalul Județean de Urgență Slatina din care două decese în timp ce alte 6 cazuri au fost izolate în Spitalul Municipal Caracal, acolo unde a și survenit al treilea deces.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) atenţionează că gripa este o boală gravă care afectează anual între 5 şi 15 la sută din populaţie, iar cea mai sigură măsură de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea. “Gripa. Sunteţi sigur că folosiţi măsurile potrivite pentru a vă proteja împotriva gripei? Vaccinaţi-vă!”, este sloganul sub care CNSCBT a lansat un material informativ, realizat cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Guvernului şi Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile.

Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii – nas, gât, bronhii şi uneori plămâni. Persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. Spre deosebire de gripă, o viroză respiratorie poate fi depistată după debutul mai lent al bolii – începe cu usturimi în gat, nas înfundat şi dureri de cap – şi după evoluţia mai uşoară. Aceste forme de viroze respiratorii, cunoscute şi ca „răceli”, sunt cauzate de alte virusuri respiratorii – adenovirus, virus sinciţial respirator, virusuri paragripale.

Pin It