Trei spitale publice au unităţi de transfuzie sanguină neautorizate

spitalul caracalÎn sistemul sanitar românesc funcţionează 108 spitale publice şi 34 private cu unităţi de transfuzie sanguine fără autorizaţie, printre acestea 19 fiind doar în Bucureşti, a anunţat miercuri, Ministerul Sănătăţii, în contextul cazurilor de transfuzii greşite la două spitale din Bucureşti.

Dintre acestea, 19 sunt unităţi medicale din Bucureşti, 11 fiind spitale publice. Pe listă se află Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „CC Iliescu”, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, iar la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias nu există date ale Direcţiei Sanitare Publice.

Ministerul a cerut situaţiile de la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii. Rezultatul arată că 108 unităţi publice şi 34 private funcţionează fără unităţi de transfuzii autorizate de DSP-uri.

Pe lista Ministerului Sănătății figurează și trei unități sanitare din județul Olt: Spitalul Municipal Caracal, Spitalul Orășenesc Corabia și Spitalul Orășenesc Balș.

Potrivit reprezentanților Direcție de Sănătate Publică Olt, Unitatea de Transfuzie Sanguină de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina deține autorizaţie sanitară de funcţionare, în timp ce aceeași unitate medicală din cadrul Spitalului Municipal Caracal este în evaluare în vederea obţinerii respectivei autorizaţii.

Autorizația pentru Unitatea de Transfuzie Sanguină a Spitalului Județean de Urgență Slatina a fost obţinută la începutul anului. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a faptului că în SJU a fost amenajat un spaţiu special la parterul corpului central. Ca urmare pentru a putea fi dat în folosință s-a cerut și totodată aprobat această autorizație de funcționare.

În cursul săptămânii trecute, Spitalul Municipal Caracal a depus dosarul în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare pentru unitatea de transfuzii. Acum se află în stadiu de evaluare şi dacă sunt întrunite condiţiile, săptămâna viitoare va fi obținută autorizaţia.

în această perioadă, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu unitate de transfuzii autorizată sau de către centrul judeţean de transfuzie sangvină, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. În acelaşi timp, ministerul lucrează deja la un plan naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor, documentul fiind în curs de finalizare.

Ministerul Sănătăţii anunţă că stadiul de actualizare a acestor informaţii este din 25 iulie.

Pin It