Horia Colibășanu încearcă două premiere

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

horia colibasanu manasluOriginar din municipiul Slatina şi stabilit la Timişoara, alpinistul Horia Colibăşanu vrea ca în ascensiunea din primăvara acestui an să realizeze două noi premiere în cariera sa profesională.

 Slătineanul va încerca coborârea pe schiuri a Muntelui Manaslu, care are o altitudine de 8.163 de metri şi escaladarea aceluiaşi vârf, însă nu pe drumul clasic, ci pe faţa sa nordică, pe o rută nepracticată până acum.

Printre partenerii expediţiei ManasluNorth 2015 se numără şi Primăria Slatina. Muntele Manslu este considerat unul dintre cei mai periculoși munți de peste 8.000 de metri din lume, cu o rată de mortalitate de 9,9%. Potrivit lui Horia Colibăşanu, ascensiunea Muntelui Manaslu, pe ruta standard, se va face în stil sportiv – fără oxigen artificial și fără şerpași de altitudine – stilul în care alpinistul slătinean Colibășanu urcă de obicei. El se va aclimatiza, astfel, pentru cel de-al doilea proiect al său în acest sezon himalayan: încercarea de a urca Muntele Manaslu pe fața nordică, pe o rută nepracticată, alături de slovacul Peter Hámor.

Planul din 2014, pe Muntele Everest – Nord (8.848 metri), a fost oprit din cauza condițiilor de la fața locului. Acumularea de gheață albastră, casantă, precum și vântul extrem de puternic, care a suflat și cu 100 kilometri pe oră, au făcut imposibilă ascensiunea la 8.000 metri fără oxigen îmbuteliat.

„Anul acesta am avut de ales între a urca un nou vârf de 8.000 metri – pentru a-mi continua proiectul, care ar avea miză națională – și a încerca un proiect mult mai dificil, cu șanse mai mici de reușită, dar cu valoare la nivel mondial. L-am ales pe cel de-al doilea, având un partener extrem de valoros în Peter Hámor, dar și o experiență de zece ani la altitudine extremă”, a declarat Colibăşanu.

Horia Colibășanu a urcat cu succes Muntele Manaslu în 2006, avându-l atunci ca partener de coardă pe spaniolul Iňaki Ochoa. Expediția ManasluNorth va debuta la finalul lunii martie și se va încheia la finalul lunii mai, odată cu închiderea sezonului de ascensiuni de primăvară din Himalaya.