Un bărbat a ajuns la spital, după ce a fost accidentat azi de un autoturism.
Doi frați au ajuns la cuțite din cauza  moștenirii lasate de părinți. După ce au băut bine,...
Și anul acesta performanțele elevilor de 10 au fost răsplătite de administrația slătineană. 1.000...
Din septembrie, zona de promenadă a Slatinei se mută de pe Esplanadă, in noul parc. Odată cu inaugurarea acestuia, constructorul are undă verde pentru a incepe lucrările la Esplanadă.
Astăzi, Tribunalul Olt a dispus prelungirea mandatului de arestare pentru Gheorghe Dincă....
Emil Moț a anunțat că restaurantul McDonald’s din Slatina se va deschide săptămâna...
Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina a fost reabilitată, de la saloane, la cabinetele medicilor și asistenților medicali până la grupuri sanitare.
Spitalul Județean de Urgență Slatina va avea din această lună o unitate de tromboliză în...
După Osica de Sus și Rusănești, DSVSA Olt a ridicat restricţiile și în gospodăria din...

Life style

Ultimul episod al serialului de televiziune "Urzeala Tronurilor/ Game of Thrones" a stabilit un nou record de audiență, 19,3 milioane de persoane urmărind show-ul duminică seară, în SUA, a anunțat producătorul HBO, citat de Reuters.

Ghidul divortului in 2014

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

ghid_divort_2014

\Tot ce trebuie să știe soții când vor să divorțeze

 

Noul Cod Civil reglementeaza la Capitolul VII divortul si stabileste situatiile in care poate avea loc si variantele de solutionare.

Divortul poate avea loc:

- prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti, acceptata de celalalt sot;

- atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;

- la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;

- la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Sotii au de ales intre mai multe variante:

-divortul administrativ: desfacerea casatoriei de catre ofiterul starii civile;

-divortul la notar

-divortul judiciar: in fata instantei de judecata

-divortul la mediator.

DIVORTUL PRIN ACORD

In cazul in care exista acordul sotilor pentru desfacerea casatoriei, atunci acestia se pot adresa direct fie ofiterului starii civile, fie notarului public.

Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila sau notarul public poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort.

Divortul in fata notarului public se poate realiza chiar daca sotii au copii minori, insa numai daca acestia convin, de comun acord, asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea casatoriei, si anume:

-numele de familie pe care sa il poarte dupa divort

-exercitarea autoritatii parintesti obligatoriu de catre ambii parinti

-stabilirea locuintei copiilor dupa divort

-modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii

-stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

De retinut ca, spre deosebire de divortul la starea civila, divortul la notar se poate incheia chiar si daca exista copii minori cu indeplinirea conditiilor de mai sus.

Atat in procedura administrative - in fata ofiterului de stare civila, cat si in cea desfasurata in fata notarului public, partile vor depune personal cererea. Prin exceptie, la notar se poate si prin mandatar cu procura autentica.

Divortul prin acordul sotilor, cu sau fara minori, poate fi realizat si direct in fata instantei de judecata dupa parcurgerea procedurii prealabile a informarii cu privire la mediere.

Daca partile ajung la un acord in cadrul procedurii de mediere, se va intocmi un acord de mediere.

Acest acord va trebui, insa, supus ratificarii de catre instanta de judecata, in mod obligatoriu.

Daca sotii nu se prezinta la mediator sau nu ajung la o intelegere se vor adresa direct instantei, dupa aceasta procedura prealabila.

DACA SOTII NU SE INTELEG, INSTANTA DE JUDECATA ESTE SINGURA OPTIUNE !

Motivele de divort sunt prevazute de noul Cod civil:

- atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila: Instanta va pronunta divortul din culpa sotului parat sau din culpa ambilor soti, daca din dovezile administrate reiese ca ambii soti sunt vinovati de desfacerea casatoriei.

Exista si posibilitatea, ca atunci cand din dovezile administrate rezulta ca doar reclamantul ar fii culpabil de desfacerea casatoriei, ca cererea acestuia sa fie respinsa ca neintemeiata.

-la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;

-la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Indiferent de varianta aleasa de catre soti, divortul presupune niste costuri.

In fata instantei se vor achita si taxe judiciare de timbru. Potrivit OUG 80/2013, tarifele taxei judiciare de timbru sunt diferite, in functie de motivele divortului, astfel, in cazul in care cererea de divort este introdusa prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot, taxa judiciara de timbru va fi de 200 lei.

Taxa judiciara va fi de 100 lei, atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Tot 100 lei costa taxa pentru cererea de divort a unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.

Pentru cererea introdusa de unul dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, taxa judiciara de timbru va fi de 50 lei.

EFECTELE DIVORTULUI

In ceea ce priveste raporturile nepatrimoniale, la desfacerea casatoriei sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei. In lipsa unei intelegeri, fiecare dintre soti revine la numele purtat dinaintea casatoriei. Exista si situatii cand instanta poate incuviinta ca sotii sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, chiar in lipsa unei intelegeri intre ei.

In ceea ce priveste raporturile patrimoniale, sotul nevinovat, care suferea un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Distinct de aceasta despagubire, Noul Cod civil reglementeaza si prestatia compensatorie. Atentie, aceasta prestatie se acorda numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani.

Partajul bunurilor comune ale sotilor, acesta va putea fi facut fie odata cu divortul, fie ulterior, dupa obtinerea certificatului de divort sau ramanerea definitiva a sentintei de divort.

O problema delicata ramane cu privire la raporturile dintre parintii divortati si copii lor minori. De retinut este ca Noul Cod civil prevede in mod expres ca, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti. De la aceasta regula, exista desigur si exceptii.

 

 
Cabinet Avocat Coltuc

 

www.coltuc.ro

Video Slatina

Culinar

Ouăle roşii, simbol al Sărbătorii Sfintelor Paşti, alături de tradiţionala pască şi de cozonaci se pregătesc, de obicei, în Joia Mare. Ouăle înroşite în această zi, potrivit tradiţiei, nu se strică pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată.
Ingredientele pentru șase porții: carne de vită 900 g
Preparare: Varza, curățată de foile de prisos, se împarte în șase părți egale și se opărește cu...

oferta filmari

Economie

Legea asigurărilor obligatorii a locuințelor va fi modificată, polița urmând a acoperi, pe...
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, adoptarea unui act normativ prin care TVA va scădea de...

Beauty & style

Vedete de cinema printre care Salma Hayek şi Eva Longoria au celebrat rolul femeilor în industria filmului în cadrul unei gale strălucitoare desfăşurate duminică la Cannes, în contextul eforturilor de promovare a egalităţii de gen în cinema, domeniu în care, potrivit...
Centrul Cultural „Eugen Ionescu“ a fost gazda a celei de a III a ediții a...
Foloseşte creionul dermatograf maro sau brun închis pentru a accentua linia genelor numai pe...

Medicină veterinară

Ai grijă de animăluțul tău? Atunci urmărește cu atenție rândurile următoare întrucât babesioza este o boală groaznică și se vindecă foarte greu. 
Free Joomla! templates by Engine Templates
loading...