Cercetat pentru fraude informatice

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

arestat pentru fraude informaticeÎn dimineața zilei de miercuri DIICOT Argeș a desfășurat 14 percheziţii la persoane specializate în fraude informatice. Descinderile au avut loc în judeţele Argeş, Vâlcea, Teleorman şi Olt.

În judeţul Olt a fost vizat Constantin Daniel Luţă, un tânăr de 35 ani, din comuna Spineni. Bărbatul, împreună cu alţi doi tineri în vârstă de 22, respectiv 32 ani, au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi vor fi prezentaţi Tribunalului Argeş cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cei trei sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la fraudă informatică în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2014 – 2016 a fost constituit un grup infracțional organizat, printre alţii, de către inculpatul Luță Constantin Daniel, la care au aderat şi inculpaţii Gonț Constantin Marian şi Chiran Robert Claudiu, precum şi alte persoane, cu scopul săvârșirii infracțiunii de fraudă informatică, constând în postarea de anunțuri fictive pe site-uri de specialitate privind vânzarea unor bunuri având drept consecință prejudicierea personelor care au plătit prețul produselor la care se refereau anunțurile de vânzare. În fapt s-a reţinut că începând cu luna decembrie a anului 2014, membrii grupului infracţional au introdus pe site-uri specializate anunțuri de vânzare a unor bunuri nedeținute (telefoane mobile, utilaje agricole, cărucioare de copii, aparate electrocasnice) determinând și prin corespondența purtată prin e-mail persoane interesate de achiziționarea acestor bunuri să plătească în conturile bancare deschise în acest scop sume de bani, ulterior nefiindu-le livrate bunurile plătite”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Constantin Daniel Luţă a avut rolul de a racola persoane dispuse să deschidă conturi la unităţi bancare din Polonia, în care urmau să fie virate sume de bani de către persoanele interesate să achiziționeze bunurile la care se refereau anunțurile fictive postate pe site-urile de specialitate, urmând ca sumele de bani virate în aceste conturi să fie transferate către conturi bancare „colectoare” deschise la unităţi bancare din România de către persoane racolate. „Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că inculpaţii Gonț Constantin Marian şi Chiran Robert Claudiu au deschis conturi bancare punând la dispoziția inculpatului Luță Constantin Daniel datele necesare accesului, prin internet banking, în respectivele conturi de unde au fost transferate sumele de bani, precum şi a datelor conturilor bancare în care au fost transferați banii și a cardurilor atașate acestora prin folosirea cărora au fost efectaute retrageri de numerar de la ATM-uri. Prin activitatea infracțională, membrii grupării au prejudiciat persoane din Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Germania, Coreea de Sud, China, Israel, Arabia Saudită, Regatul Hașemit al Iordaniei, Belgia, Norvegia și Rusia. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de peste 72.000 de euro”, se mai arată în comunicat.

Procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, au ridicat în urma celor 14 percheziţii efectuate în cele patru judeţe 3 laptopuri, 2 HDD-uri, 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, 4 memory-stick-uri, o tabletă, un token, un card bancar, 2.300 de euro și 7.500 de lei. La acțiunea de miercuri au participat și ofiţeri de poliţie din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate Vâlcea și Teleorman, luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș, precum și jandarmi.

 
Free Joomla! templates by Engine Templates