Percheziții la firmele controlate de Vâlcov

perchezitii-firme-valcovProcurorii DNA au descins, joi dimineaţă, la firmele din municipiul Slatina despre care anchetatorii spun că sunt controlate de Darius Vâlcov. Este vorba despre trei firme, fiecare cu domenii distincte de activitate, dar toate aflate în imobile vecine amplasate în Centrul Vechi din localitate. 

 Anchetatorii au verificat documentele celor trei firme din Slatina despre care se spune în referatele de urmărire penală a lui Darius Vâlcov că sunt controlate de către acesta. Este vorba despre o firma de avocatură - "Ciobanu şi Asociaţii", firma de contabilitate - "Contis Consulting Company" şi firma de cadastru - "Millenium Topographica". Cele trei societăţi apar în referatele anchetatorilor că ar fi fost dirijate de Vâlcov, prin intermediari, toate persoanele puse la conducerile celor trei firme făcând parte din cercul său de apropiaţi. După mai bine de şase ore, anchetatorii au plecat cu mai multe cutii cu documente şi tehnică de calcul. De asemenea, angajaţi ai celor trei firme au fost au duşi la audieri la sediul DNA Bucureşti.

Percheziţiile de joi au legătură cu noua cauză în care procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Darius Vâlcov pentru infracţiunile de „efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale”.

Potrivit unuia dintre referatele DNA trimise instanţei în care procurorii cer arestarea lui Vâlcov, începând cu anul 2011 şi până în prezent, acesta ar fi derulat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, folosind informaţii deţinute în virtutea acestora pentru favorizarea SC Contis Company SRL, SC Contis Consulting Company SRL, SC Millenium Topographica SRL, Societatea Civilă de Avocaţi Ciobanu şi Asociaţii, Enero Prod SRL şi SC City Hotel & Longue SRL. Concret, în luna ianuarie 2015, un om de afaceri a fost sunat de Lucian Şuşală (acuzat în dosar şi folosit ca interpus de Darius Vâlcov în afacerile sale) pentru a cumpăra dreptul de folosinţă al Hotelului “City” din Slatina – una dintre afacerile controlate de Vâlcov, după cum spun anchetatorii. În urma respectivei întâlniri, Şuşală i-ar fi propus denunţătorului să cumpere afacerea hotelului City transmiţându-i că, în anii anteriori, au fost investiţi aproximativ 4.000.000 lei de către societăţile comerciale SC Cafmin SRL, Plus Confort, Bogmar Pro Design SRL şi MKS Still Grand Serv SRL, relevă sursazilei.ro. Pentru că afaceristul voia să evalueze, în prealabil, situaţia financiară a societăţii, s-a înţeles cu Lucian Şuşală să fie numit întâi ca administrator, ulterior, devenind şi acţionar. Cu privire la preţul tranzacţiei, acesta urma a fi negociat ulterior.

"În urma numirii sale ca administrator, afaceristul a constatat că, între societăţile SGV Development şi City Hotel, nu erau facturate relaţiile comerciale derulate în sumă de 240.000 lei, din care 150.000 lei din contul curent al societăţii, iar 90.000 lei aport propriu, bani pe care i-a înmânat administratorului. Referitor la motivele pentru care Şuşală l-a contactat, acest fapt s-a datorat că se cunoştea despre el că dispune de lichidităţi financiare care ar fi putut justifica investiţiile făcute de societăţile comerciale Cafmin SRL, Bogmar Pro Design SRL, MKS Still Grand Serv SRL şi Plus Confort SRL, în mod nelegal, în sensul că aceste societăţi nu au facturat serviciile efectuate societăţii SGV. În plus, Lucian Şuşală i-a transmis că preţul pentru preluarea afacerii urma a fi stabilit după realizarea formalităţilor. De asemenea, cu ocazia unor controale efectuate de organele fiscale la SC Bogmar Pro Design SRL, denunţătorul a discutat cu reprezentantul firmei de contabilitate SC Contis Consulting SRL, căruia i-a cerut să-i transmită lui Timofte Lucian Bogdan să nu dea explicaţii în scris organelor fiscale“, se arată în referatul procurorilor DNA în documentele transmise Senatului în baza cărora au cerut un nou aviz de arestare pentru Darius Vâlcov. În privinţa documentelor redactate pentru cesiunea City Hotel, acestea au fost întocmite de acelaşi avocat căruia, în vara anului 2011, Darius Vâlcov i-a propus să înfiinţeze o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, pe numele unui cunoscut al acestuia din urmă.

Potrivit procurorilor, pentru înfiinţarea, administrarea şi dotarea celor trei firme, Vâlcov i-a dat avocatului - în mai multe tranşe - aproximativ 1.500.000 lei, propunându-i ca, după ce vor fi amortizate costurile, să devină partener, cu un procent de 20% la firma de cadastru şi cu câte 40% la celelalte două firme. În timpul discuţiilor preliminare, Darius Vâlcov a scris de mână, pe mai multe coli A4, un plan de afaceri în care ar fi fost menţionate estimările privind cheltuielile şi veniturile, precum şi procentele care le reveneau fiecăruia în urma derulării celor trei afaceri. Cu banii primiţi de la Vâlcov, avocatul a înfiinţat cele trei societăţi. Referitor la justificarea cheltuielilor faţă de fostul ministru al finanţelor, avocatul îi prezenta acestuia periodic documente justificative sau situaţii sumare ale cheltuielilor. În plus, potrivit documentelor DNA, tot Vâlcov era cel care-şi dădea acordul în legătură cu componenţa acţionariatului sau al administratorilor înscrişi în actele respectivelor firme. Denunţătorul a specificat însă că, de la înfiinţarea celor trei firme şi până în prezent, nu i-a dat lui Darius Vâlcov niciun ban. "La indicaţia lui Darius Vâlcov, SC Millenium Topographica SRL a fost introdusă într-o asociere în participaţiune cu SC SGV SRL şi cu City Hotel, urmând ca această asociere în participaţiune să administreze Hotelul City din Slatina, urmând ca 30 % din eventualul profit să revină SC Millenium Topographica SRL, iar pentru această asociere în participaţiune, la indicaţiile lui Vâlcov Bogdan Darius care deţinea în fapt această societate, au fost viraţi 800.000 de lei. Ultimele discuţii referitoare la administrarea acestor firme le-a avut cu Vâlcov Bogdan Darius la începutul anului 2015”, se arată în acelaşi referat al DNA.

 
Free Joomla! templates by Engine Templates
loading...