Şefa Tribunalului Olt, reținută de DNA

judecator-carmen-marinescuProcurorii DNA au reținut-o pe judecătoarea Eugenia Carmen Marinescu pentru luare de mită. CSM a dat aviz pentru arestare.

 Marinescu a fost denunţată de Bercea Mondial. Preşedinta Tribunalului Olt s-a numărat printre judecătoarele care au dispus eliberarea lui Bercea Mondial. În acelaşi dosar ar fi fost arestat deja soţul judecătoarei, Iulius Severus Marinescu, dar şi avocatul Dumitru Cismaru, fost apărător al lui Bercea Mondial .

Şefa Tribunalului Olt, Carmen Marinescu, a fost ridicată de procurori şi adusă la sediul DNA - Serviciul Teritorial Craiova, fiind suspectată de luare de mită, într-un dosar care a fost deschis în urma unui denunţ. Judecătoarea, care a admis cererea lui Sandu Anghel privind înlocuirea măsurii de arestare prevenitivă cu interdicţia de a părăsi localitatea, în dosarul în care este acuzat că şi-ar fi înjunghiat un nepot, a intrat în vizorul DNA în urma unui denunţ făcut chiar de către un membru al familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Denunţul a fost făcut în urmă cu câteva zile de un membru al familiei Bercea Mondial. Potrivit denunţului depus de interlop, se pare că judecătoarea ar fi primit 200.000 de euro din partea unor apropiaţi ai acestuia pentru ca un membru al familiei sale să fie eliberat şi cercetat în libertate pe vremea când procesul său se afla încă pe rolul Tribunalului Olt înainte ca el să fie condamnat definitiv.

Preşedinta Tribunalului Olt se numară printre judecătoarele care au dispus, în anul 2011, eliberarea lui Bercea Mondial din arest preventiv, în dosarul în care era acuzat de tentativă de omor.

După ce a fost trimis în judecată în anul 2011 s-a încercat în mod repetat şi nejustificat eliberarea lui Bercea Mondial . Judecătoarele Varmen Marinescu , Liliana Oprea şi Diana Cotoi de la Tribunalul Olt au admis şase cereri de eliberare infirmate de Curtea de Apel Craiova.

Înlocuirea măsurii arestului preventiv a fost dispusă, pe rând, de trei judecătoare de la Tribunalul Olt. O cerere a fost admisă de judecătoarea Liliana Oprea, una de judecătoarea Carmen Marinescu, iar alte patru de judecătoarea Diana Cotoi .

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus, luni – 23 martie, efectuarea urmăririi penale faţă de judecătoarea Carmen Eugenia Marinescu, preşedinte al Tribunalului Olt, acuzată fiind de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii în formă continuată. Potrivit ordonanţei de demarare a urmăririi penale se arată că, “în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: suspecta Marinescu Eugenia Carmen, magistrat judecător, a pretins şi a primit, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru - avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunţătoare, suma de 200.000 de euro pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denunţătorului în stare de libertate şi pentru a pronunţa o soluţie pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar şi pentru a interveni, în acelaşi scop, pe lângă ceilalţi judecători care urmau să judece cauza”.

Procurorii au obţinut deja avizul CSM pentru reţinerea şi arestarea judecătoarei Carmen Marinescu.

Marinescu Eugenia Carmen este acuzată că a pretins de la o persoană denunţătoare suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denunţătorului în stare de libertate şi pentru a pronunţa o soluţie pe fond favorabilă acestuia, se arată într-un comunicat al DNA.
Potrivit DNA, suma de bani menţionată a fost primită de Cismaru Dumitru, de profesie avocat la acea vreme, în două tranşe:

-150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din data de 31.08.2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului prevenit cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea

-50.000 de euro, în data de 20.09.2011, pentru amânarea pronunţării asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori ţara pentru data de 22.09.2011, când a şi admis cererea formulată de inculpat, înlocuind măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

În referatul de urmărire penală se precizează că “După primirea sumei de 200.000 de euro, la trei luni de la pronunţarea încheierii din data de 22.09.2011, respectiv în intervalul 14-22.12.2011, Marinescu Eugenia-Carmen şi Marinescu luliu-Severus , soţul acesteia, au achiziţionat trei suprafeţe de teren şi o casă, două dintre aceste achiziţii nefiind menţionate în declaraţiile de avere ale magistratului”.

Procurorii DNA spun că Marinescu luliu-Severus a primit de la o persoană apropiată de avocatul Cismaru Dumitru o donaţie reprezentând un teren în suprafaţă de 703 mp şi o construcţie de 29 mp pe acelaşi amplasament, situat în localitatea Băile Olăneşti. În realitate, pentru a evita menţionarea magistratului judecător Marinescu Eugenia-Carmen în contractul de cumpărare a acestui imobil, inculpaţii Marinescu luliu-Severus şi Cismaru Dumitru au deteminat-o pe proprietară să accepte încheierea unui act de donaţie,în realitate între părţi fiind încheiat un contract tipic de vânzare-cumpărare şi fiind plătit preţul de 55.000 lei.

De asemenea, referatul DNA precizează că Marinescu luliu-Severus a dobândit prin cumpărare de la o altă persoană un teren situat în localitatea Corbu, judeţul Constanţa, în suprafaţă de 1.250 mp. Anchetatorii spun că există indicii privind subevaluarea preţului achitat de inculpat, urmând a fi efectuate în continuare cercetări în cauză cu privire la această tranzacţie. Aceste două achiziţii nu sunt menţionate în declaraţiile de avere întocmite şi depuse în cursul anilor 2012 şi 2013 de magistratul judecător Marinescu Eugenia-Carmen, potrivit art. 93 din Legea 303/2004. Nu în ultimul rând, Marinescu Eugenia-Carmen şi Marinescu luliu-Severus au achiziţionat un teren intravilan de 600 mp situat în municipiul Slatina, tranzacţie consemnată în declaraţia de avere a magistratului. Terenul în cauză a fost trecut de către Consiliul Local Slatina din domeniul public în inventarul bunurilor ce aparţin domeniului privat al municipiului Slatina prin Hotărârea Consiliului Local Slatina nr. 170 din 26.07.2011.

“În realitate, aceste imobile, precum şi cel situat în localitatea Corbu, judeţul Constanţa - în suprafaţă de 1250 mp, au fost achiziţionate din suma de 200.000 de euro pretinsă şi primită de suspecta Marinescu Eugenia-Carmen prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru, toate aceste demersuri fiind efectuate în scopul ascunderii sau al ascunderii şi disimulării originii ilicite a acestor bunuri şi ajutarea persoanelor care au săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la răspunderea penală”, se arată în documentul DNA. Suspectei Marinescu Eugenia Carmen i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Prin încheierea penală nr. 48/21.03.2015 pronunţată în acelaşi dosar de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Craiova s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului Iuliu-Severus Marinescu, soţul suspectei, şi Dumitru Cismaru - avocat, pe o perioadă de 30 de zile, şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de inculpatul Ilie Bucă.


Judecătorul Carmen Marinescu este preşedinte al Tribunalului Olt începând din decembrie 2014, anterior ea ocupând funcţia de vicepreşedinte al aceleiaşi instanţe.  

 
Free Joomla! templates by Engine Templates
loading...