Minel Prina, arestat la domiciliu

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

Minel Prina, a fost arestat la domiciliu, în baza unei decizii de sâmbătă seara a instanţei supreme, procurorii DNA având suspiciuni că edilul este vinovat de trafic de influenţă, minel-prina-arestat la domiciliusentinţa fiind luată în dosarul de corupţie al ministrului Darius Vâlcov.

 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus ca Lucian Petruţ Suşală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina, să fie arestat preventiv. El este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscalăş şi spălare de bani.

Deciziile de arestare la domiciliu, respectiv de arestare preventivă, pot fi contestate tot la instanţa supremă.

Ministrul Darius Vâlcov a fost, vineri seară, audiat la DNA. Procurorii i-au adus la cunoştinţă faptul că este suspect de trafic de influenţă. La ieşirea din sediul parchetului, Vâlcov a spus că este nevinovat şi a negat că ar fi luat mită.

Potrivit DNA, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, care avea la acel moment calitatea de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt. Omul de afaceri i-a propus lui Vâlcov ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, pentru a câştiga nişte licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, în oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt", al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) "Oltul" (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt".

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava", "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina" şi "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt", arată procurorii.

Conform sursei citate, cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie membrii comisiei au eliminat din caietul de sarcini, în mod abuziv, o parte din condiţiile de eligibilitate pentru a favoriza firma omului de afaceri, la comanda actualului ministrul al Finanţelor.

În final, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt", având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

"Administratorul societăţii şi suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii", potrivit procurorilor anticorupţie.

Procurorii au ajuns la concluzia că, începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către Vâlcov.

În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu actualul primar din Slatina, Minel-Florin Prina, care la vremea respectivă era viceprimar al municipiului. Prina ştia de înţelegerea dintre cei doi şi a hotărât, pentru a disimula provenienţa ilegală a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu.

"De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Suşală Lucian Petruţ, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian şi a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani", potrivit anchetatorilor.

Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive.

Anchetatorii au mai stabilit că, în urma înţelegerii cu omul de afaceri, ministrul Finanţelor a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

În cauză, DNA efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Social-democratul Minel Prina a fost viceprimar al Slatinei, iar după alegerile din 9 decembrie 2012, când primarul Darius Vâlcov a demisionat din funcţie fiind ales senator, a preluat prerogativele de primar. În februarie 2013, Minel Prina a câştigat cu peste 70 % alegerile parţiale organizate la Slatina pentru fotoliul de primar, fiind desemnat de către USL să candideze la această funcţie, deşi în decembrie 2012 a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie.

Minel Prina, fost director al Direcţiei Tehnice a Primăriei Slatina, şi Marian Diaconu, fost viceprimar al municipiului Slatina, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în noiembrie 2009, fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii DNA au stabilit că în perioada august 2004 - martie 2006 Marian Diaconu, în calitatea sa de viceprimar al municipiului Slatina, cu atribuţii de coordonare a Direcţiei Tehnice - Compartimentul Investiţii, Lucrări Publice, Licitaţii, şi Minel Prina, în calitate de director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Slatina, au atribuit în mod ilegal unor firme 18 contracte pentru execuţia unor lucrări.

În 7 decembrie 2012, magistraţii Curţii de Apel Craiova l-au condamnat definitiv pe Prina la patru ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, lui Prina i-au fost intezise mai multe drepturi, printre care dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dar şi dreptul de a ocupa o funcţie ca aceea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. Magistraţii Curţii de Apel Craiova au dispus însă şi suspendarea executării "pedepsei accesorii" pe durata termenului de încercare de şase ani, astfel că acesta a putut candida la alegerile din 3 februarie.Anchetatorii au dispus cercetare sub control judiciar a lui Bogdan Petrică Timofte şi a lui Cristian Constantin Tomescu. Ambii sunt suspectaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.