Minel Prina, reținut de DNA în dosarul ministrului Darius Vâlcov

darius-valcov-minel-prinaPrimarul municipiului Slatina Prina Minel Florin, a fost reţinut sâmbătă dimineaţă pentru 24 de ore, fiind învinuit de complicitate la trafic de influenţă în dosarul ministrului Finanţelor Darius Vâlcov. Alături de acesta a mai fost reţinut şi Suşală Lucian Petruţ, şeful serviciului Administrativ din cadrul Primăriei Slatina, pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracțiunea de trafic de influență, evaziune fiscală, şi spălare de bani.

 

Faţă de inculpaţii Timofte Petrică Bogdan şi Tomescu Constantin Cristian s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile.

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice, este urmărit penal de DNA, fiind suspectat că a luat mită în valoare de circa 2.000.000 euro pe vremea când era primar al oraşului Slatina pentru a acorda contracte cu municipalitatea unor firme.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției susţin că Darius Vâlcov încasa un comision de 20% din valoarea contractelor acordate în cadrul programului de reabilitare şi extindere a reţelei de apă şi canalizare din Slatina.

"În cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt", al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Oltul" , a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt"

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea şi extinderea rețelei de apă şi canalizare în orașele Scorniceşti şi Potcoava", „Reabilitarea şi extinderea rețelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina" şi „Reabilitarea şi extinderea rețelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt".

Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri.

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt", având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Administratorul societăţii şi suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius.

În acest context, suspectul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu inculpatul Prina Minel-Florin, la vremea respectivă, viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoştinţă de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Suşală Lucian Petruţ, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian şi a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinația reală a sumelor de bani.

Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi față de alte persoane", se arată în comunicatul DNA.

 
Free Joomla! templates by Engine Templates
loading...