Profesori judecaţi pentru luare de mită

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

mita profesori13 cadre didactice de la Şcoala Postliceală Sanitară de Stat Slatina sunt acuzate de luare de mită. Cauza va fi judecată de magistraţii Tribunalului Olt, după ce a trecut de Camera Preliminară.

 

Fosta directoare, Sanda Naiden, Georgel Filip, Aglaia Micli, Emilia Bărănescu, Maria Viorica Berinde, Angelica Lavinia Sbora (fostă Sora), Marian Spiridon, Angela Ciolca, Gigi Zamfir, Lygia Monica Moisescu, Maria Răduţă şi Iuliana Lucaci – Hideg sunt trimişi în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova fiind acuzaţi de luare de mită la examenul de sfârşit de an pentru obţinerea Certificatului de Competenţe Profesionale Nivel III avansat, specializări asistent medical de laborator şi asistent medical generalist, sesiunile iulie şi august 2012.

Se pare că fosta directoare Filişanu a primit sume de bani strânse în numele său cu titlul de protocol sau pentru fondul şcolii de la majoritatea celor care au susţinut examenul în vara lui 2012, aceştia fiind instruiţi, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii PCA Craiova, să nu-şi completeze integral lucrările pentru a permite membrilor comisiilor de corectare să insereze răspunsurile corecte.

Cornelia Liliana Filişanu a împărţit banii strânşi de la elevi membrilor comisiilor de evaluare, mita primită de cadrele didactice fiind între 400 şi 500 de lei. Însă, unii profesori, care în prezent predau la mai multe unităţi de învăţământ liceal din Slatina, au încasat mai mulţi bani şi şi-au rotunjit veniturile cu sume între 50 şi 350 de lei, ba chiar cu 1.000 de lei.

Unul dintre cadrele didactice, evaluator în comisia pentru desfăşurarea examenului pentru specializarea asistent medical generalist, a primit sume de bani nejustificate de la fosta directoare Filişanu, ulterior finalizării corectării lucrărilor, chiar dacă participarea sa în comisia de corectare urma să fie remunerată de stat.

La Tribunalul Olt, dosarul de luare de mită a fost înregistrat în luna noiembrie a anului 2014, iar în urmă cu câteva zile a trecut de judecătorul de Cameră Preliminară. Magistratul a constatat legalitatea probelor administrate de procurori şi efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecării celor 13 inculpaţi, decizia judecătorului putând fi contestată de aceştia. Odată cu finalizarea acestei proceduri penale, magistraţii urmează a stabili primul termen al procesului, în timpul căruia dascălii vor fi judecaţi pentru faptele lor.