Botezul cailor, la Slătioara

Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă

frumusete 2

De la un an la altul concursul hipic „Botezul Cailor” de la Slătioara, o tradiţie moştenită din bătrâni de localnici, devine din ce în ce mai frumos.

 

Încă de la primele ore ale dimineţii de Bobotează, caii concurenţilor care au luat parte la concurs au fost ţesălaţi, li s-au curăţat copitele, le-au fost puse ciucuri în coamă şi au fost plimbaţi pentru a fi admiraţi de întreaga suflare prezentă la eveniment.

După paradă, a avut loc veritabilul concurs hipic la care au participat 20 de concurenţi cu cai din Slătioara, dar şi competitori cu cai din majoritatea localităţilor limitrofe comunei.

Caii au fost botezaţi de către un sobor de preoţi, în fruntea cărora s-a aflat părintele Marin Bica, pentru ca animalele să fie harnice şi sănătoase în noul an. „Botezul cailor” de la Slătioara este un obicei care datează de mulţi ani, însă în perioada comunistă acesta a fost dat uitării. Preotul Bica a reînviat tradiția în 1992 și, de atunci, aproape în fiecare an, de Bobotează, caii sunt stropiți cu aghiasmă. În 2015 concursul a ajuns la cea de-a XXII-a ediţie, participanţii înscrişi fiind din Slătioara, Potcoava, Balş, Osica de Sus, Dobrosloveni, Strejeşti şi Scorniceşti.

„Pot spune că anul acesta au fost mai puţini concurenţi cu cai din localitate, deoarece specia cabalină s-a redus masiv,. La ora actuală mai avem în jur de 22 de capete cabaline. Această tradiţie este păstrată pentru caii de Slătioara care erau renumiţi pe vremuri în majoritatea localităţilor din jurul municipiului Slatina”, a declarat Savu Ciocârlan, primarul din Slătioara.

Câştigătorii locurilor I, II şi III, şi cei care au luat menţiuni la ambele probe – frumuseţe şi tracţiune (tragerea unei căruţe încărcată cu nisip, cu două dintre roţi înfrânate, cu o greutate de aproximativ două tone şi jumătate), au primit premii în bani, respectiv 100, 80, 70 şi 50 de lei, sponsor principal fiind firma Scadt din Slatina.

Au fost acordate şi trei premii de câte 100 de lei oferite de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt, instituţie reprezentată de directorul Florian Dumitrescu.

La manifestare au participat subprefectul Emanuel Oproiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt Pavel Belinski, Ion Toma, patronul societăţii Scadt şi senator de Ialomiţa, şi senatorul de Olt Teiu Păunescu

Specialiştii în etnografie spun că practicarea acestui obicei la Slătioara are un dublu rol – ritual şi practic şi are două probe. Odinioară, încuratul cailor avea drept scop alungarea spiritelor malefice, în ziua de Bobotează. Astăzi, are mai mult rol practic, cu ocazia aceasta toţi oamenii din localitate putând să aprecieze vrednicia feciorilor, după modul cum au scos caii din iarnă.  

botez caiconcurs hipicfrumusete 1tractiune