Care sunt cele mai bune produse de economisire

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

metode_ecoomisire

Bancile ofera o gama tot mai diversa de produse pentru clientii care dispun de economii personale, mai mari sau mai mici.

 

Alegerea celor mai bune produse de economisire in functie de necesitatile proprii este una dificila, si care necesita timp. Pentru a face o alegere corecta trebuie sa cunoasteti aceste produse de economisire si care sunt cele mai importante caracteristici.

Depozite la termen

Cel mai cunoscut produs de economisire, folosit de majoritatea romanilor care au economii in banci, este depozitul la termen. Acestea se pot constitui pe diferite maturitati, de la 1 saptamana, si pana la cativa ani.

Cea mai utilizata maturitate este cea la 3 luni, insa in ultimii ani bancile au inceput sa consilieze clientii astfel incat acestia sa aleaga depozitele cu scadente mai lungi. In felul acesta sunt mai sigure de economiile depuse de clienti in banca, un client care a ales un depozit la 1 an este putin probabil sa aleaga sa lichideze depozitul inainte de scadenta, pentru ca in acest caz pierde dobanda acumulata.

Preferinta romanilor pentru depozitul la 3 luni este data de lipsa unei strategii de economisire, iar maturitatea la 3 luni ofera clientilor oportunitatea de a lichida depozitul inainte de scadenta, in cazul in care au nevoie de acele economii, fara a pierde foarte mult din dobanda.

Depozitele la termen pot fi cu dobanda fixa pe toata perioada de constituire a depozitului, sau cu dobanda variabila. In plus, dobanda poate fi achitata la constituirea depozitului, la scadenta, lunar sau trimestrial.

Dobanda oferita de banci la depozite este de regula mai mare pentru depozitele cu maturitati ridicate, insa nu trebuie neglijat nici efectul dobanzii compuse la depozitele cu plata lunara a dobanzii.

In conditiile unei piete in care dobanzile sunt in scadere, asa cum se intampla cu dobanzile la lei sau valuta oferite de bancile locale, este indicat sa profitam de o dobanda ridicata si sa constituim un depozit la termen cu dobanda fixa, pe o perioada cat mai lunga.

Cei care doresc sa isi suplimenteze veniturile cu dobanda primita de la banca pot sa constitue depozite la termen cu plata dobanzii lunar.

Conturi de economii

Conturile de economii sunt produse bancare care permit depunerea si retragerea de numerar oricand. Dezavantajul conturilor de economii este dat de dobanda mai mica fata de un depozit la termen.

Conturile de economii pot fi constituite atat in lei cat si in valuta, iar unele banci solicita plata unui comision lunar de administrare, care reduce sau anuleaza randamentul obtinut. In unele cazuri, daca in contul de economii sumele sunt mici, comisionul de administrare poate fi mai mare decat dobanda primita in acea luna. De aceea este indicat sa alegem contul de economii care nu are comisioane de administrare, si ofera cea mai mare dobanda.

Principalul avantaj al acestor conturi il reprezinta flexibilitatea oferita in gestionarea banilor, acestia pot fi retrasi oricand, iar dobanda nu se pierde, deoarece este calculata zilnic si virata in contul de economii la finalul lunii.

Conturi de economii pentru copii

Acestea sunt conturi de economii create de banci pentru economisirea de catre parinti pe numele copiilor. Avantajul este dat de dobanda mai mare platita de catre banci pentru acest produs de economisire, apropiata de cea platita la depozitele la termen.

De regula, retragerile din aceste conturi sunt mai dificil de realizat, insa depunerile pot fi efectuate oricand.

Certificate de depozit

Acest produs de economisire functioneaza ca si un depozit la termen, insa ofera avantajul ca poate fi rascumparat inainte de scadenta fara a pierde dobanda. Pretul de rascumparare depinde de dobanda acumulata intre data constituirii depozitului si data rascumpararii.

Certificatele de depozit au valori nominale prestabilite de banca, iar suma depusa trebuie sa fie un multiplu al valorii nominale.

Certificatele de depozit nu se pot prelungi automat, iar daca banii nu sunt retrasi la scadenta, nu primiti dobanda pentru perioada scursa intre data scadentei si retragerea banilor.

In prezent exista un numar restrans de banci care mai ofera acest tip de produs de economisire.

Fonduri de investitii

Spre deosebire de celelalte produse de economisire prezentate mai sus, aceste produse nu beneficiaza de garantarea economiilor de pana la 100.000 euro, pentru fiecare banca in parte.

Un fond de investitii este un organism de plasament colectiv fara personalitate juridica, acesta aduna bani de la mai multi investitori si ii investeste in mai multe tipuri de instrumente financiare, cele mai folosite fiind actiunile, obligatiunile si depozitele.

Fondurile de investitii sau mutuale sunt de mai multe tipuri, iar fiecare tip de fond mutual investeste preponderent intr-o anumita clasa de instrumente financiare.

Cele mai riscante fonduri sunt cele care investesc in actiuni, iar cele mai putin riscante sunt fondurile monetare sau de obligatiuni. De altfel, acestea au reusit sa atraga un numar tot mai mare de romani in ultimii ani, sumele economisite prin intermediul acestor fonduri crescand de la an la an.

Fondurile ofera o flexibilitate ridicata, retragerile sunt permise oricand pentru fondurile deschise, fara a se pierde din castigul acumulat, iar banii intra in contul clientilor in cateva zile, in functie de strategia si prospectul fiecarui fond mutual.

www.moneycenter.ro