„Căluşul Românesc”, pregătiri pentru Cartea Recordurilor

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

calusul romanesc slatina 2016În prima săptămână după Rusalii, municipiul Slatina va redeveni capitala căluşului românesc - Concursul Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc”, ajuns la cea de a XIX-a ediţie va avea loc în perioada 6 – 10 iunie 2017.

Concursul „Căluşul Românesc” de la Slatina va debuta pe 6 iunie iar organizatorii pregătesc încercarea de a intra în Cartea Recordurilor. În seara zilei de 7 iunie, cu începere de la ora 19:00, pe bulevardul A.I. Cuza, în zona din faţa Consiliului Judeţean şi Prefecturii Olt, peste 1.000 de dansatori vor juca căluşul în sincron pentru ca acest dans tradiţional să intre în Cartea Recordurilor.

La ediţia din acest an vor participa formaţii din 15 judeţe ale ţării, iar numărul de participanţi va fi de cel puţin 2.400 de participanţi. Numai din judeţul Olt vor fi formaţii din 57 de localităţi.

„Vor exista şi spectacole demonstrative aşa cum ne-am obişnuit de câţiva ani la Piaţa Zahana, la Fântâna Speranţei, la Piaţa Steaua, aşa că tot oraşul va fi animat de dansul şi folclorul naţional. Sunt invitate ansambluri folclorice din marile zone folclorice ale ţării şi sperăm ca şi anul acesta să fie un succes deosebit al acestui concurs. Se va desfăşura parada portului popular, iar evenimentul de dans în sincron cu peste 1.000 de căluşari, care este sub egida Consiliului Judeţean Olt şi a Primăriei municipiului Slatina, va face parte din paradă“, a spus profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina.

„Este un moment important pentru municipalitate şi pentru slătineni. În mai puţin de o lună, în săptămâna de după Rusalii, Slatina va găzdui a XIX-a ediţie a manifestării dedicată copiilor «Căluşul Românesc». În perioada 6 – 10 iunie, oraşul nostru va deveni capitala mondială a căluşului. De ce spun acest lucru? Pentru că peste 1.000 de căluşari vor dansa pe ritmuri nebuneşti, specifice acestui dans, cu care vom încerca să intrăm în Cartea Recordurilor. Va fi cel mai mare număr de dansatori care vor juca, simultan, căluşul. Noi, reprezentanţii Primăriei, vom continua să susţinem desfăşurarea unor astfel de evenimente culturale la noi în oraş”, a declarat Gigi Ernes Vîlceleanu, viceprimarul Slatinei.

La momentul care se doreşte a intra în Cartea Recordurilor, ce va consta în două reprize de dans căluşăresc în continuu de câte trei minute, cu o pauză între ele de câteva minute, va fi prezent un delegat de la Asociaţia „Cartea Recordurilor” din România. Acesta va certifica momentul de căluş oltenesc, iar certificatul primit va face parte dintr-un dosar trimis în Anglia, pentru ca apoi dansul să fie inclus în Guiness Book-ul de la nivel mondial, la secţiunea dans tradiţional.