Mită la Postliceala Sanitară - sentinţă defintivă

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

postileceala sanitaraCele 13 cadre didactice ale Şcolii Postliceale Sanitare de Stat Slatina trimise în judecată pentru luare de mită și-au aflat pedepsele.

Curtea de Apel Craiova a pronunţat marţi sentinţa definitivă stabilind ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Răduţă Maria, Lucaci Hideg Iuliana, Sbora Angelica Lavinia, Spiridon Marian, Berinde Maria Viorica, Bărănescu Emilia, Zamfir Gigi, Ciolca Angela, Micli Aglaia şi Filip Georgel împotriva sentinţei penale a Tribunalului Olt, admiţând în schimb apelul Parchetului şi al inculpatelor Naiden Sanda şi Filişanu Cornelia Liliana.

În urma apelului admis de magistraţii craioveni,

Naiden Sanda – condamnată de Tribunalul Olt la 5 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată şi 2 ani pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în formă continuată, după contopire rezultând o pedeapsă principală de 5 ani închisoare.

Filişanu Cornelia Liliana, fost director al Şcolii Postliceale Sanitare de Stat Slatina - condamnată de Tribunalul Olt la 5 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată, 3 ani pentru trafic de influenţă în formă continuată, 3 ani pentru dare de mită în formă continuată şi 2 ani pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în formă continuată, după contopire rezultând o pedeapsă tot de 5 ani de închisoare.

În urma apelului admis de magistraţii craioveni, cele două beneficiază de o reducere a limitelor de pedeapsă.

Bărănescu Emilia - condamnată de Tribunalul Olt la 3 ani cu suspendare, durata termenului de încercare fiind de 6 ani. Curtea de Apel Craiova a înlăturat dispoziţia de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 3 ani închisoare şi a dispus executarea în regim de detenţie.

Micli Aglaia - condamnată la 3 ani şi 6 luni pentru luare de mită, fiindu-i interzis dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii respectiv aceea de membru în comisiile de examen ce sunt organizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală sau a restului de pedeapsă, ori după prescripţia executării pedepsei.

Filip Georgel - condamnat la 6 ani pentru luare de mită în formă continuată, 2 ani pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în formă continuată şi 2 ani pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Pedepsele au fost contopite, urmând ca acesta să execute pedeapsa principală de 7 ani închisoare. Filip mai avea o condamnare de 1 an şi 4 luni cu suspendare pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe,

Răduţă Maria a primit o amendă penală de 6.000 lei pentru mărturie mincinoasă, iar restul inculpaţilor din dosar au primit pedepse cu suspendare.

Moisescu Lygia Monica - condamnată la 2 ani închisoare pentru luare de mită în formă continuată, pedeapsa fiind suspendată pe un termen de încercare de 4 ani.

Lucaci - Hideg Iuliana - condamnată la 2 ani şi 6 luni pentru luare de mită în formă continuată, pedeapsă suspendată pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni.

Sbora Angelica Lavinia - condamnată la 3 ani cu suspendare pe un termen de încercare de 3 ani.

Spiridon Marian - condamnat la 3 ani şi 6 luni cu suspendare, termenul de încercare fiind de 5 ani şi şase luni.

Zamfir Gigi - condamnată la 3 ani şi 6 luni pentru luare de mită în formă continuată, instanţa dispunând suspendarea executării pe un termen de încercare de 3 ani şi şase luni.

Ciolca Angela - condamnată la 3 ani cu suspendare pe un termen de încercare de 5 ani.

Berinde Maria Viorica - condamnată la 3 ani cu suspendare, termenul de încercare fiind de 3 ani şi şase luni.

Inculpata este obligată ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Şcoala Gimnazială Constantin Brâncoveanu din Slatina - Activităţi de îngrijire şi curăţenie a curţii interioare, terenurilor de sport şi igienizarea localului.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată, în noiembrie 2014, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru mită primită la examenul pentru obţinerea Certificatului de Competenţe Profesionale Nivel III avansat - specializările Asistent Medical de Laborator şi Asistent Medical Generalist, sesiunile iulie şi august 2012. Potrivit rechizitoriului, profesorii îndrumători au remis unor elevi lucrările de proiect deja finalizate contra unor sume de bani cuprinse între 50 şi 350 de lei.