Cinematograful Victoria va deveni Atelier Intercultural

atelier intercultural slatinaMinel Prina, primarul Slatinei, a prezentat proiectul „Atelierul Intercultural Victoria” care va fi realizat în parteneriat cu Fundaţia norvegiană Evris.

 

Lansarea proiectului a avut loc în prezenţa doamnei Anna Margret Gudjonsdottir, reprezentantul fundaţiei, care este partenerul proiectului ce beneficiază de finanţare nerambursabilă, în cadrul programului „Consolidarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”. Obiectivul proiectului este acela de a proteja şi consolida patrimoniul cultural pentru generaţiile viitoare şi facilitează slătinenilor accesul la patrimoniul cultural.

În cadrul proiectului clădiriea fostului Cinema „Victoria” va fi restaurartă şi consolidată. În Atelierul Internaţional „Victoria”, se vor organiza evenimente sociale şi culturale, în special activităţi orientate cu precădere pe promovarea interculturalităţii.

Pentru realizarea Atelierului Intercultural, primăria a alocat un buget de peste 300.000 de lei, la care se adaugă peste 7.000.000 de lei, fonduri nerambursabile. Primarul Minel Prina recunoaşte importanţa ajutorului primit din partea norvegiană: „Fără partenerii noştri, fundaţia Evris, chiar dacă fundaţia nu are experienţă, membrii săi fondatori au o experienţă în mangementul structural şi în proiectele din domeniul culturii, nu am fi putut demara acest proiect”.

Clădirea va fi dotată şi modernizată, astfel încât sala să corespundă activităţilor ce se vor desfășura în incinta atelierului. Edilul slătinean consideră că: „cel care va câştiga licitaţia pentru a face lucrările din acest proiect, sper, să aibă o implicare dincolo de experienţă, şi dincolo de profit, şi una sufletească. Această sală va fi o sală inedită, care efectiv, se va transforma dintr-o sală de spectacol, într-o sală de teatru, de expoziţie”.cinema victoria

Lucrările vor începe imediat după licitaţie şi se estimează ca acest lucru să fie peste două luni, iar în aprilie 2016 să se facă recepţia.

În cadrul Atelierului Intercultural vor avea loc activităţi cultural-artistice, specatcole de muzică lăutărească, spectacole de teatru, proiecţii de film mut, bal tematic „România în perioada interbelică”, şi tot aici se vor putea ţine şedinţele Consiliului Local.

Reprezentanta părţii norvegiene s-a arătat încântată de clădirile din Centrul Istoric, în pofida situaţiei în care se află. „Pentru început sunt fericită că sunt aici, la Slatina. Am ajuns ieri, iar în numele fundaţiei vreau să vă mulţumesc că ne-aţi ales ca parteneri. Este important să învăţăm în ambele sensuri şi sunt fericită să contribui cu o mică parte la restaurarea părţii vechi a oraşului. Am văzut oraşul vechi şi consider că este superb”, a declarat Anna Margret Gudjonsdottir.

Proiectul din Slatina este singurul proiect la care participă reprezentanţii fundaţiei norvegiene în România, dar mai sunt implicaţi în proiecte din alte opt ţări. Echipa care lucrează la proiectul slătinean este formată din cinci persoane cu experienţă în domeniul internaţional şi cultural.

Atelierul Intercultural de la Slatina este proiectat de o firmă din Bucureşti, iar constructorul care va câştiga licitaţia va trebui să respecte proiectul întocmai. 

 
Free Joomla! templates by Engine Templates
loading...