Telecentre pentru tinerii din Olt

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

isj-proiectInspectoratul şcolar Judeţean Olt va implementa un proiect pentru a preîntâmpina abandonul şcolar.

 

Acesta va oferi posibilitatea tinerilor, care au renunţat să mai meargă la cursuri, de a pune bazele unei afaceri, oricât de mică ar fi.

Anunţul a fost făcut de inspectorul şcolar general Felicia Man, în cadrul conferinţei de presă pe care a organizat-o vineri, alături de adjunctul Liviu Culcescu şi mai mulţi inspectori şcoli de la diverse discipline, la sediul ISJ Olt.

Proiectul „Educaţia, şansa mea pentru o nouă viaţă”, implementat cu fonduri norvegiene, îi are în centrul atenţiei pe adolescenţii care au abandonat şcoala sau prezintă un risc ridicat de a renunţa la cursuri. „Grupul ţintă principal îl constituie 210 elevi din judeţul Olt şi vă voi spune care sunt şi zonele vizate de proiect, aflaţi în situaţia de risc, 135 de tineri cu risc de părăsire timpurie a şcolii, 75 de tineri care au abandonat deja şcoala. Apoi, avem un grup ţintă secundar, format din 200 de părinţi sau tutori ai tinerilor, 40 de profesori, cinci consilieri şcolari, patru coordonatori de grup ţintă, patru administratori şi şapte voluntari, iar printre ei mă număr şi eu, dar şi alţi colegi”, a declarat Felicia Man, şefa învăţământului oltean.

Prin intermediul proiectului se vor crea patru telecentre educaţionale în orașele Slatina, Piatra Olt, Caracal şi Corabia, unde au fost identificați cei mai mulți tineri din grupul țintă. În fiecare telecentru se vor desfăşura activități de remediere, sociale și culturale, cu scopul absolvirii școlii de către tinerii aflați în situație de risc, iar pentru cei care au abandonat deja cursurile se vor organiza ore de antreprenoriat, pentru ca tinerii să se poată integra mai uşor pe piaţa muncii. Cele patru ateliere interactive vor fi dotate cu aparatură de ultimă generație.

Proiectul se va desfăşura de-a lungul a 16 luni, iar ISJ Olt şi-a luat angajamentul de a asigura sustenabilitatea proiectului pe o perioadă de cinci ani.

În ultimii trei ani şcolari, s-a înregistrat o diminuare a numărului de elevi care abandonează şcoala, respectiv de la peste 200 la peste 100. Totodată, din statisticele realizate, majoritatea celor care renunță la studiile liceale o fac din cauza situaţiei materiale şi sunt tineri aflați la sfârşitul clasei a IX-a.

ISJ Olt a semnat contractul de finanţare al proiectului „Educaţia, şansa mea pentru o nouă viaţă”, cu Fondul Român de Dezvoltare Socială, pe 16 ianuarie şi au fost accesate fonduri norvegiene, în valoare totală a grandului de 1.266.038 de lei, un proiect derulat în parteneriat cu Asociaţia Kogaion din Bucureşti.