Fonduri pentru Mânăstirea Strehareţi

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

manastirea strehareti

Mânăstirea Strehareţi, unul dintre cele mai importante monumente istorice din localitatea Slatina, ctitorită de episcopul Serafim, a primit fonduri din partea municipalităţii pentru a efectua unele lucrări de consolidare.

 

Din cauza zonei în care este amplasată, mânăstirea este afectată de alunecările de teren determinate de inundaţii sau acumulări mari de apă pe timpul iernii. Primăria Slatina a alocat suma de 50 mii lei în vederea consolidării unui zid de sprijin şi amenajarea unui sistem pentru preluarea apelor pluviale. „Mânăstirea Strehareţi este un monument istoric, unul dintre cele mai vechi de la noi din localitate şi în urma solicitării din partea mânăstirii am alocat suna de 50 mii lei pentru preluarea apelor pluviale şi consolidarea unui zid de sprijin. Trebuie să protejăm acest edificiu monument istoric care reprezintă toţi slătinenii”, a spus primarul Minel Prina.

Municipalitatea nu va interveni pe durata efectuării lucrprilor, responsabilităţile revenind reprezentanţilor lăcaşului de cult. Singura obligaţie pe care aceştia o au este aceea de a justifica banii primiţi din partea primăriei.

Lăcaşul de cult a fost construit între anii 1665 şi 1672. De-a lungul vremii Schitul Strehareţi a fost greu încercat fiind prădat în repetate rânduri de turci. De asemenea construcţia a fost cuprinsă de două ori de flăcări iar zidurile i-au fost puternic zdruncinate de cutremure. A devenit mânăstire în anul 2008 .