Atenționare COD GALBEN de vreme rea

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

snowing

Meteorologii au emis un cod galben de polei și ninsori pentru 10 județe din sudul și sud-vestul țării. Codul galben de precipitații mixte este valabil de duminică, de la ora 22.00 până marți la ora 14.00.

 

Zece judeţe din sudul şi sud-vestul ţării, printre care şi judeţul Olt, se află sub Cod Galben de precipitaţii mixte şi polei, iar de luni după-amiază, ora 14.00, şi până marţi noaptea, ora 22.00, avertizarea se va extinde pentru Bucureşti şi alte 17 judeţe, unde va ninge şi se va depune un strat de zăpadă de 10-15 centimetri.

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în noaptea de duminică spre luni şi în prima parte a zilei de luni vor fi precipitaţii mixte în Oltenia şi Muntenia, Munţii Banatului şi zona Carpaţilor Meridionali, iar în sudul Banatului vor predomina ploile. Izolat, cantităţile de apă vor depăşi 15 – 20 de litri pe metru pătrat. Local, se va produce polei. Vântul se va intensifica treptat în sud-vestul şi sudul ţării, atingând viteze de 40 – 50 de kilometri pe oră, iar în sudul Banatului şi zona montană aferentă vor fi rafale de 70 – 80 de kilometri pe oră.

Începând de luni după-amiază şi până marţi noaptea, avertizarea Cod Galben se va extinde şi va cuprinde atât cele zece judeţe, cât şi municipiul Bucureşti şi alte 17 judeţe, în toate aceste zone fiind anunţate ninsori şi vânt puternic. În intervalul menţionat, temporar, vor fi precipitaţii, în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, pe arii extinse în sudul şi centrul ţării, inclusiv în judeţul Olt, precum şi în zonele de deal şi de munte, unde local stratul de zăpadă nou depus va depăşi 10-15 centimetri. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50 – 60 de kilometri pe oră în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, la munte şi în sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 de kilometri pe oră, iar local şi temporar, zăpada va fi viscolită, se arată în a doua avertizare transmisă de meteorologi. Pe arii restrânse în regiunile sudice şi centrale se menţin condiţiile de producere a poleiului.

La nivelul judeţului, cele două atenţionări meteorologice au fost trimise către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din toate cele 112 localităţi din Olt şi s-a dispus asigurarea permanenţei la sediile primăriilor şi transmiterea în cel mai scurt timp a datelor din zona de competenţă către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt. De asemenea, au fost anunţate şi firmele de deszăpezire şi instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă produse de vremea rea, pentru a fi pregătite în cazul producerii unor evenimente deosebite. În momentul de faţă, drumarii susţin că sunt pregătiţi să intervină pe drumurile publice care tranzitează judeţul, dacă acestea vor rămâne înzăpezite, având la dispoziţie atât material antiderapant, cât şi utilajele de deszăpezire necesare.