VIDEO Două mari incendii au izbucnit la sud și vest de Atena

incendiu greciaZeci de pompieri se luptă cu flăcările a două mari incendii de vegetație care au izbucnit luni la sud și la vest de Atena, capitala Greciei, transmite GreekReporter. Printre pompierii veniți să stingă focul se numără și cei 30 de pompieri români.

Primul incendiu a izbucnit în zona Kouvaras, în Attica, la începutul după-amiezii, iar prin intermediul numărului de urgență 112 a fost trimis un avertisment de evacuare a mai multor localități din sud-estul Atticii. Vântul puternic ajută flăcările, ceea ce face munca pompierilor deosebit de dificilă.

Incendiul se îndreaptă spre coasta de sud a Atticii. Pompierii au cerut locuitorilor din Saronida, Anavyssos și Lagonisi să se evacueze spre Atena. Au ars case la Lagonisi și Saronida, dar nu sunt raportate victime.

Un efectiv de 55 de pompieri și 20 de mașini de pompieri, două unități pe jos și 31 de pompieri români cu cinci cisterne cu apă au fost mobilizați pentru a stinge incendiul, asistați din aer de șase avioane de stingere a incendiilor și patru elicoptere.

Potrivit ultimei actualizări de la poliție, bulevardul Lavrio a fost închis circulației vehiculelor în ambele direcții între bulevardul Sounion și drumul rural Kouvara.

Ulterior, un al doilea incendiu de vegetație a izbucnit în zona Loutraki, la vest de Atena. Pompierii au declarat că un incendiu a izbucnit din cauze necunoscute într-o pădure din localitatea Kallithea din Loutraki, iar o forță puternică de stingere a incendiilor a fost desfășurată pentru a stinge flăcările, în condițiile în care în zonă suflau vânturi puternice.

La scurt timp, un mesaj trimis de la numărul de urgență 112 a ordonat evacuarea zonelor Kallithea, Pefkia și Irene din Corint, ca măsură de precauție. Locuitorii au fost instruiți să se îndrepte spre orașul de coastă Loutraki.

Anterior, autoritățile din Grecia au emis un avertisment privind riscul de incendii, în condițiile în care continuă valul de căldură cu numele de cod „Kleon”, care afectează Grecia de patru zile.

Conform hărții de prognoză a riscului de incendiu publicată de Agenția de Protecție Civilă, cinci regiuni sunt considerate a fi expuse unui risc foarte ridicat de incendii, încadrându-se la nivelul 4 (portocaliu) dintr-un maxim de 5.

Acestea sunt Attica, Grecia Centrală (Viotia, Evia), Peloponezul (Corinthia și Argolida), Marea Egee de Sud (Rodos) și Marea Egee de Nord (Chios, Samos și Ikaria).

Locuitorii și vizitatorii sunt sfătuiți să nu se angajeze în activități periculoase, cum ar fi construirea de focuri de tabără, organizarea de grătare sau arderea resturilor de plante în regiunile cu risc, și în special în zonele împădurite.

De asemenea, aceștia sunt îndemnați să fie deosebit de atenți la aruncarea deșeurilor, deoarece gunoaiele precum cutii de conserve, mucuri de țigară sau sticle de plastic pot declanșa sau accelera un incendiu.

Autoritățile grecești sunt în alertă pentru a preveni repetarea incendiilor catastrofale din 2021, care au ucis 3 persoane, au rănit cel puțin alte 20 și au ars zeci de case, după un val de căldură istoric pentru țară, cu cele mai ridicate temperaturi care au atins 47,1 °C.

Pin It