Vâlcov, la un pas de arest, Şova liber

sova valcovSenatul a votat: DARIUS VÂLCOV poate fi ARESTAT. DAN ŞOVA a scăpat de arestare.

 Senatorii au votat, miercuri, cererile DNA privind reţinerea şi arestarea senatorilor PSD,DARIUS VÂLCOV şi DAN ŞOVA. Votul a fost diferit în cazul celor doi colegi de partid. Plenul a decis că Dan Şova nu poate fi arestat, în timp ce Darius Vâlcov a primit undă verde pentru reţinere şi arestare. La comisii, avizul a fost invers: Şova a primit raport favorabil pentru arestare, iar Vâlcov unul negativ. În plenul de miercuri, Şova le-a cerut colegilor să îl ajute să rămâne în libertate, în timp ce Vâlcov a solicitat un vot pentru reţinere.

Plenul Senatului a decis, miercuri, să dea undă verde cererii DNA de încuviinţare a arestării preventive a fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, dar nu şi a senatorului Dan Şova .

Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată, fiind înregistrate 97 de voturi "pentru", 48 "împotrivă" şi cinci abţineri.

Solicitarea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Dan Şova nu a trecut în schimb, fiind întrunite 79 de voturi "pentru", 67 "împotrivă", 5 abţineri, pentru aprobare,.

DNA a cerut arestarea lui DARIUS VÂLCOV, acuzat de procurori că a luat mită în valoare de circa 2.000.000 euro pe vremea când era primar al oraşului Slatina, pentru acordarea de contracte ale municipalităţii unor firme.

Marţi, DNA trimis o nouă cerere de arestare a lui Darius Vâlcov, pe care îl acuză desăvârşirea, în exerciţiul funcţiei de senator şi ministru în Guvernul României, a infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

Practic, începând cu anul 2011 şi până în prezent, Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi.

Potrivit referatului DNA, propunerea de înfiinţare a celor trei societăţi a fost făcută de Vâlcov în anul 2011, când era primar al municipiului Slatina. Edilul i-a dat persoanei respective şi aproximativ 1,5 milioane de lei, pentru înfiinţarea, administrarea şi dotarea firmelor.

Procurorii susţin că Vâlcov a scris pe mai multe coli un plan de afaceri, în care a trecut estimările privind cheltuielile şi veniturile, precum şi procentele care urmau să le revină lui şi asociatului în urma derulării celor trei afaceri.

Firmele au fost înfiinţate cu banii daţi de Vâlcov, care ulterior primea periodic diverse documente justificative sau situaţii ale cheltuielilor şi îşi dădea acordul cu privire la componenţa acţionariatului sau numirea administratorilor. Cu toate acestea, fostul ministru de Finanţe nu ar fi încasat nicio sumă de bani de la cele trei societăţi, iar ultimele discuţii referitoare la administrarea firmelor le-a avut la începutul anului 2015.

Tot în anul 2011, Darius Vâlcov i-ar fi încredinţat aceleiaşi cunoştinţe un seif, la care avea acces doar el şi un apropiat.

Potrivit referatului DNA, "în cursul anului 2011 VÂLCOV BOGDAN DARIUS i-a cerut acestei persoane să păstreze în locuinţa sa un seif . Referitor la acest seif, VÂLCOV BOGDAN DARIUS cât şi ŞUŞALĂ LUCIAN accesau respectivul seif, după ce, în prealabil, aceştia îl sunau iar el le permitea accesul în imobil. În situaţiile în care VÂLCOV BOGDAN DARIUS şi ŞUŞALĂ LUCIAN accesau seiful nicio altă persoană care locuia în imobil nu asista la ce se întâmpla în camera respectivă. VÂLCOV BOGDAN DARIUS ulterior în 2015 a mutat seiful în comuna Osica de Sus, judeţul Olt."

În urma desigilării, procurorii au găsit în seif 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat RENOIR, un tablou inscripţionat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripţionat AUREL ACASANDREI.

Darius Vâlcov, care a împlinit miercuri 38 de ani, şi-a început cariera politică foarte devreme. La doar 27 de ani, Darius Vâlcov a ajuns primar al oraşului Slatina. Acesta a fost în fruntea Primăriei Slatina până în 2012.

 
Free Joomla! templates by Engine Templates
loading...