S-a anunțat orientativ când se vor deschide înscrierile la granturile de maximum 150.000 euro și 200.000 euro

bancnote euroMinistrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat, miercuri, în ședința de Guvern, când urmează să fie deschise sesiunile de aplicare la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de 2000-150.000 euro pentru IMM-uri și ONG-uri, precum și la Măsura 3, granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru IMM-uri.

„Săptămâna viitoare ne dorim să dăm drumul la capital de lucru. Mi-aș fi dorit să dăm drumul înainte la schema de investiții, dar mai sunt niște reglaje de făcut. Săptămâna viitoare începem cu capitalul de lucru, după care, încă o săptămână, schema de investiții. Practic până la sfârșitul lunii octombrie vom avea date drumul toate schemele. Pentru investiții vom avea apel deschis 30 de zile pentru depunere de proiecte, după care va fi evaluarea”, a precizat ministrul Popescu.

El a precizat că la Măsura 2 se va aplica tot principiul primul venit-primul servit, ca la Măsura 1, deschisă deja de luni, 12 octombrie, dar la Măsura 3 nu se va aplica acest principiu, urmând să se se calculeze punctaje pe grila de evaluare.

De menționat însă că în schema de ajutor de stat - aprobată de Ministerul Fondurilor Europene - se arată că potențialii beneficiari ai celor 3 măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro ar trebui să depună cererile de finanțare nu mai târziu de 30 octombrie 2020. Aceasta înseamnă că, pentru a se lansa o sesiune de 30 de zile pe Măsura 3, așa cum a spus ministrul Economiei acum, va trebui modificată schema de finanțare.

De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene vrea să ceară Comisiei Europene prelungirea cu 6 luni a schemei de finanțare de 1 miliard de euro, de la 31 decembrie 2020 până la 30 iunie 2021.

„Da. Se poate prelungi schema de finanțare. În baza regulamentului european, vom solicita Comisiei Europene să ne prelungească schema de ajutor de stat până în 30 iunie 2021. Acest lucru va permite să prelungim contractarea măsurilor 1, 2 și 3 până la 30 iunie 2021” - a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Marți, Comisia Europeană a anunțat prelungirea cu 6 luni, până la 30 iunie 2021, a cadrului temporar de ajutor de stat, care permite statelor membre UE să acorde firmelor mai multe ajutoare de stat. În baza acestui cadru temporar, autoritățile romîne au putut să acorde o serie de ajutoare de stat firmelor românești, pentru redresarea din criza COVID-19.

De altfel, surse oficiale au declarat, pentru StartupCafe.ro, că cei de la Ministerul Economiei nu au resurse umane suficiente pentru a efectua evaluarea proiectelor care vor fi depuse pentru Măsura 3, motiv pentru care ar fi dificilă încadrarea în termenele inițiale ale schemei de finanțare, care prevăd semnarea contractelor cu toți beneficiarii nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

În schimb, dacă se prelungește schema de ajutor de stat, Ministerul Economiei va avea un răgaz pentru evaluări și verificări și pentru semnarea contractelor de finanțare cu beneficiarii până în iunie 2021. Sursa: StartupCafe.ro

 

 

 

 

 

 

 

Actualitate

Economie

Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligațiile bugetare principale și accesorii a căror scadență/termen de plată s-a împlinit după data la care a fost declanșată starea de urgență și până la data...

Alte articole

Poate te interesează:

© 2020 Slatina Ta. Drepturi rezervate.