VIDEO Dex12 Craiova - Pitești: Tronsonul 3 va fi deschis circulației sâmbătă

ciolacu grindeanu olgutaÎn cadrul unei vizite efectuate marți în zona de legătură a Tronsonului 2 cu Tronsonul 3 al Drumului Expres (DEx) 12 Craiova – Slatina – Pitești, în zona comunei Valea Mare, a fost anunțată deschiderea Tronsonului 3 al Drumului Expres Craiova Pitești – Valea Mare – Colonești.

Marcel Ciolacu, premierul României, Nicolae Ciucă, președintele Senatului și fost prim-ministru al țării, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, Secției de Drumuri Naționale Slatina, senatorul PSD de Olt Paul Stănescu, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Emil Moț, primarul municipiului Slatina, prefectul de Olt Mario De Mezzo, deputatul PNL de Olt Gigel Știrbu, și Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, s-au numărat printre oficialii prezenți la momentul în care s-a anunțat oficial data când va fi redat traficului acest sector de drum. Conducătorii auto vor putea circula pe el începând de sâmbătă, 23 decembrie 2023, dar potrivit ministrului Grindeanu va fi cu unele restricții, având în vedere că pe alocuri mai sunt de efectuat mici lucrări.

Prim-ministrul Ciolacu a spus că odată cu inaugurarea acestui tronson de drum, cuprins între comuna Valea Mare și comuna Colonești, limită a județului Olt cu județul Argeș, se va putea circula pe mai bine de jumătate din distanța totală a șoselei de mare viteză, care este de puțin peste 121 de kilometri, adica undeva la peste 70 de kilometri.

„Suntem astăzi (marți, 19 decembrie n.r.) împreună aici să arătăm cât de importantă este stabilitatea politică. Normal că am venit însoțiți și de reprezentanții autorităților locale, între cele două județe, atât din Olt, cât și din Dolj, pentru că orice kilometru de infrastructură mare înseamnă dezvoltarea regiunilor. (…) Înțeleg că zilele acestea se finalizează acest tronson, al doilea tronson, peste jumătate din cei 121 kilometri de la Craiova până la Pitești, apoi urmează Centura Bucureștiului și astfel se face unirea cu A 0 și se poate circula de la Craiova până la Constanța pe drum expres sau pe autostradă. Sperăm ca și ritmul lucrărilor să fie susținut, ca și pe autostrada Transilvaniei, unde s-a dat drumul cu vreo opt luni mai devreme, și aici cu șase luni mai devreme, și-l felicit pe constructor pentru acest lucru. Sperăm și la Autostrada Moldovei să se întâmple același lucru astfel încât să legăm și Moldova de București, de Craiova, de Constanța, fiindcă numai astfel, cu o dezvoltare coerentă și cu un plan coerent, vom reuși să-i ținem pe români acasă. Numai astfel vom putea crea infrastructura ca investițiile străine să vină în continuare la acest nivel, cum au fost în ultimii doi ani, peste 4 miliarde de euro investiții directe.”, a declarat Marcel Ciolacu, prim-ministrul României.

Și fostul prim-ministru Ciucă a ținut să felicite constructorul pentru reușita sa, având în vedere că s-a ținut de promisiunile pe care le-a făcut.

„Mă bucur foarte mult să fim împreună astăzi (marți n.r.) aici, pentru că în urmă cu un an și câteva luni eram, de asemenea, împreună, un pic mai departe de acest loc, moment în care se anunța finalizarea Tronsonului 2 și la discuțiile de atunci, reprezentanții Ministerului Transporturilor, conducerea CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere n.r.), constructorul, și-au luat angajamentul că până la finele anului 2023 vor finaliza și Tronsonul 3. Și iată, suntem în preajma acestui moment, la finele acestei săptămâni am înțeles că Tronsonul 3 va fi dat în folosință. Este absolut important să subliniem că lucrările la Drumul Expres Craiova – Pitești au început prin semnarea ordinului de începere a lucrărilor în noiembrie 2019, după aceea s-au semnat contractele pentru Tronsoanele 3 și 4 în 2020. A fost o muncă pe care au desfășurat-o continuu și este un lucru foarte bun, atât miniștrii de la PNL, astăzi domnul ministru Grindeanu finalizează și dumnealui și duce mai departe această muncă. Deci este o muncă de echipă și este atât de mult așteptată de toți locuitorii Olteniei. Practic, prin acest drum, Oltenia se leagă de coridorul IV paneuropean și avem convingerea că așa cum s-au derulat lucrările, începând cu finele anului 2024, când vor fi finalizate și Tronsoanele 1 și 4, vom avea o legătură directă de la Craiova până la Constanța, ceea ce este deosebit de important pentru dezvoltarea economică a Olteniei. (…)”, a spus Nicolae Ciucă, președintele Senatului și fost premier al țării.

„Eu aș vrea să-i felicit pe constructori, cred că e extrem de important să spunem acest lucru. Sunt totuși șase luni înainte de termen, aproximativ șase luni, asta merită menționat, iată că devine o obișnuință acest lucru.

Săptămâna trecută, spunea domnul prim-ministru, am fost pe lotul de la Chețani la Câmpia Turzii, care va fi dat în circulație poimâine, cu opt luni înainte de termen. Acum, legat de acest drum expres pe tronsonul patru, următorul, stadiul e undeva la peste 40%. Ca termen, și tronsonul unu şi tronsonul patru vor trebui, și astea sunt angajamente luate de constructor, să fie finalizate și date în circulație până la sfârșitul anului viitor. Asta va însemna că, pe toată distanța de la Craiova la Pitești, se va putea circula pe drumul expres.”, a declarat Sorin Grindeanu. Foto: gov.ro

Pin It