Salariul minim crește cu 10%. Majorările din construcții și agricultură, amânate

baniPremierul Marcel Ciolacu a anunțat că ordonanța care viza majorarea salariilor din construcții, agricultură și industria alimentară va fi scoasă de pe agendă, după ce calcule prezentate în această dimineață de Ministerul de Finanțe au arătat că salariul minim net al angajaților din aceste trei industrii ar fi putut scădea prin introducerea CASS.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, că Guvernul majorează cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, dar că se amână adoptarea ordonanței care viza salariile din construcții, agricultură si industria alimentară.

„Calculele prezentate în această dimineaţă de ministrul Finanţelor arată că, în urma introducerii CASS (plata asigurărilor de sănătate) pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea”, a spus premierul.

Salariile din cele 3 industrii nu vor fi afectate până la introducerea plății CASS

Ciolacu a spus că actul va fi reanalizat pentru ca niciun salariu net să nu scadă.
„Cu toții, și mai ales eu, am promis că nu se va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă.
Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul.
Până atunci, toate salariile din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte vor rămâne neafectate deoarece au încă scutirea la CASS.”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Salariul minim general va crește cu 10% de la 3000 de lei la 3.300 de lei

Pe de altă parte, premierul a spus că Guvernul va adopta joi majorarea cu 10% a salariului minim brut pe economie, de la 1 octombrie.
”Astăzi, majorăm cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, aşa cum am promis, pentru a proteja veniturile salariaţilor din România. Acest Guvern nu va renunţa la prioritatea de a creşte salariul minim şi ne dorim să existe o altă treaptă de creştere în 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a mai declarat premierul.
Precizăm că până la finalul anului există în vigoare o prevedere prin care 200 lei nu sunt taxați.
Așadar, cei plătiți astfel vor primi în mână 2.079 lei (net) din octombrie 2023.
În acest moment, netul se ridică la 1.898 lei.

Pin It