Cele 5 avertismente ale lui Isărescu. „Nu mai cocoșați mediul de afaceri cu impozite!… „Simplificați sistemul fiscal!”

mugur isarescuGuvernatorul BNR Mugur Isărescu, un veteran care a trecut prin toate crizele economice post-decembriste ale României a lansat la adresa Guvernului o serie de avertismente.

Ce a spus Isărescu:

Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu impozite. Dar trebuie să plătească toată lumea impozite. Privilegiile fiscale, dacă sunt cu un scop bine țintit, sunt pentru 1-3-5 ani. Când depășești 15 ani nu mai sunt privilegii, devin rente care distorsionează piața și creează și probleme în ceea ce privește solidaritatea și coeziunea.

Când crești impozitarea pe venituri, oamenii câștigă mai puțin, iar cererea scade, a mai spus miercuri Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului privind inflația.

Mare grijă la corecția fiscală. Dacă nu e suficientă pentru finanțatorii țării, vor plăti „cine te aștepți mai puțin”. Și se va vedea și pe cursul de schimb

Despre corecția fiscală, Isărescu avertizează că dacă nu atinge nivelul așteptat de instituțiile internaționale și piețele, corecția o va plăti „cine te aștepți mai puțin. La riscul de țară suntem cotați sus de tot. Corecția se va duce pe curs, pentru că nu vor mai intra bani în țară. Noi, chiar dacă protejăm acum presiunile pe curs, va dispărea lichiditatea din piață, deci vor crește dobânzile. Fără ca noi să mișcăm câtuși de puțin rata de politică monetară!

Deocamdată nu e nimic clar. „Nu știm cum va fi în final programul și nici efectele acestor măsuri de plafonare a adaosului comercial”

Am spus un lucru foarte clar: această prognoză, perspectivă a inflației este influențată de incertitudini. Nu știm cum va fi în final programul și nici efectele acestor măsuri de plafonare a adaosului comercial.

Dar dacă această consolidare fiscală nu e bine făcută, nici nu mai apucăm să ne ducem la Fondul Monetar Internațional să semnăm un acord, că ne corectează mai întâi piețele.

Românii vor un stat ca afară cu autostrăzi, educație, spitale. Sunt servicii publice costisitoare, care (tot timpul...) au fost subevaluate. Cum să faci stat minimal cu 27% venituri din PIB? Trebuie să ne revenim. Dacă nu ne revenim, o să vină o corecție de piață și o să ne arunce o găleată de apă rece în cap.

«Există evaziune». Păi când ai atâtea excepții fiscale, cum să nu existe evaziune? Se numește optimizare fiscală, nu? Sunt acceptate de atâția ani. „Era o poveste, a lui Creangă, nu? Cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul. Ai un sistem fiscal cu atâtea excepții, nu ai o colectare bună și dai vina pe ANAF și pe cine mai vrei. Trebuie să simplificăm sistemul fiscal. Asta e treaba Guvernului”, a precizat Isărescu.

 

Pin It